İçindekiler
Gaziantep; baklava, kebap, içli köfte ve daha pek çok yemeği ile ülkemizin lezzet başkenti kabul edilir. Gaziantep’te keyifli zaman geçirmek ve heyecanlı dakikalar yaşamak ister misiniz?
Gaziantep, adındaki Gazi unvanını Kurtuluş Savaşı döneminde halkın gösterdiği kahramanlıktan dolayı kazanmış nadide bir şehrimiz. Bu yönü ile vatansever bir halka sahip olduğunu söyleyebileceğimiz bu şehirde kültürel çeşitlilik zirve yapıyor. Suriye sınırının yanı başında olması şehrin Arap kültüründen de oldukça ciddi manada etkilenmesine neden olmuş.
Çok kültürlü yapısının yanı sıra geçmişi ve bugünü enfes bir şekilde harmanlayan Gaziantep’te yolculuğunuz esnasında göreceğiniz birçok yeme – içme mekanına girin ve karnınızı afiyetle doyurun. Çünkü Antep’te iç geçire geçire bir gezi yapamayacağınızı söylemek gerekir. Nitekim pek çok seyahat sever Gaziantep’e enfes tatları keşfetmek için gelir. Siz de gezerken bu güzellikleri bi tatmalısınız değil mi?
Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep gezilecek yerler listenizi hazırlayarak birbirinden özel mekanları keşfetmek istiyorsanız elinize birkaç tane kalem alın. Çünkü Antep’te gezecek o kadar çok yer var ki bir kalemin mürekkebi işinizi görmeyebilir.
Şahinbey Savaş Müzesi
Geziantep’i ilk anlatmaya başladığımda şehrin adında yer alan Gazi unvanından söz etmiştim. Gaziantep gezilecek yerler yazısının da ilk sırasında bu kahramanlık mücadelesi ile ilgili bir yazı yer almalı elbette. Şahinbey Savaş Müzesi, Kurtuluş Savaşı’nın amansız mücadelesi esnasında yaşananları anlatan harika tasvirler içeriyor.
Batı cephesine ağırlık verilmesi ve düzenli orduların batıda çarpışmış olması Gaziantep’in bir süre İngiliz ve Fransızlar tarafından işgal edilmesine neden olmuş. Bu sırada yaşanan zorlıklar halkın büyük acılar çekmesine de neden olurken bu zorluğun ortadan kaldırılması adına verilen mücadele Şahinbey Savaş Müzesi’nde tüylerinizi diken diken edecek anlatılar yankılanmasına neden olur. Burada rehberin anlattıkları sizi hem duygulandıracak hem de göğsünüzü kabartacak. Burada milli duygularınızı fazlası ile yoğun yaşayacağınızı söyleyebiliriz.
Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep gezinizi sürdürürken hep müze ve tarihi eser gezeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu şehirde birbirinden özel mekanlar var. Bunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz Bakırcılar Çarşısı. El emeği ile işlenen ve birbirinden özel hediyelik eşyaların satışa çıkarıldığı bu çarşıda sevdiklerimize harika hediyeler alabilirsiniz.
Kaleoğlu Mağarası
Tasarımı ve konsepti ile farklı hisler uyandıran bu mekân tam anlamı ile bir mağara. Ama Gaziantep’in kendine has yapısını fazlası ile ön plana çıkaran girişimciler tarafından bir kafeye dönüştürülen bu mağarada enfes içeceklerle buluşabilecek ve yöresel kilimlerle kaplı duvarlara hayranlıkla bakabilirsiniz. Çok geniş bir mekân olarak bilinen bu mağarada pek çok insan keyifli vakit geçireceğini düşünse de kapalı alana karşı fobiniz varsa burada çok durmamanızı öneriyorum.
Zincirli Bedesten Çarşısı
Bedesten adından da anlaşılabileceği üzere Gaziantep’te eski zamanlarda bir çarşı olarak kullanılmış yapılardan bir tanesi. 17. yüzyılda inşa edilen Zincirli Bedesten yapıldığı dönemde Kara Basamak Bedesteni olarak adlandırılıyormuş. Genellikle baharat ve hediyelik eşyaların satıldığı bedestende çok yoğun bir turist popülasyonu olmasa da yerel halk ile iç içe olmak adına burayı keşfe çıkabilirsiniz.
