İçindekiler
Santorini Yunan Adaları deyince, bembeyaz Yunan evleri ve masmavi denizi ile akla ilk gelenlerden . O bembeyaz kireçle boyanmış, mavi çatılı kubbeli evleri, begonvilleri ve büyüleyici günbatımı görüntüsü ile Yunan adalarının kraliçesi dersem, çok da yanılmış olmam sanırım…
15.000 nüfuslu Santorini’de alışık olduğunuz türden klişelerle karşılaşmanız pek mümkün değil. Yani, zeytinyağlı yapan bir teyzenin yanına ilişmek, kaybolduğunuz bir sokakta halinizden anlayıp size Türkçe yol tarifi yapan birini bulmak, bizim oralardan birilerine rastlamak çok mümkün değil zira buranın yerli halkı kalabalığa karışmayı pek tercih etmiyorlar. Yunan adalarının geneli için hep aynı bizim oralar deriz ya, işte Santorini bu sözün yanından bile geçmiyor. Burada Yunanistan’dan önce Avrupa’dasınız. Santorini, Kiklad Adaları arasında yer alıyor. Kiklad Yunanca’da çember manâsına gelen Cycolos kelimesinden geliyor. Delos Adası etrafında dairesel olarak dizilmiş 12 ada var, Kiklad Adaları bu adalar. Geçmişi M.Ö 3000 – M.Ö. 1000 yılları arasında yaşamış Kiklad Uygarlığı’nı da kucaklıyor. Kiklad Uygarlığını’dan mirasını taşıyorlar.
Ada ile ilgili en önemli olaylardan biri, M.Ö. 1450 yılında yaşanan bir volkan patlaması. Adaya bugünkü hilal şeklini veren olay, bu volkan patlaması. O esnada burada yaşayan Minos Uygarlığını’da tarihin tozlu sayfalarına gömüyor bu volkanik olay. Bu patlama, dünyada yaşanan en büyük volkanik patlamalar arasında gösteriliyor. Bu olayın ardından meydana gelen oluşuma, Kaldera deniyor. Buraya ait bir diğer önemli detay ise; Platon Santorini Adası’nın kaybolan Atlantis olduğuna inanıyormuş.
Santorini’de Bunları Yapmadan Dönmeyin!
Santorini, rüya gibi manzaraları, tarih kokan sokakları ve eşsiz lezzetleriyle unutulmaz bir tatil vaat ediyor. İşte bu büyüleyici adada yapmadan dönmemeniz gerekenler:
1. Oia’da Gün Batımını İzleyin
Santorini’nin ünlü gün batımını Oia’da izlemek, adanın olmazsa olmazı. Gökyüzü turuncu ve pembenin binbir tonuna bürünürken, bu anı sevdiklerinizle paylaşmak büyüleyici olacak.
2. Fira’nın Dar Sokaklarında Kaybolun
Beyaz badanalı evleri, mavi kubbeli kiliseleri ve taş döşeli sokaklarıyla Fira, gezilecek ve keşfedilecek birçok yer sunuyor. Her köşe başında farklı bir sürpriz sizi bekliyor.
3. Akrotiri Antik Kenti’ni Keşfedin
Tarihe meraklıysanız, Akrotiri Antik Kenti’ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Binlerce yıl öncesine ait bu arkeolojik alan, volkanik patlamayla korunmuş harabeleriyle büyüleyici.
4. Red Beach’te Yüzün
Santorini’nin en ünlü plajlarından biri olan Red Beach, kırmızı volkanik kayalıkları ve turkuaz sularıyla göz kamaştırıcı. Bu doğa harikasında yüzmenin keyfini çıkarın.
5. Yunan Mutfağını Tadın
Santorini’nin yerel lezzetlerini tatmadan dönmeyin. Deniz ürünlerinden taze sebzelere, fetadan zeytinyağlılara kadar her şey taptaze ve lezzetli. Bir de yerel şaraplardan tatmayı unutmayın!
6. Amoudi Bay’de Deniz Ürünleri Yiyin
Oia’nın hemen altında yer alan Amoudi Bay, deniz kenarındaki restoranlarıyla ünlü. Taze deniz ürünlerini deniz manzarası eşliğinde yemek, gününüzü taçlandıracak.
