İçindekiler
Dubai’nin kökenleri 18. yüzyıla dayanıyor ve ancak çehresi, 1969’da bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte hızla değişiyor. Dubai Orta Doğu’nun baş döndüren ihtişamıyla en turistik şehirlerinden biri. Üstelik bu baş döndürücü deneyimin beraberinde, köklerinde kopmadan yaşamaya devam ediyor. Hâl böyle olunca da, tatil için Dubai’yi seçenler etnik ve ihtişamlı bir yolculukla baş başa kalıyorlar.
Dubai Nerede?
Dubai’nin geçmişine baktığımızda, 1900’lü yılların başlarında küçük bir liman kenti ve dolayısıyla bir balıkçı kasabası olduğunu görüyoruz, 1930’lu yıllara gelindiğinde Dünya Genel Ekonomik Krizi, Dünya İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açıyor. Bundan yaklaşık 40 sene sonra, 1969 yılına geldiğimizde Dubai’de petrol bulunuyor ve bu olay Dubai için bir dönüm noktası oluyor. Bu bölge o dönemlere kadar İngiltere himayesindeymiş ancak İngiltere 1968’de bölgeden çekileceğini açıklamış. Bu açıklamadan sonra 2 Aralık 1971 yılında Dubai, Abu Dabi, Acman, Füceyre, Şarika ve Ummü Kayveyn emirlikleri ile birlikte bir birleşmeden Birleşik Arap Emirlikleri’ni kurmuşlar.
1972 yılında Resü’l-Hayme de bu birliğe katılmış ve o günden bugüne dek, Birleşik Arap Emirlikleri yedi ayrı emirlikten oluşan bir yapı haline gelmişler. Bölgede petrolün bulunmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş de başlamış ve emirlik, alışveriş, ticaret ve turizm üçgeninde devasa bir gelir kaynağı haline gelmiş. Birleşik Arap Emirlikleri içerisinden en yüksek nüfusa sahip olan emirlik Dubai, yüzölçümü olarak Abu Dabi Dubai’yi geçmiş olsa da, 4.114 km² yüzölçümü ile ikinci sırada onu takip ediyor. Dubai stratejik olarak da önemli bir emirlik, çünkü Abu Dabi ve Dubai ülkenin yasama organı olan Federal Ulusal Konseyi içerisinde kritik, ulusal olarak önem taşıyan konular hakkında karar verme ve veto etme yetkisine sahipler. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kuzey kıyısında bulunuyor. Şarika ve Abu Dabi’nin arasında.
Dubai’de Hangi Dil Konuşuluyor?
Resmi dil olarak Arapça konuşulsa da, İngilizce konuşarak rahatlıkla anlaşabiliyorsunuz.
Dubai para birimi nedir?
Bir ülkeyi ziyaret etmeden evvel, ekonomik açıdan planlı olmak da çok önemli biliyorsunuz. Özellikle de Dubai gibi, paranın bolca aktığı ve ihtişamın göz önünde olduğu şehirler için. Dubai para birimi; Emirlik Dirhemi. AED veya Dhs olarak yazılıyor. Dubai seyahatiniz bitti ve cebinizde Dirhem kaldı ise, dönmeden Dolar’a çevirmenizi öneririm zira Türkiye’de Dirhem’i bozacak döviz bürosu bulmak pek kolay olmayabiliyor.
Dubai Hava Durumu Nasıldır?
Bambaşka bir ülkeye, alışık olmadığımız bir iklimi ziyaret ederken elbette en önemli konulardan biri, hava durumu oluyor. Dubai hava durumuna baktığımızda, sıcaklığın Ocak ayında ortalama 19 derece olduğunu ve Mayıs’a kadar 31 derecelere çıktığını görüyoruz. Bu dönemde Ocak ayında en düşük sıcaklık 14 derecelerde iken, Mayıs’a kadar en düşük sıcaklık 21 derece civarında seyrediyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında en düşük sıcaklık 27 derece ile 30 derece arasında, yine bu aylarda ortalama hava sıcaklığı da 33 derece- 36 derece arasında seyrediyor. Eylül ve Ekim aylarından en düşük ortalama 28 derece – 24 derece arasında gösterilmiş. Ortalama sıcaklık ise 33 derece – 29 derece arasında gösteriyor. Sonbaharı geride bırakıp kışı karşıladığımız Kasım ve Aralık aylarında ise sıcaklık ortalama 25 derece – 21 derece arasında görünüyor. Ocak, Şubat ve Mart ayları, ülkenin yıllık yağış takvimine baktığımızda en bol yağışlı geçen aylar. Son olarak, küçük bir hatırlatma; Temmuz ve Ağustos ayında sıcaklığın 49 dereceye kadar yükseldiği günler oluyor. Dubai seyahatini planlamadan önce, Dubai hava durumuna tekrar göz atmakta fayda var. Ne olur ne olmaz, güncel durum değişebilir biliyorsunuz.
Dubai – Türkiye saat farkı?
İstanbul Dubai arasındaki mesafe yaklaşık 2500 mil ve yaklaşık 4100 km. Saat farkına gelecek olursak, Dubai ile aramızdaki saat farkı yalnızca 1 saat. Onlar bizden 1 saat ilerideler.
Dubai Vizesi Nasıl Alınır?
Dubai seyahati yapmadan önce, elbette vize almış olmanız gerekiyor. Eğer yeşil pasaport sahibi değilseniz, vizesiz giriş yapmanız mümkün değil ancak işin iyi yanı, Dubai vizesi almak Amerika vizesi ya da Schengen vizesi almak kadar zahmetli değil. En hızlı ve kolay yolu bir aracı kurum vasıtasıyla vize başvurusu yapmak. Basit birkaç evrakı aracı kuruma veriyorsunuz, vize ücretini de transfer ettikten sonra ortalama 3 günlük bir süre içerisinde vizeniz mail olarak geliyor.
Dubai’ye Ne Zaman Gidilir?
