İçindekiler
Türkiye’de hem doğal güzellikleri hem denizi hem birbirinden güzel koyları hem de tarihi mirası ile deniz ve kültür turizmini bir arada yapmak isteyenlerin tercih edeceği rotalardan birisi hiç şüphesiz Fethiye.
Ege ile Akdeniz’i birbirinden ayıran, doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakan, tarihi ve kültürel olarak asırlar öncesinden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayan Fethiye; ülkemizin göz bebeği turizm noktalarından birisi.
Türkiye’nin en özel noktalarından birisi olan ve hem Likya kalıntıları hem de Kabak Koyu’nda hissedilen yarı-tropik havası ve bitki örtüsü ile oldukça farklı bir coğrafyayı da içerisinde barındıran bu güzel yer, iyi ki gelmişim dedirtecek ormanlara, dik falez manzaralarına ve berrak bir denize de ev sahipliği yapıyor.
Tabi ülkemizde her turistik destinasyonda olduğu gibi maalesef Fethiye’de de madalyonun öbür yüzü durumu kendisini göstermekte. Nasıl yani derseniz hemen açıklayalım; bu kadar doğal ve tarihi güzelliği topraklarında barındıran ve milyonlarca turistin tercih ettiği Fethiye’de maalesef ki niteliksiz işletmeler de çok fazla. Bir yeri gezerken sürekli önünüzü kesen ve yanınızda yürüyerek size reklam yapmaya çalışan işletmeleri gördükçe bu nadide turizm cenneti için çok üzüldüğümüzü baştan söylemeliyiz.
Kısacası Fethiye biraz kişinin yaşadığı tatil deneyimine göre değerlendirdiği bir bölge. Eğer sizin de yolunuz bu güzel ilçeye ilk kez düşüyor ise; sizin için en güzel tatil planını oluşturmak için bu rehberi özene bezene hazırladım.
Fethiye’de gezilmesi gereken yerlerden tutun da deniz için en güzel plajlara, Fethiye’de nerede ne yenilir sorusunun cevabından tutun da bazı keşfedilmemiş güzel önerilere kadar birçok şey bu rehberde hazır bir şekilde sizi bekliyor olacak.
Öyleyse Fethiye’yi birlikte keşfetmeye ne dersiniz?
Fethiye Nerededir?
Fethiye, Muğla İli’nin ilçelerinden birisidir. Akdeniz Bölgesi’nin batısında ve Muğla ilinin doğusunda kalır. Özellikle turizm açısından gelişen bir bölge olan Fethiye İlçesi’nin 2020 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 167,114 kişidir. Fethiye ilçesi aynı zamanda Muğla İli’nin de en büyük ilçesidir. Nüfus yoğunluğu olarak da hem Muğla merkezden hem de diğer ilçelerden daha büyüktür.
Fethiye’ye ulaşım için eğer karayolu üzerinden gelecekseniz Muğla’ya 125 km uzaklıkta kalmakta. Ana yol üzerinden kolay bir ulaşımı bulunmakta. Aynı zamanda birçok otobüs firması özellikle yaz döneminde düzenli seferler ile yolcu da taşımaktadır. Havayolu tercih edenler ise Fethiye’ye 48 km uzaklıkta bulunan Dalaman Havalimanı tercih edebilir.
Fethiye’nin Tarihi
Fethiye ve etrafındaki bölge; tarih olarak oldukça eski bir yerleşim bölgesi. Antik Çağ’daki bilinen adı ile Telmessos olan Fethiye, Anadoluda kurulan uygarlıklarının en eskilerinden biri olan Likya uygarlığının da önemli şehirlerinden birisi. Şehrin kuruluşuna ilişkin kesin bir bilgi bulunmasa da eldeki belgelerden gördüğümüz kadarıyla kentin geçmişi yaklaşık olarak M.Ö 5. yy’a kadar dayanmakta.
Antik Çağ zamanlarında kâhinler kenti olarak da bilinen Telmessos, oldukça geniş bir alana kurulmuş olan ve bir tarafı dağ yamaçlarına bir tarafı ise denize kadar uzanan büyük bir şehir. O dönemde kehanetleri ile ün salan Telmessos’lu kâhinler kehanette bulunacakları zaman kayaların üzerine çıkarak masmavi sulara bakar ve o sulardan ilham alırlarmış. Bu sebeple Fethiye ile ilgili anlatılan hikâyeler oldukça fazladır.
Bir rivayete göre; Telmessos şehrini Güneş Tanrısı Apollon kurmuş. Rivayet o ki; Güneş Kralı Apollon Finike Kralı Agenor’un küçük kızına fena halde âşık olmuş. Bir şekilde sevdiği kıza ulaşmaya çalışan Apollon; sevimli bir köpek kılığına girmiş ve kralın kızının gönlünü çalmış. İkisi evlenmiş ve bir oğulları olmuş. Oğlunun ismini de Telmessos koymuşlar. Güneş Tanrısı Apollon kurduğu kente doğan oğlunun ismini vermiş.
Telmessos şehri, diğer tüm Likya ve Karya şehirleri ile birlikte MÖ 547’de Pers egemenliğine girince adı da Pers İmparatorluğu’na bağlı olarak Satrap’lık olmuş. MÖ 5. yy. ortalarında doğru kurulan Antik-Delos Birliği’ne katılan Telmessos, bir müddet sonra bağımsız bir kent olarak bu birlikten ayrılmış. MÖ 344-343 yılları arasında Büyük İskender Telmessos şehrini ele geçirmiş. MÖ 189 yılına geldiğimizde ise Telmessos şehri Romalılar tarafından Bergama Krallığı’na katılmış.
MÖ 133 yıllarında Likya federasyonuna giren ve federasyonun en önemli altı kentinden birisi haline gelen Telmessos; 8. Yüzyılda Bizans İmparatoru II. Anastasios onuruna Anastasiapolis ismi ile anılmaya başlamış. 1284 yılına geldiğimizde ise Menteşeoğulları Beyliği kontrolüne geçen şehir, 1424’de Osmanlı topraklarına katılmış ve Meğri ismini almış.
Bugünkü adını ise 1934 yılında; 1913 yılında Şam’dan havalanarak kısa bir süre sonra uçağı düşen ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiş.