7. Volkan ve Sıcak Su Kaynaklarına Tekne Turu
Bir tekne turu ile volkanı ve sıcak su kaynaklarını keşfedin. Kraterde yürüyüş yapabilir, sıcak su kaynaklarında yüzerek doğanın bu mucizelerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Santorini’de Gezilecek Yerler
Fira
Ada’nın merkezi Fira aynı zamanda Santorini’nin en büyük yerleşim yeri. Bir falez boyunca tatlı tatlı yerleştirilmiş masmavi çatılı beyaz evleri, balkonları, bahçeleri, begonvilleri, dar sokakları, kiliseleri ve dükkanları ile burası sanki bir masal diyarı. Bu masal diyarına ulaşmak için öncelikle Skala limanından bir merdiven çıkmanız gerekiyor 600 basamaklı. Eğer az efor, bol keyif içeren bir tatil yapmak istiyorsanız üzülmeyin tek yol bu 600 basamağı çıkmak değil. Burada yaşayanların tarım işlerinde kullandığı eşekler turizm sezonunda da ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Üstelik bu adeta bir Santorini klasiği haline gelmiş. Bunun yanında, bir canlının sırtına binmek istemeyenler için; teleferik alternatifiniz de mevcut. Adaya kısa süreli de olsa tepeden bakmak keyifli oluyor. Her köşe başında durup fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Benim de, buraya gelen turistlerin de en sevdiği şeylerden biri o bembeyaz evlerin arasından süzülen sokakları ve bahçe kapıları arasında görünen hınzır limon ağaçları. Avluların çinileri, erguvanlarla birleşince o anı dondurmak ve sonsuza kadar saklamak istiyorsunuz. Santorini genel olarak ucuz bir ada değil ancak Fira için özellikle bir yere oturmadan önce, kapı önünde yer alan menüleri ve fiyatları bir incelemenizi öneririm. Fira’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri; Agiou Mina Kilisesi. Santorini fotoğraflarında mutlaka gördüğünüz o mavi kubbeli güzel kilise burası. 18. YY’dan kalan büyüleyici bir kilise burası.
Santorini kiliseleri, kübist mimari tarzın büyük bir parçası olmasına rağmen, nispeten Batı etkisi de gösterir. Yanardağ patlamaları ve adayı zaman zaman sarsan felaket depremler, yerlilerin Frank işgali sırasında Katoliklikle karşı karşıya kaldıklarında yoğunlaşan dini şevklerini güçlendirmiş. Hâl böyle olunca da, 1956 depremine kadar, tam 260 kiliseye sahipmiş. Günümüze ulaşanların çoğu tek nefli kubbeli bazilika tipinde, diğerleri ise kubbeli haç biçimindedir.
Eritrou Stavrou Caddesi’de lüks kafelerin, barların, restoranların olduğu ve turistlerin Santorini’yi gezmeye ilk başladıkları yerlerden biri.
Megaro Gyzi Müzesi
Görmeniz gereken yerlerden bir diğeri de, Megaro Gyzi Müzesi. Megaro Gyzi 1956 yılında yaşanan depremden sağ kurtulmuş bir yapı. Esasında bir aile konağı. Santorini Katolik Piskoposluğu tarafından bir kültür merkezi yapılması için bağışlanmış. Restorasyonu Santorini Katolik Piskoposluğunun desteği ve katkısıyla, yerel mimari mirasın farklı özelliklerini korumak amacıyla, orijinal karakterinin çoğunu koruyacak şekilde özenle yapılmış. Bu yapı, kültürel etkinlikler için sergi alanı ve tesisleri barındıran bir Kültür Merkezi’nin işlevsel taleplerini karşılamak için minimal düzeyde değiştirilmiş.1981’den beri Kültür Merkezi ‘Megaro Gyzi’ ve müze olarak kullanılıyor. Her yıl 1 ve 31 Ağustos tarihleri arasında müzik konserleri ve tanınmış sanatçıların resim sergileri dahil olmak üzere çeşitli kültürel etkinliklerden oluşan bir festival de düzenleniyor.
