Büyük Patlama (Big Bang) adı verilen patlama sonrasındaki süreçte gök adalar, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldi.
Bu gezegenler güneşe olan uzaklıklarına göre sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün‘dür. Bunların dışında bir de Plüton vardır. Ancak Plüton dış merkezli bir yörüngeye sahip olduğu için gezegen olup olmadığı konusunda uzun tartışmalar devam etmektedir.
Milyonlarca yıl boyunca, başı boş dolaşan kaya parçaları çekimin etkisiyle biraraya gelerek gezegenimizi de meydana getirdi. Mars büyüklüğünde bir gök cisminin dünyaya hızla çarparak kopardığı parçalardan Ay olusmuş. Çekim gücü ile dünyanın dönüş hızını azaltmış. Dünya kendi çevresinde bugünkünden daha hızlı dönüyormuş .Bir günün süresi sadece 15 saat civarındaymış. Üstelik ay dünyaya daha yakın ve yerküreden baktığımızda alıştığımızdan çok daha büyük görünümdeymiş.
4,5 milyar yıl önce gezegenimiz adeta cehennem gibi görünüyordu. 1200 C‘yi aşan sıcaklığı ile henüz doğmuş olan Dünya, sıvılaşmış kaya ile kaplı kaynayan bir küreydi ve katı bir yüzeye sahip değildi.
3,9 milyar yıl önce, güneş sisteminin oluşumundan artakalan parçalar, meteor yağmurları Dünya’ya yanlarında küçücük su damlaları da getirdiler. Canlıların yaşam kaynağı olan su Dünya’nın yüzeyini kaplayınca, gelecekte üzerinde yaşadığımız kıtalara dönüşecek olan adacıklar filizlenmeye başladı.
Başka bir meteor yağmuru dalgası ise, karbonu ve su ile karışmış olan diğer yapıtaşlarını da beraberinde getirerek, en erken yaşam formlarının oluşmasına olanak tanıyan kompleks bir kimyasal kokteyl yarattı. Sonraki 300.000 yıl süresince ise, Dünya stromatolitlere ev sahipliği yaptı. Bu önemsiz gibi görünen bakteri son derece hayati bir elementi yani oksijeni üreterek yaşamın tarihinde çok önemli bir rol oynadı.
Comments (1)
Gözlemleyebildiğimiz evren 93 milyar ışık yılı genişliğinde. Büyük patlama kabaca 15 milyar yıl önce olduysa, maddeler birbirinden bu kadar uzağa nasıl gitti? Patlama sırasında madde ya da maddeyi oluşturan şey ışık hızından hızlı mı hareket eti?