Yüksek hava sıcaklıkları ve çöl ikliminin etkisi altında olması sebebiyle, Dubai dilediğiniz zaman seyahat edip dört mevsim tercih edeceğiniz rotalardan biri. Sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu yaz aylarında, dışarısı ne kadar kavurursa kavursun şehir merkezindeki kapalı mekanlar sürekli çalışan havalandırma sistemleri sayesinde bunaltmadan vakit geçirmenize yardımcı oluyor. Ben kapalı alanlara bağımlı olmak istemiyorum, Dubai’nin her köşesini gezmek, açık alanlarda vakit geçirmek istiyorsanız Kasım – Mart arası dönemi tercih edebilirsiniz. En azından, bu aylar arasında sıcaklık daha düşük oluyor. Daha ılıman bir iklimde tatil yapmak daha rahatlatıcı olabilir. İklim, giyim konusunu da etkiliyor, hazırlıklı olmakta fayda var. Bir de burada, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklı ciddi anlamda değişkenlik gösterebiliyor. Gündüz sıcaktan kavrulurken, gece çıktığınızda havanın serinliğiyle hasta olma ihtimaliniz olabiliyor. Bu sebeple mutlaka bir hırka, ceket ya da benzeri bir şeyler götürmek gerekiyor. Gün içerisindeki sıcaklık sizde çırılçıplak gezme isteği yaratabilir ama bunun yerine, incecik, hava alma özelliği olan ve mutlaka açık renklerde kıyafetleri seçmeniz, büyük avantaj sağlayacak. Şile bezinden yapılmış uzun kollu pantolon ve bluzler ya da elbiseler seçebilirsiniz.
Dubai’ye Nasıl Gidilir?
Dubai’de iki havalimanı var ama bunlardan yalnızca birine Dubai Uluslararası Havalimanı’na ülkemizden uçuşlar gerçekleştiriliyor. Türkiye Dubai arasında haftanın yedi günü uçak seferi bulmak mümkün. Yaklaşık 4.5 saatlik direkt uçuşlardan sonra rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Dubai uçak biletinizi; Türk Hava Yolları, Pegasus, Emirates, Flydubai, Air Arabia, Singapur Air gibi haya yollarından alarak Dubai’ye direkt uçuş imkânı bulabilirsiniz. Vaktiniz varsa, daha ekonomik bir seçim yapmak için Dubai uçak biletinizi aktarmalı uçuşlardan almayı da tercih edebilirsiniz. Qatar Havayolları ile Doha aktarmalı, Air Baltic ile Londra veya Paris aktarmalı, Gulf Air ile Bahreyn aktarmalı ve Lufthansa, Air France, British Airways, KLM ile yine Londra veya Paris aktarmalı uçuşlar da düzenleniyor.
Dubai’de Ulaşım Nasıldır?
Dubai Uluslararası Havalimanı şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunuyor. Buradan şehir merkezine ulaşmak için belediye otobüsü, araç kiralama, taksi ve özel transfer gibi seçenekleriniz var. Havalimanı üç terminal barındırıyor. Bir ve iki numaralı terminallerin hemen önünde göreceğiniz otobüs duraklarından 401 ve 402 numaralı otobüslere binerek direkt şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bu otobüsler şehir merkezi – havalimanı arasında transfer hizmeti veriyorlar. Bir ve üç numaralı terminallerden direkt Dubai metrosu Burj Khalifa İstasyonu’na çıkabilir ve metro ile dilediğiniz yöne gidebilirsiniz. Havalimanının terminal çıkışlarında taksi bulmanız da oldukça rahat. Aynı şekilde araç kiralama hizmeti alabileceğiniz bürolar da mevcut. Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuktan sonra şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Havalimanında bulunan üç terminal arasından ücretsiz transfer sağlayan shuttle hizmeti de bulunuyor. Dubai’ye geldim, hem konforlu hem de hızlı bir ulaşım tercih ediyorum diyorsanız, şehir merkezine ulaşmak için VIP transfer seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Getyourguide birçok ülkede tur ve transfer hizmeti veren bir platform. Buradan bir rezervasyon yaptırabilirsiniz dilerseniz.
Dubai’de Nerede Kalınır?
Tatiliniz boyunca konaklamak için seçim yapabileceğiniz, beş bölge bulunuyor Dubai’de.
Bunlardan ilki Jumeriah; göz alıcı plajları ile ünlüdür. Bir ikinci bölge ise Bur Dubai, burası da kentin tarihi dokusuna doymak isteyenler için ideal nokta. Dubai’nin en yüksek binası Burj Khalife’nin de bulunduğu üçüncü alternatifiniz Downtown. Lüks mekânları, her daim canlı sokakları ile Duba Marina ve Palm Cumeyra’yı da tercih edebilirsiniz. Son olarak, şehrin finans merkezi; Deira. Burası havalimanına da oldukça yakın.
Dubai’de Kalınabilecek Oteller
Otel önerilerine geçmeden önce Dubai’de konaklama hakkında biraz daha detay vermek isterim. Aralık ve Nisan ayları arasındaki dönem, Dubai’nin turistik olarak en yoğun olduğu dönem. Türkiye’den olduğu gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden, bilhassa Avrupa’dan insanlar Dubai seyahati için bu dönemleri tercih ediyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden biri de Ocak ayında düzenlenen Dubai Shopping Fest. Bu sebeple Aralık – Nisana arası dönemde hem fiyatlar yükseliyor hem de yoğunluk artıyor. Eğer Dubai’ye bu dönemde seyahat etmeyi planlıyorsanız bu ayrıntıları göz önünde bulundurmanızı öneririm. Otel araştırırken burada en çok dikkatimi çeken şey de, otellerdeki suit ve mini suit sayılarının fazlalığı olmuştu. Bunun nedenini anlamak çok da zor değil aslında; Arap ailelerinin kalabalık nüfusundan dolayı otellerde hemen hemen standart oda kadar mini suite ve suitler yer alıyor. Yemek konusunda seçici iseniz, dışarıda yemek yemekten hoşlanmıyorsanız ya da buna sebep olan bir sağlık sorununuz varsa suite odalarda bulunan mutfaklar çok işinize yarayacak. Ben, gittiği ülkeden yenecek ne varsa hepsini denemeye çalışan biri olarak çok tercih etmesem de, böyle bir alternatifiniz olduğunu da bilmenizi isterim. Dubai’de otel fiyat skalası oldukça geniş. Ortalama bir rakam söylemek pek mümkün değil zira burası dünyanın en lüks otellerine sahip. Daha düşük bütçeli bir tatil için geceliği ortalama 80 euro’ya da otel bulabilirsiniz, lüks bir tatil istiyorum diyerek 15.000 euro’ya da bir gecelik konaklama yapabilirsiniz. Otel fiyatlarını kıyaslarken mutlaka kahvaltının dahil olup olmadığına bakın zira burada kahvaltı fiyatları ilginç bir şekilde çok yüksek. Dubai’deki otellerde, ödeyeceğiniz ücrete sonradan eklenen hizmet masrafı ve belediye vergisi gibi bazı ek ücretler bulunuyor. Bu masraflar için oda fiyatına ortalama %10’luk bir ilave yapılıyor.