Fethiye gezilecek yerler
Fethiye oldukça büyük bir bölgeyi kapsadığı için gezmesi en az 3 günü alan bir ilçe. Sadece merkezinde değil, civarında yer alan birçok antik kent; tarihi eser ve birbirinden güzel plajları ile dolu dolu geçen bir plana ev sahipliği yapar. Hem deniz tatili hem de kültür tatili düşünenler için biçilmiş kaftan olan Fethiye bölgesi ile ilgili olarak size oldukça detaylı bir gezilecek yerler listesi hazırladım. Öyleyse Fethiye’yi birlikte gezmeye var mısınız?
İşte Fethiye’ye geldiğinizde görmeniz gereken yerler…
Fethiye’de Merkezde Gezilecek Yerler
Bir şehrin gezilecek yerlerini tanıtırken önce merkezinden başlamak daha doğru gibi geliyor. Çünkü genelde planlar yapılırken hep merkeze yakın yerlerde konaklama ön plana çıkıyor ve bu sebeple şehre ilk gelindiğinde merkezde neler yapılır, neresi gezilir başlıkları bu sebeple önemli hale geliyor.
Peki, Fethiye merkezine geldiğinizde gezmeniz gereken yerler nerelerdir? İşte Fethiye merkezde yer alan gezilecek yerler listesi…
Fethiye Kordon
Denize kıyısı olan her şehrin kordonu keyifli olduğu gibi Fethiye’nin de kordonu oldukça keyifli. Spor yapanlardan piknik yapanlara, balık tutanlardan sandalyesini açmış keyif yapanlara kadar şehrin kalabalığından kaçan herkesi burada bulmak mümkün.
Eğer akşam yemeğinizi yedikten sonra deniz havası alarak uzun bir yürüyüş yapmaya ihtiyacınız varsa; kordonda yürümek akşam saatleri daha keyifli hale geliyor, bizden söylemesi.
Paspatur Çarşısı
Eski Fethiye şehrinin olduğu yer olan Paspatur; gezmesi çok keyifli bir bölge. Restore edilmiş ahşap cumbalı eski Fethiye evleri, hediyelik eşya satan yerleri, kuyumcuları, lokumcuları, halıcıları ile eski dönem çarşıları anımsatan Paspatur Çarşısı mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri. Dinlenmek istediğinizde çarşının içerisindeki kafelerde ve kahvecilerde güzel bir mola da verebilirsiniz.
Balık Pazarı
Burası Fethiye’nin en meşhur akşam yemeği lokasyonlarından birisidir. Merkezde yer alması ve birbirinden lezzetli balık lokantalarının burada olmasından dolayı akşam saatlerinde oldukça hareketli olan balık pazarında bir akşam yemeği yemenizi tavsiye ederim. Dilerseniz öncesinde Fethiye merkezindeki gezilmesi gereken yerleri gezebilir, akşamı da burada sonlandırabilirsiniz.
Arkeoloji Müzesi
Elbet ki tarihi bu kadar eski dönemlere dayanan ve ilk dönemlerinden itibaren birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Fethiye’de güzel bir arkeoloji müzesi de yer almakta. Bu müzede; Fethiye çevresindeki antik kentlerin kazıları esnasında çıkan birçok tarihi eser, arkeolojik ve etnografik buluntular sergilenmekte.
Kış aylarında her gün 08.00-17.00 saatleri arasında açık olan Arkeoloji Müzesi; yaz aylarında ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında açık.
Amintas Kaya Mezarları & Telmessos Antik Kenti
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Fethiye ve çevresinde gezerken neredeyse her yerde lahitlere ve kral mezarlarına rastlamanız mümkün. Ancak bunlardan en önemlileri ve aynı zamanda Fethiye’nin tarihi sembollerinden biri olan Amintas Kaya Mezarlarını mutlaka görmelisiniz. Likya döneminden (MÖ 4. yüzyıl) kalan ve statüsü yüksek kişiler için kayalara oyularak yapılan bu mezarlar; aynı zamanda güzel bir manzarayı izleme imkânı da sunar.
Merkezden yaklaşık olarak 15 dakikalık bir mesafede yer alan Amintas Kaya Mezarları’nı gezdikten sonra hemen yakınında yer alan Telmessos Antik Kenti’ni de gezmelisiniz. Antik kentte kaya mezarları ve antik tiyatro haricinde pek bir şey kalmasa da güzel bir deniz manzarası ile çıktığınıza değiyor, bizden söylemesi.
Fethiye Kalesi
Fethiye merkezde görülecek yerler listesinde yer alan Fethiye Kalesi; Amintas Kaya Mezarları’ndan yürüyerek on dakikalık bir mesafede yer alıyor. Kalenin ne zaman yapıldığı tam tarih olarak bilinmese de 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından onarıldığı biliniyor.
Çalış Plajı
Fethiye merkezde yer alan ve Fethiye’nin en popüler plajlarından birisi olan Çalış Plajı, hem merkezde denize girebileceğiniz hem de akşam saatlerinde gün batımını keyifle batırabileceğiniz noktalardan biri. Denizi çok güzel olmasa da; merkezde olması sebebi ile oldukça rağbet gören plajlardan birisi. Sahil boyunca birçok otel ve restaurant yer alır. Herhangi bir giriş ücreti yoktur.
Şövalye Adası
Şövalye Adası; Çalış Plajı’nın tam karşısında bulunan bir adadır. Buraya Şövalye Adası denilmesinin sebebi; zamanında burada Rodos Şövalyeleri’nin yaşadığına inanılması. Adaya ulaşım; Çalış Plajı’ndan tekne ile sağlanmakta. Adada restoranlar, plaj işletmeleri ve oteller bulunmakta.
Fethiye Etrafında Gezilecek Yerler
Yarımada Bölgesi
Bu bölge Fethiye’de belki de en kaliteli işletmelerin bulunduğu yer. Birbirine komşu olan iki koyda iki farklı işletme bulunmakta ve bunların ikisi de oldukça kaliteli.