Gaziantep Kalesi
Gaziantep’in en merkezi yerine üstelik hâkim bir tepeye inşa edilen kale net olarak ne zaman inşa edildi bilinmiyor ama oldukça görkemli bir yapı. Romalılar döneminde bir gözlem merkezi olarak da kullanılan kalenin günümüzde bir müze olarak kullanılıyor. Kale çevresinde bulunan çimlerin üzerinde oturup dinlenirken kalenin gölgesinde keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz. Girişlerin tamamen ücretsiz olduğu kaleye girdikten sonra burada sizleri uzunca bir sunum beklediğini bilmelisiniz.
Hamam Müzesi
1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan bu müze aslında geçmişte bir hamammış. Ancak 2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sonrasında restore edilerek müzeye dönüştürülen bu yapının temel manada Osmanlı hamam kültürünü yansıttığını söyleyebiliriz. Dönemin hamam ekipmanları, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık gibi bölümlerinin yer aldığı müzede aynı zamanda bal mumu heykeller de görebilirsiniz.
Hamam duvarlarında hamam kültürü ile alakalı birbirinden özel bilgilere rastlayabilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep gezilecek yerler diye bir Google araması yaptığınızda karşınız çıkacak ‘Çingene Kız’ burada sizleri bekliyor. 2011 yılında gerçekleşen açılışından sonra Gaziantep’in en önemli turistik mekanlarından bir tanesi olan Zeugma aslında 3 yıl boyunca dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanına sahip olmuş. Taa ki Hatay’daki müze açılana kadar. İçerisinde asırlar öncesinden kalma mozaiklerin bulunduğu müzeye adını veren ise Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılara buraya taşınmış mozaikler.
Başlangıçta da söylediğim gibi dünyaca ünlü bir mozaik olan ve herkesin bildiği Çingene Kız mozaiği burada sergileniyor. Burada sergilenen her bir mozaik için açıklama verilirken müze içerisinde bir rehbere ihtiyaç duymuyorsunuz. Bu nedenle müzeye giriş yaparak hemen gezmenizi öneriyorum. Çünkü her mozaiği inceleyerek gezdiğinizde yaklaşık 1,5 saatlik bir süreye ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirim. Üstelik müze içerisinde bulunan hediyelik eşya kısmı için de zaman ayırmanızı öneriyorum.
Zeugma Antik Kenti
Zegma Antik Kenti, Büyük İskender döneminde yani bundan tam 2300 yıl önce kurulmuş ve zaman içerisinde köprü anlamına gelen Zeugma adını almış. Birbirinden özel yapıların sizi beklediği bu antik kent Roma döneminden kalma birbirinden özel mimari eserleri sınırları içerisinde barındırıyor.
Belkıs/Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kentmiş.⠀Büyük İskender’in generallerinden biri MÖ 300’de, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, bir kent kurmuş Bu kentin karşısına da ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamış. ⠀
Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiş. ⠀
Yaklaşık 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan Belkıs/Zeugma Antik Kenti; Fırat’ın geçilebilir en sığ yerinde olması, askeri ve ticari bakımdan çok stratejik bir bölge olması nedeniyle tarihin her döneminde önemini korumuş.⠀
80 bin kişilik nüfusu Zeugma’yı dünyanın en büyük kentlerinden biri haline getirmis.⠀
Atina ile aynı büyüklükteymiş. Pompei ve şimdi dev bir metropol olan Londra’dan ise birkaç kat büyüklükteymiş.⠀
Roma Dönemi’nde kent altın çağını yaşamış. MS 256 yılında Sasaniler Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmış. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamış.⠀
Zeugma, özellikle Roma döneminde, zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmis.⠀Zeugma kazıları sırasında ulaşılan ve bu alanda bir “dünya rekorunu” Gaziantep’e ve Türkiye’ye kazandıran bullalar (Mühür Baskı) da Belkıs/Zeugma’yı eşsiz kılan özellikler arasında.⠀
Birecik Barajı Kurtarma Kazıları Projesi kapsamında ortaya çıkarılan mozaikli villaların büyük bir bölümü yeni kurulan müzeye taşınmış; kazılan veya kazılamayan nehir manzaralı villaların büyük bir kısmı Birecik Barajı’nın suları altında kalmış. ⠀
Rumkale
Gaziantep gezilecek yerler ile alakalı adı çok bilinmese de hemen herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan Rumkale; Fırat ile Merzimen Çayı’nın kesişim noktasında kayalıkların üzerine inşa edilmiş oldukça görkemli bir yapı. Doğal bir oluşumun üzerine konumlandırılması nedeni ile gerçekten başarılı bir mimari olarak ifade edilebilen kalenin eski dönemlerden pek çok kalıntıyı barındırması dikkat çekiyor. Üstelik buranın Hristiyanlık dininin yayılmasında önemli bir merkez olması da dikkat çeken yönlerinden bir tanesi. Kalenin bulunduğu kısma fiziki olarak gidemiyorsunuz belki ama uzaktan harika bir görsel şölen sunması burası ile alakalı oldukça önemli oluyor.