Evet, bu önemli ön bilgileri verdiğime göre artık otel önerilerine geçebiliriz.
İlk bölgemiz Jumeriah demiştik, şimdi buradaki en popüler otellere bir göz atalım;
Jumeriah’da kalınacak oteller arasında ilk sırada yer alan popüler otellerden biri; Metropolitan Hotel Dubai 5 yıldızlı bir otel. En önemli özelliği Jumeriah Plajı’na olan yakınlığı. Jumeirah Plajı’na 2,6 km uzaklıkta bulunuyor. Oldukça temiz, keyifli ve ekonomik sayılabilecek bir otel.
Dubai ihtişamın şehir ben de daha lüks bir konaklama yapmak istiyorum diyorsanız, yine 5 yıldızlı bir alternatif olan Four Seasons Resort Jumeirah Beach var sırada. Buranın özel bir plajı, 2 açık yüzme havuzu ve sizi hayatınızda hiç olmadığı kadar şımartacak gösterişli bir spa merkezi bulunuyor.
İkinci lokasyonumuz Bur Dubai için de seçenekleriniz mevcut elbette, işte bunlardan bazıları.
Şehir merkezindeki en popüler otellerden biri Four Point by Sheraton Downtown. Dünya Ticaret Merkezi’ne 2 km mesafede bulunan beş yıldızlı bir tesis. Rove Healthcare City 3 yıldızlı, ekonomik ve temiz bir otel. Kite plajı ve Dubai Mall’a her gün ücretsiz shuttle imkânı sunuyorlar. Dört yıldızlı bir alternatifle devam edecek olursak sırada Ramada Jumeriah Hotel var. Yine uygun fiyatlı konaklama yapmak isteyenler için oldukça iyi bir alternatif burası. son olarak, 13 ayrı restoranı ve çeşitli eğlence seçenekleri ile beş yıldız Grand Hyatt Dubai var sırada. Lüks konaklama yapmak isteyenler için iyi bir seçenek.
Üçüncü bölgemiz Down Town’da kalabileceğiniz oteller;
Armani Hotel Dubai, bütçe ile ilgili bir sorununuz yoksa ve gerçekten unutulmaz bir deneyim yaşamak istiyorsanız, burası tam size göre bir seçenek. Elbette 5 yıldızlı. Dünyanın en uzun binasında yer alıyor. Roda Al Murooj Hotel Dubai Mall ve Burj Khalife’nin karşısında yer alıyor, içinde büyük bir yüzme havuzu olan beş yıldızlı otel alternatiflerinden biri. Dört yıldızlı ancak yine de çok popüler seçeneklerden biri de Ramada Downtown Dubai. Burası Dubai Çeşmesi ve Burj Khalifa manzarasına sahip, bu sebeple de oldukça popüler. Daha ekonomik bir seçenek arayanlar için şehir merkezinde üç yıldızlı bir seçenek de mevcut; Rove Downtown.
Dördüncü bölgemiz Dubai Marina ve Palm Cumeyra için de alternatiflerimiz mevcut.
Ekonomik ve temiz bir otel tercih etmek isteyenler için üç yıldızlı Rove Dubai Marina güzel bir seçenek. Dört yıldızlı olmasına rağmen Umman Denizi ve Dubai Marina’nun muhteşem manzarasını gören Wyndham Dubai Marina’da iyi bir seçenek. Dubai Marriott Harbour Hotel plajlara, görmek isteyeceğiniz turistik mekanlara ve iş merkezlerine yakınlığı ile oldukça tercih edilen dört yıldızlı alternatiflerden biri. Eğer lüks beklentiniz varsa beş yıldızlı olan Five Palm Jumeirah Dubai ya da Atlantis The Palm’ı tercih edebilirsiniz. Five Palm Jumeirah Dubai’nin 5 adet açık yüzme havuzu var ve bu havuzlardan biri tam 55 metre uzunluğunda. Ayrıca özel plajı da mevcut. Parası hiç önemli değil, şehrin en güzel otellerinden biri olsun, lüks istiyorum derseniz de Atlantis The Palm Dubai tam size göre olacaktır.
Son olarak, şehrin finans ve ticaret merkezi; Deira
Sheraton Dubai Creek Hotel Dubai Körfezi’nin kıyısında bulunan Deira’daki birinci sınıf konuma sahip, lüks oteller arasında yer alıyor. Elbette beş yıldızlı. Yine beş yıldızlı alternatiflerden bir diğeri Hyatt Place Dubai Al Rigga. Eski şehirdeki baharat ve altın pazarlarına yakınlığı ile tercih edilen Dubai otelleri arasında. Daha ekonomik bir seçenek isteyenler için, üç yıldızlı Rove City Centre oldukça temiz bir alternatif. Fitness merkezi ve açık havuzu var. Havaalanında da oldukça yakın.
Son olarak, Dubai ve lüks deyince 7 yıldızlı otel olarak hafızalara kazınan Burj Al Arab Jumeriah’dan bahsetmemek olmaz. Burası Dubai’nin simgesi olarak kabul ediliyor ve Yelken Otel olarak anılıyor. Burj Al Arab’ın en pahalı odası elbette kral suite’i. Mermer döşemesi, maundan yapılmış mobilyaları, özel sineması ile bu odada hakikaten yok yok. Ücretini ödediğiniz takdirde helikopter ya da Rolls Royce kiralama hizmeti de mevcut. Bu otelin her katında ayrı bir resepsiyon bulunuyor ve adeta bir hizmetli ordusuna sahip.
Kim bilir, belki bir gün ödeyeceğimiz parayı hiç düşünmeden burada konaklamayı deneyimleyebiliriz.