Help Beach
Fethiye’nin yarımada bölgesinde yer alan başarılı ve kaliteli işletmelerden birisi olan Help Beach; hem denize girmek hem de keyifli bir gün geçirmek için tercih edilebilecek yerlerden birisi. Güzel bir denizi olan, bir tarafta orman manzarası ile maviyi ve yeşili birleştiren bu işletmede aynı zamanda birçok etkinlik de düzenlenmekte. Üstelik giriş ücreti alınmıyor, içeride ne yerseniz ne içerseniz o kadar.
Sea Me
Fethiye’nin yarımada bölgesinde yer alan ve Boncuklu Koyu’nda bulunan Sea Me; en başarılı işletmeler arasında yer alan bir diğeri. Bali tarzında bir dekoru olan ve hem doğası hem denizi ile keyifli bir gün geçirmenize imkân sağlayan bu işletmede birçok etkinlik de düzenlenmekte.
Kayaköy Bölgesi
Kayaköy
Fethiye’ye yolunuz düştüğünde mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi bizce Kayaköy. Hayalet köy olarak anılsa da hem atmosferi hem de görselliği ile gezmekten keyif alacağınız bir yer olduğuna eminiz.
Kayaköy’e gitmeden önce size biraz bu köyün hikâyesinden bahsetmek istiyoruz; Rumlar tarafından kurulan ve kuruluş tarihi olarak 18. yüzyılda kurulduğu bilinen Kayaköy, Likya kalıntılarının üzerine kurulmuş. O dönemdeki adı Levissi olan ve mübadele öncesinde bir rivayete göre 3.000, bir başka rivayete göre ise 10.000 nüfusu bulunan bu köyde; iki kilise, 14 şapel, ve 3.500 civarında ev bulunmaktaymış.
1923 yılında mübadele sebebiyle Rumlar evlerini terk edince bu yerler Rumeli topraklarından gelen Müslümanlara verilmiş. Ancak Rumeli bölgesinden gelenler bu kadar dik yamaçlarda yaşamaya alışkın olmadıkları için burayı terk etmişler. Böylece Levissi köyü bir hayalet köye dönüşmüş. Bakımsız bir köy haline gelen Levissi köyünü 1957 yılında yaşanan deprem de etkileyince köy tamamen hayalet köy haline gelmiş.
Günümüzde ise Kayaköy bir değişim ve dönüşüm hikâyesi olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi olan bu köyün dokusunu bozmadan bulunduğu tepenin eteklerine bir sürü turizm işletmesi açılınca köy tekrar hareketlenmiş. Buralarda oteller, kamp yerleri ve birçok işletme bulmak artık mümkün.
Peki, Kayaköy’e geldiğimizde mutlaka yapmamız gerekenler ve görmemiz gereken yerler neler derseniz sizin için küçük bir liste hazırladık;
Kayaköy Sokakları
Kayaköy engebeli bir alan üzerine kurulmuş oldukça etkileyici bir köy aslında. Taş Rum evleri, daracık sokakları ve kiliseleri ile birçok güzelliğini size sadece yürüyerek sunan bir yer. Bu yüzden Kayaköy’e geldiğinizde bol bol yürüyerek bütün sokaklarını keşfetmek ve fotoğraf stüdyosu gibi olan sokaklarında fotoğraf çekilmek yapılması en keyifli aktivitelerden birisi olacaktır.
Yukarı Kilise (Taksiyarhis Kilisesi)
Kayaköy’ün ana kilisesi olan Yukarı Kilise; köye hâkim bir tepede yer alan ve hem manzarası hem de üzerindeki mozaik döşemeler ile görülmeyi hak eden bir tarihi miras. Gittiğinizde listenize eklemenizi öneririz.
-Aşağı Kilise (Panayia Pirgiotissa)
Kayaköy’de bulunan iki kiliseden birisi olan ve orijinal adı Panayia Pirgiotissa olan Aşağı Kilise; ise 1960’lı yıllara kadar cami olarak kullanılmış. Bu sebeple günümüze kadar iyi korunmuş yapılardan birisi olarak kalmış.
-Kayaköy Kaya Mezarları
Fethiye Bölgesi’nin neredeyse her yerinde kaya mezarlarına rastlamak mümkün demiştik di mi? Kayaköy’de de özellikle Likya Uygarlığı’ndan kalan kaya mezarlarını görmek mümkün. Burada yer alan ören yeri ve kaya mezarlarının tarih olarak MÖ 4. yüzyıla kadar uzandığı bilinmekte. Bu kalıntılar aynı zamanda Kayaköy’de görebileceğiniz en eski kalıntılar, bilginiz olsun.
-Af Kule Manastırı
Eğer Kayaköy’ü ziyaret ediyorsanız ve tarihe de meraklıysanız buraya kadar gelmişken Af Kule Manastırı ve Harabeleri görmenizi tavsiye ederiz. Ayios Elefterios adlı bir keşiş tarafından yaptırıldığı ve keşişin ömür boyu burada çile çektiği rivayet edilen Af Kule Manastırı’nın manzarası sizi kendisine hayran bırakacak kadar güzel. Kayaköy’den ortalama 1 saatlik bir yürüyüşle veya arabayla 10 dakikalık bir sürede ulaşabileceğiniz bu güzel yeri gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz.
-Kayaköy Sanat Kampı
Kayaköy’ün son zamanlarda büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini söylemiştim. Özellikle sanat ile uğraşan insanların ilgi noktası haline gelen ve burada varlıklarını sürdürmeye başladıkları Kayaköy’de aynı zamanda birçok sanat programı da bulunmakta. Dilerseniz Kayaköy Sanat Kampı ile iletişime geçerek 4-10 gün arası süren sanat ve gezi odaklı programlarına göz atabilirsiniz.
-Günü Kayaköy’de Batırın
Kayaköy; manzarası ile gün batımını şova dönüştüren yerlerden birisidir. Bu sebeple eğer vaktiniz varsa günü burada batıracak şekilde bir program yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.
-Kayaköy’de ATV Safari
Son zamanlarda popüler bir yer haline gelen Kayaköy’de; yine son zamanlarda popüler olan bir etkinlik de ATV safari etkinliği olmuş durumda. Çevresinde birçok ATV kiralama ve tur ofislerinin açıldığı Kayaköy’de eğer böyle bir deneyim yapmak isterseniz herhangi biri ile iletişim kurabilirsiniz.
