İçindekiler
İstanbul resimlerinin vazgeçilmezi, dünyanın en eski kulelerinden sayılan Galata Kulesi’ni gelin birlikte gezelim. Gayri muslim halkın çoğunlukta olduğu Galata bölgesinde yer alan kule, yangın gözetleme kulesi, zindan, fener, hatta astronomik gözlem rasathanesi olarak bile kullanılmış.
Hatta ‘kös’, yani davul çalınma yeriymiş Galata Kulesi. Halk bu kös sesini takip edermiş yangınları duymak için. ‘kös kös dinlemek’ deyimi de buradan gelirmiş.
Galata Kulesi Neyi ile Ünlü?
İlk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 – 508 yılında inşa edilmş kule. Tabi bugünkü bina o değil. Günümüzdeki kule 1348 – 49 yılında Cenevizliler tarafından yapılmış. 13yy’da İstanbul Latin istilası altındayken Bizans imparatorluğu Galata bölgesindeki Ceneviz’lilerden yardım istemiş. İstanbul latin istilasından kurtulmuş fakat Bizans, Ceneviz’lilere Galata’da özerklik vermek zorunda kalmış. İzni olmasada bölgeyi surlarla çevirmiş ve Cenova’nın kolinisi olarak bölgeyi ticarette önemli bir bölge haline getirmişler.
Çeşitli depremlerden etkilenmiş tamir edilmiş zaman içinde.III. Selim döneminde kule onarılırken kulenin üst katına bir cumba eklenmiş. 1831’de yılındaki yangından sonra II. Mahmut tarafından kule iki kat daha yükseltilmiş ve tepesi külah şeklinde kapatılmış. Yani aslında yapının üçüncü katına kadar Ceneviz, diğer katlarında Osmanlı etkileri görünmekte.
2020 yılında restore edildi kule… Çok temiz-pak olmuş. Küçük bir müze alanı yapılmış. Görsel Showlarla desteklenmiş. Bu kısmından beklentiniz çok olmasın fakat kulenin balkonundaki İstanbul muhteşem… Martılar çok sevecen.. Balkonda dolaşırken size eşlik ediyorlar. Her İstanbul’u bu kuleden İstanbul’a bakmalı.
2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildiğini belirteyim. Kule yığma moloz taş ile yapılmış. Girişteki kitabede 16 mısralık II. Mahmut’a ait bir kitabe mevcut.
Galata ismi nereden geliyor diye baktığımızda net olmayan bir sürü rivayet var. Bizans zamanında sütçülükle uğraşıldığı için, ‘süt üretimi’ anlamına gelen ‘Galesu’ kelimesinden geldiği bir rivayet. Biliyorsunuz yakınında Sütlüce diye bir yerde var. Mantıklı gibi geldi. Diğer bir rivayet ise, Boğaziçi’ni geçerek Pera’ya varan Galyalılar kavminden dolayı Galata dendiği yönünde…
Hezarfen Ahmet Çelebi hikayesi gerçek mi?
Galata kulesi ile ilgili en ünlü hikayeyi biliyorsunuz. Hezarfen Ahmet Çelebi 17yy’da tahtadan kanatlarla kuleden İstanbul’un Doğancılar semtine uçmuş.
Bahsi geçen uçma olayı sadece Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçmekte. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde yazdığına göre, padişah tarafından bir kese altın ile ödüllendirilmiş Hezarfen Ahmed Çelebi.
Padişah 4.Murad; “Bu âdem pek havf edilecek bir âdemdir, her ne murad edinse elinden gelir, böyle kimselerin bekası câiz değil” diyerek Cezayir’e sürgün etmiş. (1609 yılında doğmuş.)
Çeşitli fen bilimleri ile ilgilendiği için “bin fenli” anlamında Hezarfen unvanıyla tanınan Ahmed Çelebi uçma ile ilgili de araştırmalar yaparmış. 3200 metrelik mesafeyi kol ve kas gücüyle uçması bugün şüphe ile karşılanmakta.Belki o kadar uzak olmasa da kısa bir alana iniş yapmıştır.
Galata Kulesi Giriş Ücretleri
2023 – Giriş Ücreti 175 TL
Galata Kulesinde Müze Kart Geçiyor mu ?
Müzer kart geçiyor. Müze kart çok dahs avantajlı. Müzekartı online buradan alabilirsiniz.
Galata Kulesi Açılış / Kapanış Saatleri
Hergün ziyarete açık kule
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 23:00
Gişe Kapanış Saati: 22:00