Dubai Alışveriş Rehberi
Dubai’de alışveriş yapacaksanız asla unutmamanız gereken en önemli ayrıntı; pazarlık. Elbette alışveriş merkezlerindeki dünya markaları için geçerli değil ancak çarşılardaki esnaflardan alacağınız her şey için mutlaka pazarlık yapın, mutlaka. Bu şehirde o kadar çok alışveriş merkezi var ki; nereye gideceğinizi ne yapacağınızı kararlaştırmak biraz zor olabiliyor. Bilhassa alışveriş yapmayı seviyorsanız. Listede ilk sırada, daima Dubai Mall yer alıyor. Dubai Mall dünya üzerindeki en büyük alışveriş merkezi. Dünya markalarının çeşitli mağazalarının yanı sıra ciddi anlamda devasa bir akvaryumu var. Bir de, özellikle çocuklar için ilgi çeken gerçek bir dinazor fosili sergileniyor.
Dubai Mall’ metro ve otobüsle ulaşabilirsiniz. Metro ile gidecekseniz; kırmızı hatlı metroyu kullanmalısınız. Alışveriş merkezine bağlanan bir durağı var ( Dubai Mall Sttaion ) . Otobüsle gitmeyi tercih ediyorsanız da, 27, 28, 29, 81 ve F13 numaralı otobüsler alışveriş merkezinin önünde duruyorlar.
Dubai’nin en büyük ikinci alışveriş merkezi ise; Mall of Emirates. Buranın en önemli özelliği içerisinde bir kayak pisti barındırıyor olması. Çöl sıcağında kayak yapmak serinletici bir alternatif olabilir. Üçüncü sırada Ibn Battuda yer alıyor, büyüklük açısından diğerlerinden aşağı kalmasa da fiyatlara baktığımızda biraz daha uygun olduğunu görüyoruz. Hediyelik konusunda en güzel seçenekleri de İbn Battuta Mall’da bulabilirsiniz.
Moda ve tasarım merakınız varsa, Bambah’ı mutlaka görmelisiniz. Bambah Dubai tarzını daha modern bir hale getiriyor. İnternet sitesi üzerinden online alışveriş imkânı da var ve dünya çapında kargo hizmeti veriyor. Bambah şehir merkezinde yer alıyor, eğer gitmeden internet sitelerine bir göz atmak isterseniz şuraya bırakıyorum; www.bambah.com
Bambah her gün 10.00 – 22.00 arasında açık. Kırmız hatlı metroya binerek Dubai Mall durağında indikten sonra yürüyerek gidebilirsiniz.
Alışveriş demişken; Deira City Center mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Burası çok da uzak olmayan bir zamanın öncesine kadar Dubai’nin merkezi olarak anılıyordu ama şehir merkezine yapılan devasa ve ihtişamlı yapılar ve büyük alışveriş merkezleri, onu biraz gölgede bıraktı. Yine de, halâ birçok mağazaya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca altın ve baharat pazarı da Deira’da yer alıyor. Buralara kadar gelmişken Ortadoğu’nun nefis baharatlarından almamak olmaz.
Baharat ve altın çarşısı için, biraz detay vermek isterim.
Gold Souk – Altın Çarşısı
Souk; Afrika ve Asya’nın birçok ülkesinde açık hava çarşısı manâsı taşıyan bir kelime. Dubai’de her biri ayrı konsepte sahip altı açık hava çarşısı yani souk var. İhtişam deyince de elbette en ünlüsü Gold Souk yani Altın Çarşısı. Burada altın, gümüş, inci gibi değerli materyallerden yapılmış özel ve şık tasarım mücevherleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Dubai’den ne alınır sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri de burada, eğer ekonomik olarak geniş bir bütçeye sahipseniz. Hediye olarak inci takılardan almayı tercih edebilirsiniz yalnız imitasyon ürünleri almamaya dikkat edin. Orjinal tasarımların fiyatları oldukça pahalı, daha uygun rakamlar görürseniz satıcıya imitasyon olup olmadığını sorun mutlaka. Bizim metrolarda görmeye alışık olduğumuz kraker satan otomatların, altın satanları var burada; ‘altınmatik’. Bu altınmatiklerden minimum 1 gram olmak kaydıyla 50 grama kadar külçe altın satın alabiliyorsunuz. Akbil yükler gibi, makineye parayı yüklüyorsunuz ve makine size sertifikalı külçe altınınızı veriyor. Pazarlık meselesinin en önemli olduğu yerlerden biri burası. Ne alırsanız alın, sağlam bir pazarlık yapmadan karar vermeyin. Altın çarşısına gitmek için yeşil hatlı metroya binerek Al Ras ya da Palm Deira durağına inebilirsiniz.
Spice Souk – Baharat Çarşısı
Dubai’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında baharat çarşısı. Ortadoğu kültürünün ayrılmaz parçası baharatlar, yanınızda götürmek isteyeceğiniz güzel bir hediyelik alternatifi olabilir. Burada çok fazla çeşitte baharat alternatifi var ve aynı zamanda çeşitli şifalı bitkileri de satıyorlar. Ne yapıyoruz? Burada da alışveriş yaparken pazarlık yapmayı ihmal etmiyoruz. Baharat çarşısına da, yeşil metro hattı ile ulaşabilirsiniz. Al Ras durağında inmeniz yeterli, bu durağa yürüme mesafesinde.