-Gemiler Adası
Burası Kayaköy’ü kuranların ilk geldiği yer olarak bilinen ve eski adı Aya Nikola alan bir yerleşim bölgesi. Adada Hristiyanlık dönemimden kalan bazı kalıntıları görmeniz mümkün. Bunlardan birisi de Hristiyanlığın 11 havarisinden biri olan Aziz Nikolas’a adanmış bir kilise. Bu kilise aynı zamanda Bizans Dönemi’nde en önemli dini merkezlerden birisi olarak kullanılmış. Günümüzde de bu sebeple Hristiyanların hac noktalarından birisi olarak faaliyet gösteriyor.
Adaya ulaşım Ölüdeniz’den ve Gemile Plajı’ndan kalkan tekneler aracılığıyla sağlanıyor. Tüm ada yürüyerek gezilebilecek büyüklükte ve özellikle teknelerin uğrak noktası haline gelmiş durumda.
-Kayaköy Koyları ve Plajları
Elbet ki Kayaköy’e gelmişken hem kültür turizmi hem de deniz turizmini de bir arada yapmak isteyebilirsiniz. Bu sebeple size Kayaköy’e geldiğinizde değerlendirebileceğiniz plaj ve koyların listesini de hazırladım. Göz atmak isteyenler için liste şu şekilde;
-Gemile Plajı
-Darboğaz
-Soğuk Su Koyu
-Turunç Pınarı Koyu
-Akvaryum Koyu
-Deve Plajı
Bu plaj ve koyların çoğunda herhangi bir işletme, duş ve WC olmadığını belirtmekte fayda var. Gelirken hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.
Ölüdeniz Bölgesi
Ölüdeniz Bölgesi belki de Fethiye denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi olarak ön plana çıkıyor. Her yıl hem yerli hem de yabancı binlerce turisti ağırlayan bu bölge; hem doğal güzelliği hem de muhteşem denizi ve koyları ile keşfedilmek için özel bir başlığı hak ediyor bizce. Öyleyse gelin Ölüdeniz Bölgesi’nde nereleri gezmeniz gerektiğine birlikte göz atalım.
Ölüdeniz – Kıdrak Tabiat Parkı
İşe ilk olarak en ünlü fotoğraf ile başlamak istiyoruz. Hani yurtdışı tanıtım broşürlerinde, turizm ofislerinde, acentelerde gördüğümüz meşhur bir havadan çekilmiş Ölüdeniz resmi vardır ya; işte orası tam olarak burası Kuş bakışı olarak tam bir görsel şölen sunan; bir yanında Ölüdeniz plajı bir diğer yanında ise yemyeşil ormanları aynı karede buluşturan Ölüdeniz – Kıdrak Tabiat Parkı; gerçekten müthiş bir doğa harikası.
Ölüdeniz Plajı; Fethiye’ye geldiğinizde bizce mutlaka yüzmeniz gereken noktalardan birisi olarak ön plana çıkıyor. Tabiat Parkı’nın içerisinde kalan kısmı; devlet tarafından işletiliyor ve işletmesi oldukça başarılı. Plaj kısmına giriş ücretli, isterseniz şemsiye ve şezlong da kiralayabiliyorsunuz. Ancak kalabalık olma ihtimalini göz önünde bulundurmanızı öneririz.
Eğer isterseniz Tabiat Parkı’nda günübirlik yürüyüşler de yapabilir; kamp, piknik gibi aktiviteler de planlayabilirsiniz.
Babadağ
Fethiye’ye gelindiğinde yapmadan dönmeyin listesinde bizce ilk sıralarda yer alması gereken; mutlaka ama mutlaka denemeniz gereken bir deneyim Babadağ’da paraşüt yapmak. Hiç şüphesiz Türkiye’nin en güzel manzaralarından birisi olan Babadağ’dan süzülürken yaşadığınız bu deneyimi uzun bir süre unutamayacaksınız. Manzara muhteşem. Çok korktuğum itiraf etmeyelim. İnanın manzara havadan daha güzel.
Babadağ, bazı parametreler göz önüne alındığında (rüzgâr, yükseklik ve benzeri) dünyadaki en iyi yamaç paraşütü noktalarından birisi olarak kabul ediliyor. Yamaç paraşütü yapmak için birçok firma var ve hepsinde ortalama olarak ücretler aynı. Firmalar sizi istediğiniz noktadan alıp Babadağ’a çıkarıyorlar. Pilotlar kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra özel kıyafetleri giydiriliyor ve yaklaşık 2000 metre yükseklikten tandem atlayış yapılıyor. Uçuş süresi ortalama olarak 20 ile 30 dakika arasında değişiyor. İniş Ölüdeniz Plajı’na yapılıyor. Eğer isterseniz gerçekleştirdiğiniz bu uçuşun fotoğraf ve videolarını ücret karşılığı satın alabiliyorsunuz.
Eğer yamaç paraşütü yapmak size göre değilse ve belirli korkularınız varsa hiç sorun değil; yine de bu güzel manzara için Babadağ’a çıkmayı ihmal etmemelisiniz. Özellikle gün batımı saatlerinde manzarası daha da güzelleşen Babadağ’da son yıllarda açılan işletmeler ile hareketlenme de yaşanmış durumda. Eskiden sadece yamaç paraşütü için atlamaya gelenlerin tercih ettiği Babadağ’da; teleferik yapıldıktan sonra işletmelerin de açılması ile birlikte sırf manzara için gelenlerin sayısı da arttı.
Kelebekler Vadisi
Gelelim Fethiye’nin en farklı ve en ilgi çeken doğal güzelliklerinden birisi olan Kelebekler Vadisi’ne. Fethiye’ye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler listesinde yer alan ve kartpostallık güzellikleri içerisinde barındıran bu güzel vadi; aynı zamanda tepeden bakıldığında son zamanların en popüler fotoğraf manzaralarından birisine de ev sahipliği yapıyor. Burası aynı zamanda vadiye de adını veren 80 çeşit kelebeğin görüldüğü yer.
