İçindekiler
İlk insanlar 40.000 yıl önce resim yapmaya başladılar. Kötü ruhları kovmak yada avlarının bereketli geçmesi için mağara duvarlarına inanılmaz resimler yaptılar.
YouTube Kanalımıza Abone OlunPicasso; Lascaux mağarasının resimlerini ilk gördüğünde, “On yedi bin yıldır yeni hiçbir şey öğrenmemişiz” demiştir. Tarih öncesi dönemlerde yaşamın varlığına dair çok sayıda bulgu olsa da, bahsi geçen döneme ait insan fosilleri çok azdır. Söz konusu dönemlerde insanların yaşam biçimlerini ortaya koyan veriler aynı zamanda dönem insanının barınağı olan mağaralardır. Bitki yağları ile yapılan resimlerin kötü ruhları uzak tutmak ya da kovmak ve bereket getirmesi amacı ile resmedildiği, araştırmacıların üzerinde fikir birliğine vardığı sonuçlardır.
Mağara resimlerini dine ve büyücülüğe bağlayan bazı teoriler de sunulmuş fakat yeni araştırmalar farklı bir bakış açısı da getirmiştir. Araştırmacılar, insanların zor iklim şartlarında sığındıkları bu mağaralarda boş zamanlarını değerlendirmek istedikleri için bu eserleri yapmış olabileceklerini söylüyor.
Fransa’daLascaux Mağarası ve İspanya’da ise Altamira Mağarası Paleolitik dönem insanından günümüze kalan en önemli kültürel miraslara ev sahipliği yapar.Her iki mağara resimlerinde de başta bizon olmak üzere bir çok hayvanın resmedildiği, av sahnelerinin yer aldığı görülmektedir.
Altamira Mağarası (İspanya)
İspanya’nın kuzeyinde bulunan mağarada bulunan çizimler, ancak 19. yüzyılın sonlarında keşfedilebilmiş. Resimlerin oldukça yüksek kalitede ve iyi korunmuş olması tarihlendirmesini sorgulatmış olsa da daha sonra tarihlendirmesi kanıtlanmış.
1863 yılında,girişindeki toprakların çökmesiyle bir avcı tarafından tesadüfen bulundu. Resimler öylesine zarif ve ayrıntılıydı ki ilk başlarda sahte oldukları düşünüldü. Fakat sonradan resimlerin orijinal olduğu ve 35.000 yıl önce yapıldığı anlaşıldı. Radyokarbon tarihlendirme tekniği, bu resimlerin tek seferde değil 20.000 yılı bulan zaman zarfında tamamlandığını gösteriyordu. Yani eski insanlar binlerce yıl boyunca resimler çizmiş ve kendi figürlerini eklemişti.
İnsan nefesindeki karbondioksit resimlere zarar verebileceği için mağara halkın ziyaretine kapatılmış ve tıpatıp kopyaları yapılıp mağaranın dışında sergilenmeye başlanmıştır.
Bu ilk keşiften sonra sadece Avrupa’da 300’den fazla aynı tür mağara bulunmuştur. İspanya’daki Cueva de El Castillo mağarasında 40.800 yıl öncesine uzandığı düşünülen basit kırmızı küreler ve el izlerinin şimdiye kadar keşfedilmiş en eski resimler olduğu düşünülüyor.
Chauvet Mağarası (Fransa)
Fransa’nın güneyinde yer alan Chauvet Mağarası’ndaki çizimler 32.000 yıl öncesine kadar gidiyor. Mağara adını, 1994’te burayı keşfeden Jean-Marie Chauvet’den alıyor. Mağara, en önemli tarih öncesi sanatlarından biri olarak gösteriliyor ve 2014’te UNESCO tarafından Kültürel Miras Listesi’ne alındı.Mağaranın önemi ve uyandırdığı ilgi sebebiyle replikasının ziyaretçilere acılmış.
Lascaux Mağarası (Fransa)
Fransa’daki bir diğer mağara Lascaux’da, biri 5.18 metre uzunluğunda dev bir boğa olan yaklaşık 2000 figür vardır.
Fransa’nın güneyinde yer alan mağaradaki resimler 17.000 yaşında ve içlerinden bazıları dünyadaki en ünlü mağara sanatı oalrak kabul ediliyor. En ünlüsü ise “Boğaların Büyük Salonu” isimli resimdir. Bu resimde boğalar, atlar ve geyikler bulunur. Mağara şu anda ziyaretlere kapalıdır fakat ziyaretçiler için bir kopyası yapılmıştır.
1940 yılında 4 çocuk tarafından bulunmuş.Picasso bu mağaradaki resimleri ilk gördüğünde, “On iki bin yıldır yeni hiçbir şey öğrenmemişiz” demiştir.
Eller mağarası (Arjantin)
Orijinal adıyla Cueva de las Manos, Arjantin’in güneyinde yer alıyor. Duvara betimlenen çizimlerin günümüzden önce 13.000 ila 9.000 yılları arasına tarihlendiği düşünülüyor. Mağara, ismini duvardaki el şablonlarından alıyor. Duvardaki ellerin genellikle sol el olması, ressamların sağ ellerinde püskürtme boruları tuttuklarını düşündürtüyor.
Las Gaal (Somali)
Las Gaal, Somali’de bulunan dev bir mağara kompleksi. Buradaki mağara sanatının, Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin en erken örneklerini oluşturduğu düşünülüyor. Günümüze kadar oldukça iyi korunarak gelen çizimlerde, tören cübbesi içinde inekler, insanlar, zürafalar ve evcilleştirilmiş köpekler betimlenmiş.
Kakadu Kaya Çizimleri (Avustralya)
Avustralya’nın kuzeyinde yer alan Kakadu kaya çizimlerinden bazıları 20.000 yıl öncesine tarihleniyor. Kakatu Ulusal Parkı, Abarjin kaya sanatının büyük bir miktarını içeriyor. Bölgede neredeyse 5000’i aşkın sanat alanı bulunmuş durumda.
Anadolu’da Paleolitik Çağı temsil eden önemli yerleşimler Antalya Karain ve İstanbul Yarımburgaz Mağaralarıdır.