Dubai Gece Hayatı
Gelişen Dubai ile birlikte, gece hayatı da aynı oradan gelişmeye devam ediyor. Dubai gece hayatı bu kente gündüzü kadar para kazandıran önemli bir ayrıntı. Yine de, gece hayatı anlayışını göz önünde bulundurursak, biraz daha yolları olduğunu söyleyebilirim. Gündelik hayatta dini kurallar ve adetler kendisini hissettirse de, gece hayatı genel olarak tatmin edici düzeyde. Ancak yine de gündüzündeki ihtişamı, bildiğimiz gece hayatı anlayışında göremiyoruz. Dubai’de Ramazan dönemi hem gündüz hem de gece hayatı çok daha sakin geçiyor. Eğer gece kulübü ya da bar tarzında bir yerde eğlenmek istiyorsanız, bu mekânlar otellerin bünyesinde hizmet veriyorlar. Daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz eğer, kafe ya da restoran tarzı yerleri tercih edebilirsiniz. Dubai’de en rahat bulabileceğiniz şeylerden biri de nargile. Alışveriş merkezlerinin içinde dahi nargile servisi alabileceğiniz yerler mevcut. Dubai’de 21 yaş altında iseniz, içki servisi ve satışı yapılmıyor. İlginç bir şekilde, perşembe geceleri kadınlar gecesi olarak görülüyor ve bu gecede mekân girişleri ücretli olsa dahi kadınlardan ücret alınmıyor. Bazı mekânlarda kadınlara içki ya da yemek ikramları da yapılıyor. Dubai gece hayatındaki en popüler mekânlardan bazıları otellerin içinde yer alan kokteyl barlar. Hilton Dubai Creek’te yer alan The Rooftop Swimming Pool şahane manzarası ile güzel bir roof bar. 200 civarında kokteyl çeşidi ile Vu’s Bar yer aldığı binanın 51. katında. Calabar eşsiz bir Dubai Çeşmesi manzarası izlemek ve leziz kokteyller denemek isteyenler için The Adress Hotel’de sizi bekliyor. Şehrin en ünlü gece kulüplerinden biri Club 360. Jumeriah Beach bünyesinde bulunuyor. Mahiki de yine şehrin popüler gece kulüplerinden, tropik teması ile oldukça keyifli bir yer. Dubai deyince akla gelen ilk görüntülerden biri palmiye şeklindeki adalar olur hep. İşte Nasimi beach bu adalardan biri üzerinde, karadan 7 km uzaklıkta. Gündüzleri plaj, geceleri gece kulübü olarak hizmet veriyor.
Dubai’de gezilecek yerler?
Burj Khalifa
Burj Khalifa birçok gezgin ve tatilcinin gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alıyor. Burası Dubai’nin ve dünyanın en yüksek binası. 161 katlı ve tam 828 metre uzunluğunda. Yani, Burj Khalifa o kadar yüksek, o kadar yüksek ki diğer gökdelenler yanında minik gecekondular gibi kalıyorlar. Hâl böyle olunca da, muhteşem bir manzara sunuyor. 124. katı gözlem ve seyir için ayrılmış. Burj Khalifa’ya gelip 124. kata çıkarak muhteşem bir Dubai seyri yapabilirsiniz. Küçük bir ipucu; ziyaretinizi gün batımına yakın bir saatte yaparsanız hem gündüzü, hem gün batımını hem de akşamı seyredebilirsiniz. Sabah, akşam ve prime olarak üç çeşit bilet satılıyor. Prime biletler saat 17.00 – 19.00 arasını kapsıyor ve sabah ile akşam biletlerine oranla yaklaşık %40 daha pahalı. Burj Khalifa’ya gelmişken şehir manzaranıza eşlik edecek güzel bir yemek yemek istiyorsanız, At. Mosphere’ gidebilirsiniz, 122. katta. Mekâna giriş için bir minimum harcama limitiniz var.
Burj Khalifa’ya ulaşamak için kırmızı hatlı metroyu kullanarak Burj Khalifa durağında inmeniz yeterli. Sonrasında yaklaşık 15 dk yürüdükten sonra varıyorsunuz. Bu yürüyüşü yapmak istemezseniz, taksi ile de yolculuk yapabilirsiniz.
Dubai Çeşmesi
Dubai’nin tam kalbinde, müzikle birlikte dans eden bir çeşme düşünün, işte oradasınız. Hakikaten de muhteşem bir ışık ve su gösterisi, beraberinde ona eşlik eden müzikle hayranlık uyandırmaması işten değil. Dubai çeşmesi dünya üzerindeki en fazla kareografiye sahip olan bir çeşme. Dubai çeşmesine ilk baktığınızda beş adet dairesel fıskiye göreceksiniz. Gösteri başladığı zaman 50 adet renkli projektör ve 6000 civarında güçlü lazer ışık bu görsel şovu muhteşem hale getiriyor. Suyun yükseliği 150 metreye kadar çıkabiliyor. Dubai Çeşmesi’nin akşam şovları 18:00 – 23:00 arasında sunuluyor. Gün içerisinde 13.00 ve 13.30 da iki şov düzenleniyor. Dubai çeşmesindeki bu görsel şovu izlemek ücretsiz.
Palmiye Adaları
Buranın yapay olduğuna inanmak gerçekten de mümkün değil. İnsan eli değen en büyük mimari ve mühendislik projelerinden biri Palmiye Adaları. Büyüklüğünü anlatmak için şu cümleyi sonuna kadar okumanız yeterli olacak sanırım; bu adaların yapımında tüm dünyanın etrafına 3 metre yüksekliğinde bir duvar örecek kadar taş ve kum kullanılmış. Yapımında Hollandalı mühendisler çalışmış. Hollanda kıyı doldurma tekniği ile ülke sınırlarını %35 genişleten bir ülke. Bundan dolayı da, doğru bir tercih yapmışlar Hollanda’lı mühendislerden hizmet alarak. Palmiye Adaları’nın manzarasını görmenin en iyi yolu ona gökyüzünden bakmak. Bunun için en keyifli ve adrenalin dolu yöntem ise; Skydive. Yükseklik korkusu olmayan ve adrenalin seven biri isenize, Dubai’de yapılacak en iyi aktivitelerden biri Skydive.
Palmiye adaları; Palm Jumeriah, Palm Deira ve Jebel Ali olarak isimlendirilen üç ayrı adadan oluşuyor. Palmiye üçlemesi olarak adlandırmışlar.
Palm Jumeriah
Dubai deyince akla gelen ilk görüntülerden biri, palmiye şeklindeki adalar demiştik. Burası, Dubai’nin gerçek anlamdaki simgelerinden biri. Yukarıdan bakıldığı zaman bir palmiye ağacını andırıyor. Esasında yapay bir ada Palm Jumeriah. Jumeriah Zabeel Saray, Atlantis the Palm ve The One&Only the Palm gibi lüks otellere ev sahipliği yapıyor. Şatafat sevenler için vazgeçilmez bir yer. Bir çok beach ve su parkı da bulunuyor Palm Jumeriah’da. Lüks anlayışını uç noktalara taşımak isteyenler için iyi bir alternatif. Adanın yaprak kısmında özel villalar yapılmış ve bu villalar elbette çok çok hatta çok zengin kişiler tarafından kullanılıyor. Daha az zenginler ise adanın gövde kısmında bulunan daireleri tercih etmişler.