Thira Arkeoloji Müzesi
Thira’dayken görmeniz gereken yerlerden bir diğeri ise Thira Arkeoloji Müzesi. 1960 yılında Bayındırlık Bakanlığı tarafından 1956 depreminde yıkılan eski müzenin yerine inşa edilmiştir. MÖ 5. yy’a ait geometrik kırmızı ve siyah vazolardan oluşan oldukça dikkat çekici bir kolleksiyon da burada sergileniyor. Müze ayrıca etkileyici fresklere, Helenistik döneme ait heykellere, Bizans sanat eserlerine ve hatta tarih öncesine ait bazı kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Müze ziyaretlerinize Prehistoric Müzesi ile devam edebilirsiniz. Tarih Öncesi Thira Müzesi, Atina’daki Arkeoloji Derneği’nin himayesinde Akrotiri’de yürütülen kazılardan, Potamos’ta Atina’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü üyeleri tarafından yapılan daha önceki kazılardan ve adanın çeşitli diğer bölgelerindeki kurtarma kazılarından elde edilen buluntulara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tesadüfen keşfedilen veya teslim edilen diğer nesneler de sergileniyor …
Oia Köyü
Fira’nın tam aksine Oia Köyü daha sakin, adanın kendine özgü dokusunu, tatlarını sunan ama aynı zamanda sakin sakin vakit geçirmek isteyenler için paha biçilmez kaftan. Oia’nın tepeden kıyılara doğru alçalarak sıralanan evlerini, taraçaları gelin gibi süzülüyor. Oia Santorini’nin en çok fotoğraf çekilen yerlerinden biri. Dünya’nın en güzel gün batımlarından birini izleyebilirsiniz burada. Bunu düşünen bir tek ben olmamalıyım ki, her bir gün batımında aynı anda yüzlerce insan adeta güneş anaya şükranlarını sunuyor. İnsan bu manzara karşısında ince ince duyulan ve şükür ayinini tamamlayan Yunan ezgilerini duymak istiyor ama bu pek mümkün değil ne yazık ki. Eğer şanslıysanız, orada usul usul melodileri süzülen bir müzisyene denk gelebilirsiniz.
İmerovigli Kasabası
Romantik Amerika filmlerinde, Yunan tatili sahneleri olur ya hani? Odanın kapısını minik balkona açarsınız ve kırmızı bir yelkenli görünür o küçücük balkondan. İşte, tam olarak o anı yaşıyorsunuz burada. Hızlı olmayın, yavaş yavaş keyfini çıkararak adımlayın İmerovigli sokaklarını. Fira’ya 2 km mesafede. Oia’dan sonra gün batımını izleyebileceğiniz en keyifli noktalardan biri. Konaklama için de tercih edebilirsiniz burayı.
Kızıl Sahil ( Red Beach )
Perissa Plajı
Santorini’nin en meşhur plajlarından biri, kızıl bir yamacın kıyısında, büyüleyici bir plaj. Adanın en meşhur 3 plajından biri aslında burası. Şemsiye ve şezlong kiralama şansınız var. Tartışmasız Santorini’nin en ünlü ve güzel plajları diyebilirim. Aynı zamanda Yunanistan’ın en muhteşem plajlarından biri olarak da kabul ediliyor. Akrotiri antik bölgesinden sadece birkaç adım ötede bulunuyor. Küçük bir plaj olduğu için genellikle kalabalık oluyor. Bu sebeple, o kalabalığa girmek istemeyen turistlerin bir kısmı kıyıya hiç inmemeyi tercih ediyorlar. O zaman ne yapıyorlar dediğinizi duyar gibiyim. işte bunun yerine burundan gelen bu eşsiz kırmızı ve siyah volkanik kaya manzarasını izlemeyi tercih ediyorlar. Ben yine de şnorkelinizi alıp kıyıya inmenizi öneririm. İlginç sualtı kaya oluşumu nedeniyle şnorkelle yüzmek için muhteşem bir plaj. Akrotiri limanından kalkan teknelerle de buraya ulaşabilirsiniz.
Perissa, Fira’nın 11.7 km güneydoğusunda, Santorini’nin güneydoğu tarafında 7 km uzanan oldukça güzel bir plaj. Siyah bir kuma, kristal sulara ve size gün boyu keyifli vakit geçirmeyi vaad eden bir çok plaj tesislerine sahip.
