Mısırlılar için Sfenks, tapınakların, mezarların koruyucusu olan tanrı Horus’u temsil ediyordu. Eski Mısır’da bir Sfenks heykeli yapılırken yüzü, o çağda hüküm süren Mısır Firavunu’na benzetilirdi. Karnak’ta olduğu gibi, bu heykeller, genel olarak, bir tapınağa giden yolun iki yanına yapılırlardı. National Geographic’in muhtesem belgeseli ile sfenks’i yakından tanıyın.
YouTube Kanalımıza Abone OlunEski Mısırlılar’dan kalma Sfenks’lerin en büyüğü Gize’deki Büyük Ehram’ın yakınma yapılmış tas heykeldir. Heykelin başı, gövdesi tek parça taştan oyulmuş, ayakları, pençeleri parça parça taşların birleştirilmesiyle yapılmıştır.
Sfenks’i hangi Firavun’un yaptırdığı, ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklar, bu Sfenks heykelinin M.Ö 2550 yılı sıralarında, Firavun Kefren tarafından yaptırıldığını, yüzünün bu firavuna benzetildiğini ileri sürüyorlar. Bunun dışında, Sfenks’in M.Ö. 2900 yılı sıralarında yaşamış olan Firavun Keops’un zamanında var olduğunu, Keops’un bu heykeli tamir ettirdiğini de birçok tarih kaynakları kabul ediyorlar.
Sfenks, eski çağlardan günümüze kadar gelmiş olan en büyük anıtlardan biridir. Heykelin uzunluğu 73, yüksekliği 20, yüzünün genişliği 4 metredir. Sfenks’in yüzü, Arap kabilelerinin attıkları kurşunlarla, rüzgarda savrulan çöl kumlarıyla oldukça aşınmıştır. 1926’da, arkeoloji bilginlerinin uzun çalışmaları, kum birikintilerini kaldırmasıyla Sfenks’in heykeli ortaya çıkmıştır.