İçindekiler
Alman Çeşme’si eski İstanbul’un en popüler meydanı Hipodrom meydanında yani bugünkü adı ile Sultan Ahmet meydanında yer alıyor. Meydanı ve üzerindeki dikilitaşları diğer yazımda anlatmıştım.
Alman imparatoru Kayzer Wilhelm İstanbul’u ziyaret sırasında hediye etmiş bu çeşmeyi. Tabiki bazı çıkarları için hediye etmiş. Demonte gelmiş Almanya’dan, parçaları burada birleştirilmiş.
Alman Çeşmesi Ne Amaçla Yapılmış?
Çeşme, o dönem yapılan ticari anlaşmaların karşılığında bir teşekkür göstergesi olarak Sultan’a hediye edilmiş. Ordunun silahları Alman’lardan alınmış ve İstanbul ile Bağdat arasında yapılması planlanan 4 bin kilometrelik demiryolu inşaatı için anlaşılmaya varılmış. Hatta rivayet odur ki Alman imparator Osman Hamdi’nin keşfettiği bugün İstanbul Arkeoloji müzesinin göz bebeği olan İskender Lahdini istemiş. Yine rivayete göre Osman Hamdi ölürümde vermem deyip sultanı ikna etmiş ve Alman imparatorun kolunun altına çok güzel bir tavla ve Hereke halısı koyup yolcu etmişler.
Tabi bunlar bizim duyduklarımız Osmanlı imparatorluğunun zor dönemlerde geçtiği o zamanlar neler neler götürülmüş o zamanki Osmanlı topraklarından. Çeşmenin açılışı 27 Ocak 1901 tarihinde yapılmış. Topkapı sarayın girişindeki 3. Ahmet çeşmesi ile karşılaştırıldğında tarzlarının farklı olduğu hemen anlaşılıyor.Çeşmenin Osmanlıca ve Almanca iki ayrı kitabesi bulunmakta.
Çeşmenin bulunduğu yerden eskiden büyük bir çınar ağacı varmış. 1656 yılında hükümdar tarafından idam edilen bazı devlet adamları günlerce burada bulunan çınar ağacında asılı kalmış. Günlerce süren bu olaylara tarihe çınar olayı geçmiş. Ağacın adı da “Kanlı Çınar” ve ” Vakvak ağacı” olarak anılır olmuş. Adı Vakvak ağaıcı olan meyvesi insana benzeyen bir ağaç varmış.Çınar ağacında günlerce insanlar asılı kaldığı için Vakvak ağacına benzetilmiş.