Kamari Plajı ( Kamari Beach )
Santorini’nin en ünlü 3 plajı demiştim, işte sonuncusu Kamari Plajı. Adanın başkenti Fira’nın 8.6 km güneydoğusunda yer alan Santorini’nin ünlü bir sahil beldesidir. Perissa’nın manzarasına çok benzeyen Kamari plajı siyah kumla kaplıyken, plajın sol tarafında denizden yükselen Mesa Vouno adlı devasa bir kaya var. Özellikle geceleri daha da muhteşem bir hâl alıyor. Mesa Vouno gecenin karanlığında parladığı zaman, seyrine doyum olmuyor. Kamari plajı, şezlonglar, şemsiyeler ve çeşitli su sporları gibi çok çeşitli olanaklar sunan bol aktiviteli bir plaj.
Santorini’ye Nasıl Gidilir?
Yunanistan’a yaklaşık 200 km mesafede bulunan Santorini, kapı vizesi ile girebileceğiniz adalardan biri değil ne yazık ki. Schengen vizesine sahip olmalısınız. Eğer yeşil pasaportunuz varsa, vizesiz de giriş yapabilirsiniz.
Santorini’ye gidebilmek için birkaç alternatif mevcut ancak direkt olarak Türkiye’den ulaşım yok. Atina, Mykonos, Kos, Rodos ve Girit’den feribotla Santorini’ye ulaşabilirsiniz.
Kos – Santorini
Bu rotayı genellikle Bodrum’dan Kos’a geçmek isteyenler kullanıyorlar. Güzel bir Ege tatilinden sonra, yarım saatlik bir feribot yolculuğu ile Kos’a geçebilirsiniz. Dilerseniz bir kaç günü Kos’a ayırıp sonrasında Santorini’ye geçebilir ya da Kos’tan direkt feribot ile Santorini’ye geçiş yapabilirsiniz. Kos’tan Santorini’ye feribot yolculuğu yaklaşık 4.5 saat sürüyor. Kos- Santorini sefer gün ve saatlerini mutlaka takip etmenizi öneririm. Biletinizi de online olarak satın alabilirsiniz.
Rodos – Santorini
Bodrum, Marmaris ya da Fethiye’den Rodos’a geçip oradan da Santorini’ye geçiş yapabilirsiniz. Bu yolu biraz daha uzatacaktır. Rodos üzerinden Santorini yaklaşık 7.5 saat sürüyor feribot ile. Yine seyahat öncesi sefer gün ve saatlerine göz atmanızda fayda var.
Mykonos – Santorini
Yunan adaları arasında en popüler ikinci ada Mykonos. Hareketli ve büyüleyici bir Yunan adaları tatili yapmak isteyenler, genellikle bu iki adayı birlikte dahil ediyorlar programlarına. Hâl böyle olunca da, Mykonos tatiliniz sonrasında oradan Santorini’ye geçebilirsiniz. Yaz aylarında, her gün Mykonos – Santorini seferleri düzenleniyor. Yaklaşık 2 saatlik bir feribot yolculuğundan sonra, Santorini’ye ayak basıyorsunuz. Mykonos üzerinden uçak yolculuğu ile de ulaşabilirsiniz Santorini’ye. Mykonos- Santorini arası uçak yolculuğu ortalama olarak 30 dakika sürüyor.
Girit – Santorini
Girit, Santorini’ye en yakın olan adalardan biri. Yaz sezonunda her gün düzenli feribot seferleri yapılıyor. Ortalama 2 saatlik bir feribot yolculuğundan sonra Santorini’ye ulaşabiliyorsunuz.