Jumeriah Camii
Jumeriah Camii Dubai’nin en çok ilgi gören ve en sevilen mimari yapılarından biri. Üstelik bir hediye, evet doğru okudunuz. 1979 yılında Sheikh Al Maktoum’dan ( Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı ) bir hediye olarak açılmış. 1500 kişi kapasiteye sahip. Mısır ve Suriye mimarisinden esinlenilmiş. Yakınlarında metro istasyonu yok ancak önünden geçen birçok otobüs hattı mevcut. Jumeriah Camii’nin en önemli özelliklerinden biri de, Dubai’de bulunan ve müslüman olmayan ziyaretçilere açık olan iki camiden biri olması. Camii ziyareti esnasında mutlaka başörtüsü takmanız gerekiyor Ayrıca kadınlarda kolların ve bacakların da kapalı olması isteniyor. Uzun kollu bir elbise giymeniz yeterli, başörtüsünü camiden kiralayabiliyorsunuz.
Mucize Bahçesi
Burası adeta cennet gibi, herhalde o yüzden Mucize Bahçesi adını vermişler. 6690 m2’lik bir alana yayılmış muhteşem bir çiçek bahçesi burası.Eğer Dubai ziyaretinizi Kasım ve Mayıs ayları arasında yapacaksanız, şanslısınız çünkü açık oluyor. Haziran itibariyle Kasım ayına kadar kapanıyor çünkü. Bu 6 aylık istirahat döneminde renove diliyor. Mantıklı düşünüldüğünde, yaz aylarındaki sıcakları göz önünden bulundurarak kapalı olması çok da fena fikir olmamış gibi görünüyor. Mucize Bahçesi Dubailand’in kalbinde yer alıyor. Cityland tarafından 2013 yılında ortaya çıkarılmış. 2013 yılında dünyanın en büyük bahçesi olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na girmiş. 2016 yılında da Airbus A380 isimli çiçek heykeli ile, Dünya’nın en büyük çiçek heykeli olarak tekrar girmiş.
Madinat Jumeriah
Dubai’nin gözdeleri arasında yer alan Madinat Jumeriah Cumeyra Şehri manâsına geliyor. Bir alışveriş merkezi, bir tiyatro salonu, üç butik otel ( Al Qasr, Dar Al Masyaf, Al Naseem ), çeşitli restoranlar ve bir çarşıdan oluşuyor. 40 hektarlık bir alana yayılmış bu kompleks, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük mesire yeri olarak geçiyor. Madinat Jumeriah’a ilham veren şey, eski Arap köylerinin mimarisi olmuş. Mimarların burayı yaparkenki amaçları, Arap köylerini daha modern ve ihtişamlı bir yorumla tekrar ortaya çıkarmak olmuş.
Burj Al Arab
Otellerden bahsederken bahsetmiştim Burj Al Arab’dan. Burası dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli. Eğer konaklama için tercih etmediyseniz, ziyaret için tercih edebilirsiniz.Burj Al Arab’da bulunan Skyview Bar’da bir akşam üzeri çayı keyfi yapabilirsiniz.
Saeed Al Maktoum House
1986 yılında inşa edilen Saeed Al Maktoum House, tarihi al Shindagha bölgesinde bulunuyor. Dubai koyunun hemen yanı başında. Dubai’ni en etnik ve tarihi yapılarından biri olma özelliğini taşıyor aynı zamanda. Bina 1912 yılından 1958 yılına kadar Dubai’yi yöntene Sheikh Saeed Al Maktoum’un evi olarak kullanılmış. Günümüzdeki Dubai’nin hayalleri ilk bu evde kurulmuş da diyebiliriz. Dubai’nin para kokan ihtişamından sonra, burası çok daha tarihi bir dokuya sahip, insana keyif veren ayrıntıları var. Bu binada görebileceğiniz dokuz ayrı sergi bulunuyor;
Saeed Al Maktoum House tarihi
Tarihsel Evraklar ve Haritalar
Al Maktoum Ailesi
Madeni Paralar
Pullar
Eski Dubai
Dubai’de Sosyal Hayat
Dubai’den Manzaralar
Deniz Hayatı.
La Mer Dubai
Dubai’nin zaman zaman göz yoran ihtişamı sizi biraz yorduysa, La Mer’e gelip muhteşem bir deniz keyfi yapabilirsiniz. La Mer’de bulunan tek şey altın kumlarla bezeli bir sahil ve işletme değil elbette. Çeşitli su sporları, su parkı, alışveriş düşkünleri için mağazalar, restoranlar, sinema ve çocuk oyun alanları mevcut burada. La Mer bilhassa çocuklu aileler için çok uygun. Buralara kadar gelmişken palmiye ağaçlarının arasından denize girmek, unutamayacağınız bir deneyim olabilir.
Dubai’de Çöl Safarisi
Dubai ve çöller deyince, akla gelen ilk aktivitelerden biri de nefes kesen çöl safarisi. Uzun ve yüksek kırmızı kum tepelerinden aşağı yukarı çıktıkça, insanın midesinde de kelebekler uçuşuyor. İnanılmaz bir his. Off road araçlarının o dik kum tepelerinden inişlerine şahit olmak gerçekten de çok keyifli.
Safarinin dışında bir deve gezisi yapabilir ya da sandboard yaparak kumlarda kayak yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Çöl safarisine kimler katılamaz?
3 yaşından küçük çocuklar
Hamile kadınlar
Sırt problemi yaşayanlar
Kalp sorunları olanlar ve
Tekerlekli sandalye kullanıcıları çöl safarisine katılamıyor.
Dubai Frame
Birleşik Arap Emirlikleri’nin en yeni kültürel dönüm noktası Dubai Çerçevesi. Dubai Frame, Eski ve Yeni Dubai’nin etkileyici manzaralarını “çerçeveleyen” ikonik bir yapı, bir eser aslında. Emirliğin zengin geçmişini şimdiki ihtişamıyla birleştiren mecazi bir köprü görevi görüyor.
Dubai Frame 150 metre yüksekliğinde ve 95 metre genişliğinde bir yapı.Yapımında 9.900 metreküpün üzerinde betonarme, 2.000 ton çelik ve 2.900 metrekare lamine cam kullanılmış.
