Roma gezilecek yerler yazımızda, antik Roma’nın ölüm arenası Kolezyum’u yakından tanıyacağız. İtalya ve Roma imparatorluğu deyince akla gelen ilk yapılardan biri Kolezyum. Yapımına M.S 72 yılında, İmparator Vespasian tarafından başlanmış, sekiz yıl sonra Titus tarafından tamamlanmış. 2000 yıldır ayakta olan yapının adı Flavianus hanedanlığı döneminde yapıldığı için Flavianus Amfitiyatrosuymuş.
YouTube Kanalımıza Abone OlunKolezyum’un bulunduğu yerde önceden İmparator Neron’un sarayı varmış. Neron kendisine şehir içinde bir taşra büyüklüğünde bir villa yaptırmış. Hatta evinin yakınına adı Colossus Neronis olan 35 metrelik bronz bir heykelini diktirmiş. Neron öldükten sonra villa ve heykel yıkılmış ve üzeri toprakla örtülerek yeni yapılar yapılmış. Bu yapılardan biri Kolezyum. İsmini de Nero’nun bronz heykeli Colossus’tan aldığı söylenmekte.
Kolezyum’un yapılacağı yerde 6 stadyum buyukluğunde bir göl varmış.Gölde ki suyu 1 km yakında ki nehire taşıyarak bu sorunu çözmüşler. Bir iddiaya göre Titus, kendisinden sonra bir daha böyle ihtişamlı bir yapı yapılmasın diye mimarı hayvanlara yem olarak vermiş.
Roma sanatı büyük ölçüde mimarîde kendini gösterir.
Roma Forumu’nun hemen doğusunda inşa edilen Kolezyum, 55.000 izleyicinin giriş yapabileceği 80 kapıya sahip.
188 metre uzunluğu, 156 metre genişliği ile devasa bir yapı olan Kolezyum, sadece tiyatro oyunları için değil, hayvan dövüşleri, idamlar ve gladyatör mücadeleleri için de kullanılmış.
Gladyatör mücadeleleri o günlerde çok popüler olan bir aktiviteymiş. Genellikle kölelerden, mahkumlardan ve suçlulardan oluşan gladyatörler arasında birkaç kadın gladyatör de olurmuş.
Rivayete göre görkemli açılışında 5000’den fazla hayvan, bir o kadar da insan öldürülmüş.
Seyircileri güneşten korumak için acılır kapanır bir sistem geliştirmişler. Güneşli havalarda keten bez acılarak seyirciler güneşten korunurmuş.
Kolezyum içinde görüş açısı en güzel olan yerde İmparator ve ailesi daha alt katlarda ise sınıflarına göre halk otururmuş. Dövüşlerin yapıldığı alanın zemini tahta ile kaplı ,onun üzerinde kanı geçirmemesi için çadır bezi ve onun üstünde ise kanı emmesi için kum dökülmüş.
Alanın hemen altında ise labirent şeklinde geçitler var. Buradan aynı anda farklı kapıdan giren kral veya halk tabakasından biri yürürken asla diğeriyle karşılaşmazmış. Bu labirentlerin sonu kapaklı asansörlere açılıyor hayvanlar yada köleler dövüştürülmek üzere bu asansörlere bindirilip dövüş alanına çıkartılıyormuş ve kapaklar aniden açıldığında sanırım neye uğradığını şaşıran aslanlar direk kölelerin üstüne atlıyor böylece dövüşler başlıyormuş.
Bu gösterilere sadece esirler değil özgür insanlar, para ve şöhret kazanmak içinde çıkarmış. Hiç olarak ölmektense bir kahraman olarak ölüme meydan okuyarak ölmek cazip gelirmiş.
Roma Forumu’nun doğusunda yer alan yapının etrafında bir çok önemli yapı yer almaktadır. Arco di Costantino (Konstantin Takı), Arco di Tito (Titus Zafer Takı), Domus Aurea, Circo Massimo, Traianus Sütunu ve Traianus Pazarları çevrede bulunan en önemli gezi noktaları arasında yer alır.
Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri seçilmiş Kolezyum.