Milyonlarca insanın inşaatı sırasında öldüğü 600 yıl boyunca farklı imparatorlar tarafından parça parça inşa edilmiş bir dizi duvardan oluşuyor Çin Seddi. Tarihte ki en hırslı proje. Dünyayı çevreleyecek kadar çok maddeden oluşmaktadır.
Duvarın uzunluğunun 6000-7000 km olduğu düşünülüyor.Bu uzunluk Miami’den kuzey kutbuna kadar uzanıyor. Çinliler zaman içinde pek çok duvar insa etmişler. Hepsini bir araya toplarsak dünyanın çevresini kaplayabilir hatta fazla duvar bile çıkabiliyor. Yani bu bir efsane değil. Bilindiğinin aksine Çin Seddi Ay’dan görülemez.
İlk Çin hükümdarı, Çin uluslarını bir araya getirerek ilk Çin devletini kuruyor.
İlk set, M.Ö.7. yüzyılda Chu Krallığı tarafından, Henan eyaletinde yapılmış olup fazla uzun değilmiş.
M.Ö.3. yüzyılda Hun, Tunguz ve Moğolların saldırılarını durdurmak ve ülkenin kuzey sınırlarını korumak için İmparator Qin Shin Huang (Çe-Huang-Ti), burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar vermiş.
M.Ö.221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirerek uzatmış. M.Ö.3. yüzyıldan M.S.17. yüzyıla kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmişlerdir. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan Ming Hanedanı (1368-1644) olmuştur.
Günümüzde ayakta duran kısmı Ming Hanedanından kalmış 2500 kilometrelik kısımdır. Çin Seddi’ne bakıldığında tek bir parça gibi görünse de duvar aslında mozaik biçimindedir. Kalitesi değişiklik gösteren parçalarda bazı kısımlar dayanıklı malzemeden; bazı kısımlar ise fazlasıyla dayanıksız malzemeden inşa edilmiştir. Çin Seddi inşasında en çok insan çalıştırılan yapı olma unvanını kazanmıştır.
Kalınlığı ve yüksekliği duvar boyunca sürekli değişmektedir. Taban 7 metre civarındayken üst kısımlar 6 metre civarındadır.
Duvarın yüksekliği de çoğunlukla değişmekte olup ortalama 10 metre civarındadır. Mimaride düşünülen en yanlış bilgi duvarın tamamen tuğladan örülmüş olmasıdır. Bu düşüncenin aksine duvar zaman zaman tuğla dışında dayanıksız bir malzemeden inşa edilmiştir. Zayıf kısımların amacının düşmanı yavaşlatmak olduğu düşünülmektedir. Kalın kısımlardan atlar ve arabalar geçebilmektedir. Kalın duvarlarda ayrıca okçu delikleri ve siperlikler bulunmaktadır. Duvar üzerinde her 9 km’de bir fener kulesi inşa edilmiştir. 200 metrede bir de gözetleme kulesine yer verilmiştir. Duvar üzerinde savaşa yönelik mekanlar dışında tapınaklara ve saraylara rastlanmaktadır.
Çin Seddi, dünyanın en büyük mezarlığı olarak da bilinmektedir. Söylenenlere göre inşaat sırasında birçok işçi hayatını kaybetmiş; ölen işçiler doğrudan duvarın içine gömüldüğü söylenmiştir. Harç’ın beyaz renkli olması duvarın harcında insan kemikleri kullanıldığı efsanesini doğurmuştur. Aslında beyaz renk kireç taşından gelmekte. Ayrıca araştırmacılar daha sıra dışı bir madde kullanıldığını da kesfetmiş. Pirinc .. Aşırı katı pirincin tugluları sıkı tuttugunu kesfetmişler zamanında.
Asya boyunca uzanan 1000 tane müstahkem kapısı, 10.000 gozcu kulesi ve her 9 km’de bir fener kulesi bulunmaktadır.
- Çin seddi duvarlarının toplam uzunluğu 50.000 Km’dir. Dünyanın çevresinin toplam uzunluğu ise 40.000. (Tabi tamamı ayakta değil)
- 7.000 km’den daha uzun ( Türkiye’nin doğu ve batı ucu kadar )
- Her 200 metrede bir gözetleme kulesi, 9 kilometrede bir ise fener kulesi bulunuyor.
- İnşatı sırasında 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiş.
- Bir inanışa göre eski Çinliler Çin seddi’nin güçlü olması için inşa sırasında kullandıkları harca insan kemiği karıştırıyormuş. Ancak sanılanın aksine Çin seddi yapımında kullanılan harca kemik değil pirinç katılıyordu. Yapılan araştırmalarda da harcın içerisinde hiçbir zaman kemiğe rastlanmamış.
- Çin seddi’nin ana duvarı olan 3.460 km’lik kısmı taş ve kerpiçten. 2.860 km’lik kısmı ise çalılık, dik yamaçlardan ve yükseltilerden oluşmuştur.
- Çin seddi’nin en çok ziyaret edilen kısmı Ming hanedanlığı döneminde yapılmış olup, Pekin’e yakın Badaling bölgesinde bulunuyor. Bu kısım aynı zamanda 1957’de turistlere açılan ilk bölüm özelliğini taşıyor.
- UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne giren ve Dünyanın 7 harikasından biri.