15.000 metrekareden fazla altın renkli paslanmaz çelik ile kaplı. Expo 2020 Dubai logosundan ilham alan tasarıma sahip. Dubai Frame’in dikdörtgen tasarımında, birçok mimar ve sanatçının ideal bir yapısal denge oluşturduğuna inandığı 1,618’lik “altın orandan” esinlenmiş. Sky güvertesine çıkan asansör, ziyaretçileri 75 saniyede 48 kat taşıyor, oldukça hızlı değil mi?
Dubai Frame’de köprünün tepesinden gün batımının muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Panaromik asansörlerin ve Dubai’nin muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Yine köprü kısmındaki aydınlık cam geçitte yürüyebilir ve muhteşem Dubai manzarasında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Kahvemi yerden 150 metre yükseklikte içmek isterim derseniz, burası tam size göre olacak.
Geleceğin Müzesi ( Museum of the Future )
Museum of the Future’a adım attığınızda kendinizi bir anda 2071 yılında buluyorsunuz. Geleceği uzay, insanlık ve sağlık temalarıyla yeniden hayal etmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer Geleceğin Müzesi.
Müzenin kendisi mimari olarak başlı başına bir şaheser, etrafında çarpıcı kaligrafi panelleri olan dikdörtgen biçimli bir yapı.
Gözlerinizi parlak beyaz iç alan için hazırlayın çünkü içeri girer girmez, sıcak beyaz bir ışıkla yıkanmış anıtsal atriyumda olacaksınız. Etrafınızda, binaya yayılmış büyük kaligrafi panelleri olacak (bu panellerin dış dünyayla bağlantı olduğuna inanılıyor). Bilekliklerinizi takın ve asansörle başlayan yolculuğunuza başlayın. Etrafınızda hızlanan birçok baloncuk asansörü bulacaksınız: bir tanesine binin ve bilinmeyene yolculuğunuza başlayın!
Geleceğe yolculuğunuz 5. katta başlyacak. Geleceğin Müzesi aslında 7 katlı ancak yalnızca 5 katını gezebiliyorsunuz. Daha sonra, tam başladığınız yere yani lobiye gelene kadar, basamaklı bir şekilde, her seferinde bir kat aşağı inin! Bu esnada uzay mekiği simülasyonunda geri sayımın keyfini çıkarmayı unutmayın.
Müzenin bölümleri; OSS Hope, Heal Institute, Al Waha, Yarının Bugünü ve Geleceğin Kahramanları şeklinde ayrılmış.
Bölüm 1: OSS Hope (5. Kat)
Evet, artık resmi olarak hedefinize ulaştınız: Orbital Space Station (OSS) Hope. Burada, istasyonun komuta merkezine girmeden önce bir video kaydı aracılığıyla konumunuz hakkında bilgilendiriliyorsunuz. Devam etmeden önce OSS Hope tarafından üstlenilen tüm ilginç görevleri, keşifleri ve icatları dinlediğinizden emin olun. 3D Duvarlar ve modelin kendisi geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış ve onlara dokunmanıza izin veriliyor.
Bölüm 2: Heal Enstitüsü (4. Kat)
İniş podunuza yeniden biniyor ve yolculuğunuzun devam ettiği dünya gezegenine ( veya daha gerçekçi olarak aşağıdaki bir kata) geri dönüyorsunuz. Burada iklim değişikliği temasının öne çıktığını fark edeceğiniz. Heal Institute’da muhteşem bir dijital Amazon yer alıyor. 2000’den fazla türden oluşan bir DNA kütüphanesine sahip olan ve iklim değişikliğinin neden olduğu zararları onarma ihtiyacını vurgulayan “The Vault of Life”a doğru meraklı bir yürüyüş yapın.
Bu kata gelmişken, bir sonraki bölüme geçmeden önce, yeni türlerin değerlendirildiği izleme odasına göz atmayı unutmayın!
Bölüm 3: Al Waha (3. Kat)
“The Oasis” olarak tercüme edilen bu bölüm, sizi her türlü teknolojiden kopmaya ve tüm duyularınızı harekete geçirmeye teşvik ediyor. Gerçeklik ve sanallık arasında bir denge bulmaya ihtiyaç duyarız ya, işte bu bölüm tam da bununla ilgili. Burada birçok interaktif sergini var, ilerleyen teknoloji ile birlikte gelişen hayal gücümüzün eserlerinin keyfini çıkarın.
Burada ayrıca bir dilek havuzu var, ışıklandırmasıyla oldukça ilginç bir eser. Bir dilek dilemeyi unutmayın.
Bölüm 4: Yarın Bugün (2. Kat)
Teknolojiye kısa bir ara verip yavaş yavaş gerçek dünyaya dönmenin vakti geliyor. Burada dünyanın gördüğü teknolojik gelişmeleri göreceksiniz.. Gezegenimizi çevresel, kültürel, sosyal ve politik olarak daha iyi bir geleceğe hazırlamaya dair bir konsept hazırlanmış bu katta. Ayrıca bir de seyir terası bulunuyor ve fotoğraf çektirmek isteyenler için ideal nokta diyebilirim.
Bölüm 5: Geleceğin Kahramanları (1. Kat)
Bilhassa çocuklu ziyaretçiler için en ilgi çekici kat burası. İsmini çocuklardan alıyor yani geleceğin kahramanlarından. 10 yaş altı çocuklar burada eğitici etkinliklere katılabiliyor ve rahatlıkla koşup oynayabiliyor.
Müzeden çıkmadan önce kafesindeki robot baristaya bir selam vermeyi unutmayın. Size bir fincan kahve yapmasına izin verin. Şimdiden afiyet olsun.
Ain Dubai
Dünyanın en büyük ve en yüksek gözlem çarkı olan Ain Dubai’nin açılışından bu yana, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve dünyanın dört bir yanından yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlamış.
İlk bakışta bir dönme dolaba benzese de, aslında dünyanın en büyük ve en uzun gözlem çarkı Ain Dubai. Bluewaters Adası’nda bulunan bu dev gözlem çarkı, 250 m’lik şaşırtıcı bir yüksekliğe sahip. 38 dakikalık rahatlatıcı ama aynı zamanda büyüleyici bir yolculukta şehir silüetinin 360 derecelik manzarasını görmenizi sağlıyor. 48 klimalı yolcu kabini var ve bu kabinler ile 1.750 ziyaretçi taşınabiliyor.
