Makedonya Kral II. Philip (Filip), Yunan şehir devletlerini birleştirerek Helen birliğini kurmuş. Babası II. Philip’in öldürülmesinin ardından Helen birliğinin başına geçen Büyük İskender, Yunan şehir devletlerinin çıkardığı ayaklanmaları bastırmış ve bu şehir devletlerini Makedonya Devleti’ne bağlamış.
Ülkede istikrarı sağlayan İskender, MÖ 334’te 35 bin kişilik ordusuyla Asya Seferi’ne çıkmış. İskender, Çanakkale Boğazı üzerinden Anadolu’ya geçerek, Persleri yenmiş. Anadolu, Suriye, Mısır ve Mezopotamya’yı ele geçirmiş.
Bir süre bu bölgede kaldıktan sonra Hindistan’a kadar ilerlemiş. Askerlerin isteksizliği ve yorgunluğu üzerine Babil’e dönen İskender hastalanarak 33 yaşında hayatını kaybetmiş.
İskender’in ani ölümü üzerine ülke parçalanmış ve imparatorluk toprakları üzerinde krallıklar kurulmuş.
Mısır da kurulan Ptolomeler, Makedonya da Antigonitler Anadolu’dan Hindistan a kadar uzanan topraklarda ise Selevkoslar.
Selevkos Krallığı’nın parçalanmasıyla Anadolu’da yeni krallıklar kurulmuş. Pontus, Kapadokya, Bitinya, Bergama.
İskender, ülkeyi Perslerde olduğu gibi satraplıklara ayırarak yönetmiş. Pers sarayının protokol kurallarını benimsemiş. Merkezi bir vergi toplama sistemi oluşturmuş. Bu sayede merkezi otoriteyi korumayı amaçlamış.
İskender’in Asya Seferi sonucu Doğu ve Batı medeniyetlerin kaynaşmasıyla Helenistik Medeniyeti ortaya çıkmış. Bu medeniyetin oluşmasında Yunan, Anadolu, Mezopotamya, İran ve Mısır medeniyetlerinin katkıları olmuş.
Helenistik dönemde matematik, tıp, felsefe, coğrafya alanında önemli gelişmeler yaşanmış. Suyun kaldırma kuvvetini bulan Arşimet, Trigonometriyi bulan Hipparkos, dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlayan Erastostenes bu dönemde yetişmiş.
Anadolu’da, Bergamalılar parşömen kağıdını icat etmişler, Zeus Tapınağının yanında Asklepion sağlık merkezi ve 200.000 ciltlik bir kütüphane kurmuşlar.