Sezar’ın İÖ 45’te vasiyetnameyle mirasçısı ve manevi oğlu olarak belirlediği Octavius Augustus, Sezar’ın İÖ 44’te öldürülmesi üzerine Roma’ya geldi. Manevi babasının adını (Caius lulius Ceasar Octavianus) almış.
YouTube Kanalımıza Abone OlunSezar’ın mal varlığına ve belgelerine el koyan Marcus Antonius ile arası açılmış. Sezar’ın eski askerlerini çevresinde toplamış ve yandaşlarının desteğiyle senato’ya girmiş. (İÖ 43). Antonius ile gizlice anlaşarak Sezar’ın katillerine karşı birlik olmuşlar.
İÖ 42’de Makedonya’da Sezar’ın katillerinden Brutus ve Cassius’a karşı yapılan Philippi Savaşı’nı Octavianus ve Antonius kazanmış.
İÖ 40’ta geniş Roma topraklarının yönetimi üç Trimvir arasında paylaşılmış.
Antonius’un Parthiarla başarısız savaşı, Kleopatra ile bir Doğulu kral gibi yaşaması Romalılar tarafından iyi karşılanmamış. Octavianus ise uyumlu yönetimiyle bölgesinde yaşayan herkesi hoşnut etmiş.
Antonius ile aralarının açılması üzerine İÖ 31de Yunanistan’ın kıyı kenti Actium’da yapılan deniz ve kara savaşlarını Octavianus kazanmış. Mısır’daki savaştan da başarıyla çıkan Octavius Augustus tek egemeni olduğu Roma’da yüzyıllardır süren toplumsal bunalıma ve iç savaşa son verip, genel barış ilan etmiş.
Yurttaşların devlete olan borçlarını bağışlamış, Roma topraklarındaki tüm tapınakların onarımını yaptırmış , Cumhuriyete ve onun yasal kurumlarma yeniden işlerlik kazandırmak istemiş ve tüm yetkilerini Senato’ya bırakmış. Bunun üzerine Senato ona kutsal bir anlam taşıyan Augustus unvanını vermiş. (İÖ 27). Böylece Roma’da imparatorluk olarak kabul edilen Principatus dönemi başlamış.
Aile bağlarını güçlendirmek için yasalar çıkarmış. Şair ve yazarları korumuş.
Octavius Augustus’un oğlu yokmuş. İkinci karısından olan kızıyla üçüncü karısının oğlu Tiberius’u evlendirmiş. Ölümünden önce, yaptığı işleri anlatan Res Gestae dive Augusti adlı bir eser yazdırmış.
Bunu Vesta Tapınağı’ndaki rahibelere teslim etmiş. Ölümünden sonra tahta geçen Tiberius’un Senato’da okuduğu bu eser, vasiyeti üzerine, iki sütuna yazdırılarak adını taşıyan tapınağın önüne dikilmiş, kopyaları da eyaletlere gönderilmiş.
Ankara’da Hacıbayram Camisi’nin bitişiğindeki Augustus Tapınağı’nın duvarlarında Latince ve Eski Yunanca yazılmış tam metni bulunan, ayrıca Antiokheia’da (Yalvaç), Latince ve Apollonia’da (Uluborlu) eski Yunanca yazılmış parçaları ele geçen bir tür siyasal vasiyetname olan bu yazıtın başka yerde izine rastlanmamıştır.
Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeninde güneş yılı sistemine dayanan Julyen takvim var. Bu takvimi meşhur Roma Diktatörü Julius Caesar, Mısırlı Astronomi Bilgini Sosigenes’e yaptırmış.
Bu takvimin esas aldığı güneş yılı sisteminde bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar.(Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünü tamamladığı 365 gün 6 saat olarak hesaplanır. ) Bu artan saatler ise 4 yılda bir, 1 gün eder ve yıla eklenir. Ocak ve şubatın da eklendiği bu takvimlerde günümüzdeki gibi 12 ay vardır. Bir yılı oluşturan 365 ya da 366 gün bu 12 aya tam olarak bölünmediğinden bazı ayların 30 bazı ayların da 31 çekmesi uygun görülmüştür
Octavius Augustus takvim düzenlemesi
Sezar öncesinde takvim ayın hareketlerine göre hazırlanmıs ve 304 günü kapsıyormuş.Ortada bir takvim varmış fakat imparatorlar siyasi nedenlerle yılları uzatıp kısaltıyormuş.Ayrıca ayın hareketini takip etmek kolay olsa da, ay takvimi mevsim döngüsünü yakalayamıyormuş ve sürekli müdahale gerektiriyormuş.
Sezar, MÖ 46 yılında kendi ismiyle anılan ve güneş yılı ile uyumlu olan Jülyen takvimini yaptırmış. Bir yılı 365 gün 6 saat olarak hesaplanmış. Ayların günlerini belirlerken basit bir kural uygulamış. Sırası tek sayı olan aylar 31, diğerleri 30 gün olacakmış.
Şubat 28 günden 29’a çıkmış, artık yıllarda ise 30 çekecekmiş. Sezar, takvimin kabulünden kısa süre sonra ölmüş. Halk, doğduğu ay olan Temmuz kendisine ithafen Julius olarak değiştirmiş. Halefi Augustus da, iktidara geldiği ay olmasından ötürü; Ağustos ayına kendi adını vermiş. Fakat Sextilis 30 gündü. Augustus’un ayı, Julius’un 31 gün olan ayından kısa olmamalıydı. Bu durumu çözmek için Şubat kurban seçilmiş ve 28 güne düşürülmüş. Şubat’tan alınan bir gün ise Augustus’a eklenmiş.
Julius Sezar’ın döneminde yılın son ayı Februarius yani Şubat, yılbaşı ise Mart’mış. Yılın ilk ayı Martius için Roma savaş tanrısı “Mars” dan seçilmiş 2, 3 ve 4. aylar isimlerini yine Roma tanrılarından almış.