Ain Dubai, Dubai’nin güzel sahil şeridini, Dubai Marina’nın manzarasını, Burj Al Arab, Palm Jumeirah ve Burj Khalifa gibi ünlü simge yapıların rüya gibi görüntülerini izleyebiliyorsunuz. Güneş ışınlarının aydınlattığı gündüz vaktini ya da gece ışıklarıyla parıldayan şehri görebilirsiniz çünkü hem gündüz hem de gece açık.
Aura Sky Pool
Aura Sky Pool aslında bir sonsuzluk havuzu ama bulunduğu yer Dubai olunca, oranın ihtişamından da nasibini alıyor elbette. 200 metre yükseklikteki bu havuz, konik Dubai silüetine, Palm Jumeirah’ın ve Basra Körfezi’nin o güzel manzarasına bakarken serinleme imkanı yaratıyor. Dubai ihtişamın şehri demiştim, burası da bu övgüyü fazlasıyla hak ediyor.
Aura Sky Pool’da özel kutlamalar da yapılıyor. Bu bir doğum günü de olabilir bir ürün lansmanı da, yeter ki buna ayıracak bütçeniz olsun. Ayrıca Lounge Bar kısmında oldukça geniş bir menüye sahip. Göz atmak isteyenler için menü linkini şuraya bırakıyorum;
Global Village
Burası kış aylarında çeşitli eğlencelerin düzenlendiği bir eğlence merkezi. 27 pavyon bulunuyor bünyesine. Her bir pavyon, temsil ettiği ülkenin mutfağını, kültürünü ve el işi ya da ticari ürünlerini sunuyor ziyaretçilerine. Pavyon deyince aklınıza Ankara pavyonları gelmiş olabilir ancak öyle değil 🙂 Çeşitli etnik gösteriler ve kapsamlı organizasyonlar yapılıyor burada. Bir nevi karnaval gibi düşünebilirsiniz aslında.
Dubai’de Düzenlenen Festivaller
Dubai Alışveriş Festivali
Adından da anlaşılacağı üzere bir alışveriş festival. Ocak ayında düzenleniyor ve alışveriş etkinliklerinin yanı sıra çeşitli konser ve şovlara da ev sahipliği yapıyor.
Dubai Dünya Sporları Fesivali
Bu festival, uzun dönemli bir festival. Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşiyor. Hem amatör hem de profesyonel spor severler için çeşitli etkinlikler sunuyor.
Dubai Caz Festivali
Dubai Media City Açık Hava tiyatrosunda düzenleniyor. 120 civarında uluslararası sanatçı, muhteşem gösterilerini sergiliyor.
Lynx Dubai Uluslararası Reklam Festivali
Dünya’daki reklam ajansları için oldukça önemli bir festival. Her yıl düzenleniyor ve birçok reklama ve reklam ajansına ödüller veriliyor.
Dubai Uluslararası Film Festivali
Arap Dünyası’ndaki, Asya ve Afrika’daki yapımların görücüye çıkarıldığı önemli bir film festivali.
Dubai Mutfağı
Dubai’nin keskin ve belirli bir mutfağı yok çünkü buranın %80’ini göçmenler oluşturuyor. Hâl böyle olunca da Dubai mutfağı birçok ülke ve etnik grubun etkisi altında kalmış ki bu bir tatilci için çok güzel bir şey bence.
Tatil süreniz boyunca batıya özgü yemeklerin sunulduğu restoranları tercih edip klasik yemek anlayışınıza uygun yemekleri tercih edebilirsiniz. Daha yöresel bir şeyler denemek isterseniz de alternatifler var elbette.
Al Harees
Bir nevi keşkek diyebiliriz bunun için. Haşlanmış buğday et ve baharatlarla birlikte hazırlanıyor. En önemli özelliği kilden yapılmış bir fırında pişmesi. Özellikle bayramlar ve özel günlerde servis ediyorlarmış.
Shawarma
Telaffuzu farklı olsa da lezzeti bize çok yakın; döner. Dubai’de en sık rastlayacağınız yiyeceklerden biri Shawarma. Kırmızı et, tavuk, balık ya da sucuklu alternatfileri var. Çeşitli soslarla servis ediliyor. Tabakta porsiyon olarak ya da dürüm olarak tercih edebilirsiniz.
Luqaimat
İsmi telaffuz ederken ne olduğunu anladığınıza da eminim aslında. Lokma. Yağda kızaran hamur topları bala ya da hurma şurubuna batırılıyor. Oldukça lezzetli bir tatlı.
Knafeh ( Kunafa )
Evet, yine bilindik bir lezzet künefe. Çıtır kadayıfı, uzayan peyniri ve şerbeti ile künefeye hayır demek pek mümkün değil.
Umm Ali
Bir tatlı daha, hem görüntüsü hem de tadı ile insanın iştahını kabartıyor cidden. Ana malzemesi yufka ve sütten oluşuyor. Meyveli ve çikolatalı alternatifleri bulunuyor.
Al Machboos
Türk damak tadına en uygun yemeklerden biri Al Machboos. Pirinç, et, soğan ve limonla hazırlanıyor. Baharatlarla tatlandırılıyor. Görüntüsü bizim fırın kapamaya benziyor. Genellikle yoğurt ile tüketiliyor.
Mandi
Al Machboos’a benzeyen bir yemek bu da. Genellikle tavuk ya da koyun eti ile birlikte pişen bir pilav. Sırrı, etinin çok ağır pişirilmesinden geliyor.
Monousheh
Arap mutfağının pizzası diyebiliriz. Oldukça sağlıklı bir görüntüye sahip. Genellikle domates, peynir, yeşillik gibi ürünlerle hazırlanıyor. Etli olarak da yapılabiliyor.
Shurba Addis
Taneli bir mercimek çorbası gibi görünse de et ve çeşitli baharatlarla zenginleştiriliyor. Oldukça lezzetli ve besleyici bir alternatif.
Deve Eti
Et konusunda çok seçici değilseniz eğer, Dubai’de en çok tüketilen etlerden biri de deve eti. Restoranların menülerinde deve eti içeren çeşitli yemekler görebilirsiniz. Deve etinden yapılan yemekler bilhassa özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde servis ediliyor.