Kelebekler Vadisi birinci derece sit alanı ilan edilerek korumaya alınmış yerlerden birisi ve bu sebeple yerleşime kapalı. Burada sadece çadırda ve ahşap küçük evlerde konaklamanız mümkün. Kelebekler Vadisi’ne ulaşım da oldukça sınırlı aslında; ya Ölüdeniz üzerinden tekne ile geleceksiniz ya da Faralya Köyü’ndeki Likya Yolu’nun devamı olan dik bir patikayı takip ederek aşağıya ineceksiniz. Bu size de biraz tehlikeli geliyorsa tercihiniz Ölüdeniz’den kalkan teknelere binmek olsun.
Kelebekler Vadisi’ne uğramadan sadece kuşbakışı olarak manzarasını izlemek istiyorsanız şöyle yapabilirsiniz; vadinin kenarından geçen araba yolunda durup fotoğraf çekilebilir ve manzarayı izleyebilirsiniz. Dilerseniz de vadinin iç tarafındaki falezde yer alan George House isimli kamp alanında konaklayabilirsiniz.
Faralya
Gelelim Kelebekler Vadisi Bölgesi’nde son zamanların en popüler balayı destinasyonlarından birisi olmaya aday Faralya Köyü’ne. Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu arasında kalan bir bölgede yer alan Faralya Köyü; plajsız olduğu ve kayalıklardan oluştuğu için uzun bir süre ilgi çekmemiş. Ancak bir süre sonra bazı işletmeler bu durumu avantaja çevirerek kalabalıktan uzakta, sakin ve deniz manzaralı bir tatil yapmak isteyenler için burayı bambaşka bir hale getirmiş. O günden itibaren bölgede çok sayıda butik otel açılmış ve hem manzarası hem de doğa içinde olması sebebi ile turistlerin çok ilgisini çeken bir yer haline gelmiş. Özellikle son zamanlarda balayı çiftlerinin en çok tercih ettiği yerlerden birisi olan Faralya; manzarası ve sakinliği ile insanı kendisine hayran bırakacak cinsten, mutlaka listeye eklenmeli.
Kabak Koyu
Gelelim Kelebekler Vadisi Bölgesi’nde yer alan bir diğer popüler noktaya: Kabak Koyu. Özellikle son yıllarda Kelebekler Vadisi’ni bile geride bırakan bir popülerliğe kavuşan Kabak Koyu; hem konaklama, hem eğlence hem de birbirinden güzel yeme-içme yerlerini bir arada sunuyor. Genelde organik malzemelerden yapılan dekorasyonları ile burada bulunan oteller ve kafeler, size egzotik bir yerdeymiş hissi verebilir.
Kabak Koyu’nu eğer denizi için tercih edecekseniz denizinin dalgalı ve kumsalının çakıllı olduğunu belirtmeliyiz. Suyu çok berrak ancak koya gitmek için arabanızı bırakıp bir süre yürümeniz gerekiyor.
Son olarak Kabak Koyu’nda gün batımını izlemek ise es geçmemeniz gerekenler arasında yer alıyor, bizden söylemesi.
Saklıkent Kanyonu
Fethiye’ye kadar gelmişken eğer yakın yerlerde kalan doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri de görmek istiyorsanız; bu listeye eklenecekler arasında yer alan bir kanyon ile devam etmek istiyoruz. Saklıkent Kanyonu; yaklaşık 18 kilometre uzunluğuna ve 200 metreyi bulabilen bir yüksekliğe sahip. Milli Park ilan edilerek korumaya alınan yerlerden birisi.
Kanyona girmek için yanınızda suya girebilen bir yürüyüş ayakkabısı getirmenizi öneririz. Eğer yanınızda yoksa girişteki alandan kiralama da yapabiliyorsunuz. Kanyona giriş yaptıktan sonra buz gibi suyun içinde yürümek size kendinizi harika hissettirecektir, bundan eminiz. Dilerseniz kanyonun etrafında tahta bir yürüyüş yolu da bulunmakta, bu tahta platform üzerinden de yürüyerek kanyonun iç kısımlarına doğru ilerleyebilirsiniz.
Gizlikent Şelalesi
Saklıkent Kanyonu’na kadar gelmişken hemen yakınında yer alan Gizlikent Şelalesi de listenize eklemelisiniz. Sizi alıp bir Bali’ye götürecek olan bu güzel şelaleye yaklaşık olarak 15 dakikalık bir merdiven inişiyle varabilirsiniz.
Tlos Antik Kenti
Saklıkent ve civarında yer alan doğal güzellikleri ve tarihi eserleri görmek istediğinizde yolunuza Tlos Antik Kenti de çıkacaktır. Burası UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan ve kuruluş olarak M.Ö 14 yüzyıl civarında kurulduğu tahmin edilen, Likya şehirleri arasında en büyük şehirlerden birisi. Antik Kent hakkında diğer bir önemli inanış da kanatlı at Pegasus ile kahramanı Bellerophontes’in burada yaşadığı rivayet edilmesiymiş.
Göcek
Göcek; her ne kadar başlı başlına bir tatil rotası olsa da Fethiye’ye bağlı olduğundan bu rehber içerisinde yer vermek istedim. Eğer gün konusunda sıkıntınız yok ise; bir gününüzü mutlaka Göcek’i ziyaret ederek ve tekne turuna katılarak değerlendirebilirsiniz. Hatta tek bir tekne turu şansınız var ise hiç düşünmeden Göcek tekne turunu tercih edebilirsiniz.
Göcek Tekne Turu; ülkemizin yıldızlı tekne turu rotalarından birisi çünkü rotada bir sürü ıssız koy ve ada var. Buralara sadece tekne ile ulaşılabilmesi deniz severleri oldukça heyecanlandırıyor. Fakat buna rağmen bazen koyların çok kalabalık olduğunu belirtmem gerekiyor.
Tekne turu için gelmişken tabiki Göcek merkezini de gezebilirsiniz. Buraya çok zaman ayırmanıza gerek yok ancak yine de güzel bir yemek ve sahildeki konsept kafelerde güzel bir içecek molası vermek için tercih edilebilir.
Göçek koyları
Göcek limandan ayrıldıktan sonra Göcek adası, Yassıca adaları, Zeytin adası, Tersane adası ve Domuz adası olmak üzere 5 adet ada bulunmakta.