Atatürk Anı Müzesi
Atatürk, Selanik doğumlu olmasına rağmen Kurtuluş Savaşı mücedalesinde çok önemli başarılar gösteren Gaziantep’i ayrı bir yere koyar. Öyle ki Anteplilerin kahramanlığına olan tutkusu nedeni ile Atatürk’ün nüfusu Gaziantep’e kayıtlıdır. Üstelik Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti esnasında sarf ettiği onur verici sözler Anteplileri öyle gururlandırmıştır ki Atatürk anısına bir müze kurmuşlar. Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi’nde bulunan bu müzeyi keşfederek farklı eserleri yakından görebilirsiniz. Özellikle Atatürk’ün Antep’e geldiğinde kaldığı karyola size farklı hisler yaşatabilir.
Yesemek Açık Hava Müzesi
Tarih tutkunları için muhteşem seçeneklerden bir tanesi olan bu açık hava müzesi Alman arkeologların öncülüğünde keşfedilmiş ve bulunan heykellerin sayısı arttıkça burada bir müze kurulması kararı desteklenmiş. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne dahil edilen Yesemek Açık Hava Müzesi içinde barındırdığı pek çok eserle gerçekten de tarih severlere farklı eserler sunmayı başarıyor.
Köklüce Kanyonu
Genellikle tırmanış severler tarafından tercih edilen bu kanyon aynı zamanda kamp yapmak isteyenler için de dikkat çekici bir yer olmayı başarıyor. Doğal bir mekânda bulunuyor olmanız nedeni ile bazı sosyal ihtiyaçlarınızı konforlu bir şekilde gideremeyebilirsiniz. Ama karşı karşıya kalacağınız doğal güzelliklerin sizin için oldukça yeterli olacağını söyleyebilirim.
Gaziantep Botanik Bahçesi
Gaziantep Botanik Bahçesi 11 yıl önce açılan ve içerisinde birbirinden özel zenginlikleri barındıran bir yer olmayı başarıyor. Özellikle insanların rahat nefes almak ve huzurlu vakit geçirmek adına tercih ettikleri bu bahçede bölgenin en güzel çiçek varlığını da keşfe çıkabileceksiniz. Bahar aylarında adeta bir cennet bahçesine dönüşen botanik bahçeyi keşfetmeden dönerseniz yazık edersiniz.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
İçinizdeki çocuk hala canlıysa ve ruhunuz hala saklambaç, kör ebe gibi oyunları oynamak istiyorsan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz. 1700lü yıllardan kalan oyuncakların sergilendiği müzede modern oyuncak anlayışını da keşfederek 300 yıllık sürede oyuncakların nasıl bir evrim geçirdiğini görebileceksiniz. Ülkemizde oyun ve oyuncak konusunda oldukça başarılı isimlerden bir tanesi olan Sunay Akın’ın etkin bir şekilde katkı sağladığı bu müzeyi mutlaka görmelisiniz.
Yemekleri ile adından söz ettiren ve mimarisi ile de mutlaka görülmesi gereken şehirlerimizden bir tanesi olan Gaziantep’i anlatmaya çalıştım. Tabii Antep’te bu listede olmaya değer başka yerler olduğunu da söyleyebilirim.