- Kelime anlamı olarak “yükselmiş yere kurulan” anlamına gelen ve bir tapınak çeşidi olan Ziggurat, Mezopotamya Vadisi’nde ve İran’da örneklerini sergilemektedir. En eski Ziggurat örnekleri M.Ö 4000’li yıllara aittir. En sonuncusunun ise M.Ö. 6. yüzyılda yapıldığı iddia edilmektedir.
- Piramitlerle karakter olarak birbirine benzeyen, fakat bazı yapısal farklılıklarıyla birbirinden ayrılan Zigguratlar’ın, piramitlerin aksine üstü düz bir yapıya sahiptir.
- Sümerler, Babiller ve Asurlularda dini inanç gereği kullanılan ve inşa edilen bu tapınakların en eski örneği M.Ö 3500-4500 tarihleri arasındaki dönemde inşa edilmiştir.
- Tarih boyunca bilinen en büyük ziggurat, Babil’lerden kalma Marduk zigguratıdır.
- Mezopotamya’da tanrıdağı anlamında karşılık bulmuştur. Tabandan başlayarak ve yavaş yavaş küçülerek oluşturulan en tepesinde bir teras bulunan bu tapınaklar dini inancın da bir kanıtı niteliğindedir.Dini inançlara göre Mezopotamya’da Zigguratları inşa eden kavimler bir tanrıya kulluk eder ve o tanrı için bir ev inşa eder ve burayı ona adarlar,böylece tanrı hoşnut olacak ve onları koruyacaktı ve onların yaşaması için gerekli suyu gönderecekti.
- Yüksek bir dağ ya da büyük bir tepe genelde tapınak için buralar en uygun yerlerdi çünkü onlara göre tanrı en tepedeydi. Mezopotamya dağlık bir alan değildi bu yüzden Zigguratların oluşumu kademe kademe ve yükselerek uzanmıştır.
- Zigguratların yüksek yapılmasının bir nedeni de rahiplerin sel felaketinden ya da baskınlardan kaçıp sığınması içindi. Ziguratın yalnızca 3 girişi vardı ve bu da rahip olmayanların ve gereksiz kişilerin zigguratlara girmesini önler nitelikteydi.
- Günümüzde bilinen en büyük Ziggurat Babil’den kalma Marduk olarak kayıtlara geçmiştir. Zamanın çürüttüğü bu tapınağın araştırmalara göre 7 katlı,renkli ve en üstte bir terasa sahip olduğu düşünülmektedir.