Göcek Adası
Göcek`e 10 dakika uzaklıkta bulunan Göcek Adası, denizi ve doğası ile tercih edilen bir tatil beldesi. İşletme bulunan adada dolmuş tekneler ile adaya ulaşabilirsiniz.
Yassıca Adaları
Yediküçük adadan oluşan adalarda tesis bulunmamakta. En uçtaki adanın kumsal ve sığ olması çocuklu aileler için tercih sebebi olmakta. Çam ve zeytin ağaçları ile kaplı adalardan birinde de küçük bir gölet bulunmakta.
Bedri Rahmi Koyu
Asıl adı Taşyaka olan bu koy 1974’te ünlü ressam Bedri Rahmi’nin kayanın üzerine balık resmi yapması ile bu adı almış. Aslında içinde 6 tane hayvanı gizleyip tasvir etmiş. Her gittiğimde çapcanlı renkleri ile beni şaşırtıyor bu resim. Bence her sene boyuyorlar 🙂
Kleopatra Hamam Koyu
Kleopatra Hamamı, içinde antik dönem hamam kalıntılarını barındıran mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu muhteşem bir koy. Anlatılanlara göre Mısır kraliçesi Kleopatra Akdeniz sahillerini gezerken, yakın arkadaşları ona bu hamamı hediye etmeye karar vermişler. Çünkü koydaki sıcak suyun cilt hastalıklarını iyi geldiğini tespit etmişler. Hatta Kleopatranın güzelliğinin de buradan geldiği söylenenler arasında 😊
Hala daha az da olsa sıcak su akıntısı bulunmakta. Tekneler tarafından çok tercih edilen bir bölge biraz fazla kalabalık olabiliyor. O kadar kalabalığa rağmen nasıl bu kadar temiz kaliyor, şaşırıyorum bazen. Kano ile içine girenleri bile gördüm 🙁
İskelenin hemen yanında, bir kısmı suların altında kalmış Bizans manastırı da bulunmakta.
Tersane Adası
Göcek adaları arasında en büyüğü olan ada Bizans döneminde denizcilerin sığınağı olmuş. Halen adada Osmanlı döneminden kalan tarihi kalıntılar bulunuyor.
Boynuzbükü Koyu
Doğal dalgakırana sahip olan koyun denizi berrak ve dalgasızdır. Koyda bir restoran bulunuyor.
Yavansu Koyu – Martı Koyu
Deniz kenarında yere işlenmiş martı resmi nedeni ile Mart koyu, dağdan gelen suyun sadece hayvanların içebileceği yavan bir tatta olmasından dolayı da koya Yavansu koyu denilmekte. Şirin bir ahşap iskelesi bulunmakta.
Göbün Koyu
İki yüksek tepenin arasından girilen koy, kaya mezarları, sık zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı.
Killebükü Koyu
Boynuzbükü ve Taşyaka arasında kalan geniş bir koy olan Killebükü koyu kilise kalıntıları ve süslemeli taşları görebileceğiniz güzel bir koy . Ayrıca gece konaklamak için güzel bir koy, güneşin batışı ayrı güzel bu koyda.
Sıralıbük Koyu
Tatlı su ile tuzlu suyun buluştuğu, günlük tur teknelerinde uğrak yeri Sıralıbük koyu. Taşlıklı bir sahili olduğu için mutlaka yanınıza deniz ayakkabısı almalısınız.
Akvaryum Koyu
Her beldenin mutlaka bir akvaryum koyu olur değil mi ? Domuz adası ile Tersane adası arasında kalan ve adını temiz denizinde alan akvaryum koyu.
Cennet Koyu
Çam ağaçları gölgesinde denize girmenin en ketifli noktalarından biri olan Yassıca adalarının hemen batı köşesinde bulunan Cennet koyu.
Merdivenli Koyu
Ufak bir merdiven tırmanışı sonra tepedeki köye ulaşılan küçük ama sevimli bir koy. Etrafta birçok doğal mağara bulunmasında koyun diğer önemli bir özelliği.
Yanıklar
Fethiye Bölgesi’nde gezilecek yerler arasında şu sıralar çokça adını duyduğumuz bir köyden de bahsetmek istiyoruz; Yanıklar Köyü. Fethiye’nin kendi halinde yerleşim yerlerinden birisi olan ve meyve bahçelerine ev sahipliği yapan Yanıklar Köyü; yerel halkın da tercih ettiği bir bölge aslında. Burada uygun fiyatlı bir konaklama ya da kamp imkânı bulmanız mümkün.
Antik Likya Kentleri
Pınara Antik Kenti
Pınara Antik Kenti, Fethiye’ye 45 kilometre mesafede bulunan Minare Köyü yakınında bulunan bir antik kent. Tarihi olarak MÖ. 5. yy’da kurulduğu düşünülüyor. Antik kenti ziyaret ettiğinizde; hamam, tiyatro, agora, odeon, kaya mezarları, yukarı akropol ve aşağı akropolü görmeniz mümkün.
Letoon Antik Kenti
Kuruluşu MÖ 7. yy’a kadar giden ve Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi konumunda olan Letoon Antik Kenti; bu rota üzerinde görebileceğiniz bir diğer antik kent. Antik kentin içerisinde tapınaklar, bir kilise, bir çeşme, kutsal yol, kutsal alanı çevreleyen bir portiko ve antik tiyatronun kalıntılarını görmek mümkün.
Arkeolog Ümit Işın tarafından sunulan TRT 2 tarafından hazırlanan belgesel dizisini mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Biraz tarih ve doğal bakir mekanlar seviyorsanız.
Fethiye Koyları ve Plajları
Fethiye ülkemizin en güzel denizlerinden birisine sahip olduğu gibi aynı zamanda birçok koy ve plaja da ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple denize girmek için alternatifiniz oldukça fazla. Biz genel olarak en çok tercih edilen ve henüz çok fazla keşfedilmediği için daha sessiz ve sakin konumda olanlarını sizin için listeledik. Planınıza ve rotanıza uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Çalış Plajı
Burası Fethiye merkezde yer aldığı için en çok tercih edilen plajlardan birisidir. Geniş bir alana yayılmasına rağmen özellikle haftasonları kalabalık olma ihtimali çok fazla olan bir nokta. Denizi dalgalı ve taşlı olsa da; eğer konakladığınız yer merkezde yer alıyorsa burayı tercih edebilirsiniz. Giriş ücretsiz, isteyen şemsiye ve şezlong kiralayabiliyor.