Atina – Santorini
Çok tercih edilen yollarda biri olmasa da, bir şekilde Atina’ya ulaştıysanız, Santorini’ye Atina üzerinden de gidebilirsiniz. Atina’nın Pire (Pireus) Limanı’ndan Santorini’ye feribot seferleri düzenleniyor. Aradaki yolculuk süresi, tur şirketine bağlı değişiyor bir miktar. Atina Santorini arası yapacağınız en kısa yolculuk yaklaşık 5 saat, hızlı feribot ile. Maksimum yolculuk süresi ile yaklaşık 8 saat sürüyor. Atina’nın bir diğer limanı Rafina ancak Pire daha büyük bir liman olduğu için, buradan çok daha fazla sefer düzenleniyor. Atina üzerinden uçak yolculuğu ile de gidebilirsiniz. Atina’dan Santorini uçakla yaklaşık 45 dk sürüyor. Küçük de olsa bir havalimanı mevcut, Santorini Thira Ulusal Havalimanı. Burası Kamari bölgesinde yer alıyor. Santorini havalimanı Oia’ya 17 km, Fira’ya 6 km mesafede. Saat başı kalkan shuttle otobüsleri ile Fira’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Burası da adanın merkezi olduğu için, adanın kalan bölgelerine Fira’dan otobüsle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Santorini’de Bütçeye Uygun Otel Önerileri
Lüks Segment
Katikies Hotel, Oia: Lüks süitler, sonsuzluk havuzları ve muhteşem deniz manzaraları sunuyor. Romantik bir tatil için mükemmel bir tercih.
Grace Hotel, Imerovigli: Modern tasarımı, özel havuzları ve nefes kesici gün batımı manzaralarıyla dikkat çekiyor.
Orta Segment
Astra Suites, Imerovigli: Konforlu odaları, harika manzaraları ve samimi hizmetiyle orta segmentte harika bir seçenek.
Santorini Palace, Fira: Merkezi konumu, geniş odaları ve açık yüzme havuzuyla rahat ve keyifli bir konaklama.
Uygun Fiyatlı Segment
Hotel Thira, Fira: Ekonomik fiyatları, merkezi konumu ve rahat odalarıyla bütçe dostu bir seçenek.
Anemomilos Hotel, Oia: Uygun fiyatlı odaları, güzel manzaraları ve sıcak atmosferiyle popüler bir tercih.
Santorini’de Ne Yenir?
Santorini, Ege Denizi’ndeki en iyi gün batımı manzaralarıyla kutsanmış ve turist ziyaret listelerinde tartışılmaz bir yere sahip. Bu, yerel mutfağın son yıllarda genişlemesinin yanında, yaşattığı lüks hissiyatı ile daha rafine ve lüks yemek seçeneklerini içine çekmesine sebep olmuş. Yazının başında buranın Yunanistan’dan önce Avrupa olduğunu yazmıştım. Daha geniş bir menü için Yunan lezzetlerini bazı Avrupa notalarıyla birleştirilmiş ve ortaya muhteşem lezzetler çıkmış. Kapari, Oia 1800, Selene, Metaxy Mas, Mylos, To PSaraki, Roka ve Feggera bölgenin en popüler restoranları arasında yer alıyor.
Santorini’de Bütçeye Göre Restoran Önerileri
Lüks Segment
Selene Restaurant, Pyrgos: Geleneksel Yunan lezzetlerini modern dokunuşlarla sunuyor. Muhteşem manzarası ve zarif atmosferiyle özel akşam yemekleri için ideal.
La Maison, Imerovigli: Yaratıcı menüsü, taze malzemeleri ve nefes kesici gün batımı manzarasıyla dikkat çekiyor. Romantik bir akşam yemeği için mükemmel bir seçim.
Orta Segment
Metaxi Mas, Exo Gonia: Yerel halk tarafından sevilen bu restoran, otantik Yunan yemekleri ve samimi atmosferiyle biliniyor. Orta segmentte harika bir seçenek.
Naoussa Restaurant, Fira: Kaldera manzarası eşliğinde lezzetli deniz ürünleri ve geleneksel Yunan yemekleri sunuyor. Hem lezzetli hem de makul fiyatlı.
Uygun Fiyatlı Segment
Lucky’s Souvlakis, Fira: Lezzetli ve bütçe dostu souvlaki ve gyro sunan küçük bir mekan. Hızlı ve doyurucu bir öğle yemeği için ideal.
To Psaraki, Vlychada: Taze deniz ürünleri ve yerel lezzetlerle dolu bir menü sunuyor. Uygun fiyatlarla harika bir yemek deneyimi yaşatıyor.