Şövalye Adası
Burası merkezdeki Çalış Plajı’nın tam karşısında yer alan bir ada. Adanın 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri’nin yaşadığı yer olmasından dolayı adının Şövalye Adası olduğu söyleniyor. Adada otel, restaurant ve kafeler var. Adaya ulaşım ise Fethiye Limanı’ndan kalkan teknelerle yapılıyor.
Aksazlar Koyu
Fethiye merkeze 10 dakikalık bir araba yolculuğu ile ulaşılan bu koy; aynı zamanda sevilen kamp alanlarından birisi olarak da hizmet veriyor. Giriş ücreti var ve bu fiyata şezlong-şemsiye dâhil.
Kuleli Koyu
Burası da merkeze yakın bir noktada yer alan ve ilk üç yere göre daha sakin kalan koylardan birisi. Giriş için herhangi bir ücret istenmiyor, dilerseniz şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Çakıllı ve kumlu bir plajı, berrak bir denizi var.
*Merkeze yakın diğer koylarda şöyle:
Boncuklu Koyu
Küçük Boncuklu Koyu
Küçük Samanlık Koyu
Büyük Samanlık Koyu
Ölüdeniz Plajı (Belcekız Plajı)
Burası Ölüdeniz’in en işlek plajı olarak geçiyor. Oldukça uzun bir plaj ve halk plajı olarak hizmet veriyor. Denizi dalgalı, isteyen için şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti de veriliyor. Burası aynı zamanda yamaç paraşütü yapanların da iniş noktası olduğu için oldukça keyifli bir manzara sunuyor.
Ölüdeniz Tabiat Parkı Plajı
Ölüdeniz’in tam ucunda yer alan ve Tabiat Parkı Plajı olarak da bilinen bu plaj aynı zamanda bir lagün olduğu için hem denize hem de lagün tarafına kıyısı bulunmaktadır. Bölge Milli Park olduğu için girişi ücretli. Denizi oldukça güzel bir plaj ve çok fazla dalga yok
Kelebekler Vadisi Plajı
Fethiye’nin en turistik noktalarından birisi olan Kelebekler Vadisi’nde yer alan plaj, hem doğası hem de muhteşem manzarası ile vadiyi ziyaret edenlerin tercih ettiği bir yüzme noktası haline gelmiş durumda. Kelebekler Vadisi plajında şemsiye ve şezlong kiralama hizmeti var. Ayrıca işletmeler olduğundan dolayı her türlü yeme-içme ihtiyacınızı da rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
Kabak Koyu
Son zamanlarda Fethiye Bölgesi’nin en gözde rotalarından birisi haline gelen Faralya’da en çok tercih edilen plajlardan birisi de Kabak Koyu. Taşlı ve dalgalı bir denizi olmasına rağmen; suyun rengi o kadar berrak ki yüzme konusunda kendisine güvenenler burayı pas geçmemeli. Koyda şezlong hizmeti yok ancak isterseniz şemsiye kiralayabiliyorsunuz.
Gemile Plajı
Burası Gemile Adası’nın hemen karşısında kalan ve son zamanlarda tercih edilen yüzme noktalarından birisi. Suyu oldukça temiz ancak sahili taşlı, bunu bilerek gitmekte fayda var. Gemile Adası’nı ziyaret ettiğiniz gün burada yüzme molası vererek iki etkinliği bir araya getirebilirsiniz.
Turunç Pınarı Koyu
Burası çam ağaçları ile kaplı olan ve sadece deniz yolu ile ulaşımın mümkün olduğu bir koy. Dalgasız ve denizin suyu biraz soğuk olduğu için soğuk suda yüzmeyi sevmeyenler için burayı önermiyoruz.
Akvaryum Koyu
Neredeyse her tatil beldesinin bir Akvaryum Koyu var di m Burası adından da belli olduğu gibi tertemiz denizi olan bir koy ancak kara ile bağlantısı olmadığından sadece tekne ile ulaşım sağlanabiliyor.
Katrancı Koyu Tabiat Parkı
Burası Fethiye merkeze 15 kilometre mesafede bulunan ve aynı zamanda bir tabiat parkı olarak da hizmet veren güzel bir koy. Kamp yapanların en çok tercih ettiği yerlerden birisi olan Katrancı Koyu’nda dalgasız ve derin olmayan bir deniz sizi bekliyor.
Fethiye’de ne yenilir ?
Fethiye’ye geldiniz, gezdiniz, gördünüz, denize girdiniz; peki nerede ne yiyeceksiniz? İşte rehberimizin en güzel kısımlarından birisi nerede ne yenilir sorusunun cevabını size sunmak için hazırlandı. Öyleyse gelin Fethiye’de nerede ne yenilir sorusunun cevabına birlikte bakalım.
Öncelikle her tatil beldesinde olduğu gibi Fethiye’de de yemek konusunda listenin ilk sıraları deniz ürünleri ve balık restoranları alıyor.
Hilmi Restaurant / Merkez
Fethiye merkezde yer alan ve balık pazarından aldığınız taze balığı pişirme parası ödeyerek pişiren bir restaurant burası. Hatta öyle ki bu durum Fethiye’nin yerlileri arasında bir klasik haline gelmiş durumda. Böylece yanına mezeler de ekleyerek kendinize harika bir balık sofrası hazır hale getirebiliyorsunuz.
Yengeç Restoran / Merkez
Fethiye’nin en iyi balıkçılarından birisi olarak tanımlanan Yengeç Resturant; istediğiniz her türlü meze, deniz ürünleri ve balığı menüsünde barındırıyor. Ayrıca burada güneşi batırmak da oldukça keyifli.
Girida Port / Merkez
Yine merkezde yer alan ve deniz kıyısında konumlanan Girida Port; birçok meze, deniz mahsulü ve balık çeşitlerini bulabileceğiniz güzel bir restaurant. En ünlü yemekleri ise ahtapot ızgarası ve yengeç dolması, aklınızda olsun.
Zeytin Restaurant / Göcek
Burası Bedri Rahmi Koyu’nda bulunuyor ve tekne ile yanaşıp güzel deniz mahsulleri ve taze balıklar yenilebilecek adreslerden birisi. Göcek’ten kalkan tekne turlarının da bazıları burada yemek molası veriyor, bilginize.
Fethiye Meyhanesi / Merkez
Eğer nostaljik havada ve meyhane atmosferinde bir akşam yemeği yemek istiyorsanız Fethiye’nin en ünlü meyhanelerinden birisi olan Fethiye Meyhanesi’dir. Bildiğiniz sazlı-sözlü meyhane havası tam da burada var.
Efendi Meyhanesi / Merkez
Meyhane kültürü denildiğinde Fethiye’de en çok tercih edilen yerlerden birisi olan Efendi Meyhanesi’nin özellikle deniz börülcesi, safranlı deniz mahsülleri çok ama çok seviliyor.
Mancero Kitchen / Merkez
Fethiye’de eğer steak house tarzında bir arayışınız varsa burayı tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında açık havada ve deniz kenarında konumlanan masaları oldukça keyifli. Ayrıca burası sabahları kahvaltı için de tercih edilen yerlerden birisi, aklınızda olsun.
Mori Restaurant / Merkez
Burası deniz kenarında yer alan ve şık konseptli restaurant arayışında olanların tercih ettiği bir işletme. Romantik yemekler için de çok fazla tercih edildiğini belirtmemiz gerek. İşletmede haftanın belirli günlerinde canlı müzik de oluyor.
Pizza Job’s / Merkez
Eğer balık ya da deniz ürünleri tercih etmeyecekseniz alternatif olarak önerebileceğimiz pizzacılarından birisi Pizza Job’s’. Merkezde yer alan ve pizzanın her türlüsünü yapan bu güzel pizzacı da aklınızda olsun.
Unique Restaurant / Merkez
Burası Unique Hotel içindeki yer alıyor ve marinayı gören hoş bir manzaraya sahip. Menüsü oldukça geniş; yerel mutfaklardan Osmanlı mutfağına kadar çok sayıda çeşit bulmanız mümkün. Burada aynı zamanda yarı açık büfe konseptte sunulan kahvaltı servisi de bulunmakta.
Ada Restaurant / Şövalye Adası
Fethiye’de marinanın tam karşısında kalan Şövalye Adası’nda bulun Ada Restaurant; en çok önerilen mekanlardan birisi. Kahvaltı ile başlayan ve günün her saatinde yiyecek bir şey bulabileceğiniz konseptte bir mekân. Dilerseniz gün batımında harika bir manzarada akşam yemeği için de tercih edebilirsiniz. Ancak rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin deriz.
Breeze / Göcek
Göcek’te bulunan D-Marin Göcek’in restoranı olan Breeze Restoran; aynı zamanda Göcek’in en güzel restoranlarından birisi olarak şiddetle öneriliyor. Menüsü oldukça geniş; deniz ürünleri çok seviliyor. Akşam sadece akşam yemeği olarak hizmet verse de gündüz saatlerinde plaj olarak da hizmet veriyor.
Q Lounge / Göcek
Burası da yine D-Marin’de bulunan restaurantlardan birisi. Genelde Japon mutfağı ağırlıklı bir menü sunan Q Lounge; hem manzara hem de servis olarak çok başarılı.
Lotis Restoran & Bistro / Göcek
Göcek’te hem steak house, hem de deniz mahsülleri ağırlıklı Akdeniz lezzetlerini menüsünde bulunduran bir mekân olan Lotis Restoran; özellikle terasındaki güzel manzara için tercih edilen yerlerden birisi.
Cin Bal Kebap Salonu / Kayaköy
Kayaköy’de bulunan ve 1975’den beri kendin pişir kendin ye konseptinde hizmet veren Cin Bal Kebap Salonu, bahçe içerisinde keyifli bir mekan. Kendi mangalınızı kendiniz yakıyorsunuz ve keyifli bir akşam yemeği yiyorsunuz.
İncir Restaurant / Kayaköy
Yine Kayaköy mevkiinde bulunan İncir Restaurant, Kayaköy’e yerleşmiş bir çiftin işlettiği küçük ve samimi bir mekan. Bahçe içerisinde ahşap masa ve sandalyeler ile oldukça sevimli ve keyifli bir akşam sizi bekliyor.
Senit Ekmek / Kayaköy
Kahvaltı yapabileceğiniz adreslere baktığımızda ise karşımıza ilk olarak Senit Ekmek çıkıyor. Burası Kayaköy’de kahvaltı için önerilen yerlerden birisi aynı zamanda. Mekan; çeşit çeşit ekmekler, taze sebzeler, ev yapımı acuka ve reçellerle serpme kahvaltı hizmeti sunuyor.
Enver Yalçın Yörük Müzesi / Kargı Köyü
Burası Fethiye’de kahvaltı denildiğinde en çok önerilen yerlerden bir diğeri. Kargı Köyü’nde yaşayan Yalçın Ailesi’nin işlettiği ve hem pansiyon hem de kahvaltı hizmeti sunan bu yörük evi; aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve en büyük özel Yörük müzesi olarak da kültür turizmine katkıda bulunuyor.
Efe Fırın / Merkez
Fethiye merkezde kahvaltı için önerilen adreslerden birisi olan Efe Fırın, aslında bir bazlamacı. Bazlamadan yaptıkları birçok kendilerine ait tarif var.
Baba Dondurma / Merkez
Fethiye’ye geldiğinizde yapılması gerekenler listesinde mutlaka olması gereken şeylerden birisi de dondurma yemeden dönmeyin cümlesidir Bunun için merkezde yer alan Baba Dondurma, Fethiye’nin en iyi dondurmacılarından birisidir. Katkı maddesiz ve mevsimindeki ürünlerden dondurmalar yapan Baba Dondurma’da külahlar bile özel. En çok sevilen çeşitleri kavunlu, tahinli ve lavantalı dondurmaları.