Efes antik kent için yer alan Hadrian TapınağıRoma İmparatoru Hadrianus’u onurlandırmak için yapılmış.Celsus kütüphanesinden yukarı doğru mermer yolda ilerlerken sol tarafta kalan küçük ancak gösterişli bir yapıdır.
İmparator Hadrian sürekli dolaşan ve imparatorluğunu merkezden yönetmek yerine sorunları bizzat yerinde görüp çözmeyi tercih eden bir imparatormuş.
Savaşçı bir imparator olan Trajan’dan devraldığında Roma İmparatorluğunun sınırları Kuzey İngiltere’den Basra Körfezine kadar uzanıyormuş. Hadrian 21 yıl süren yönetimi sırasında daha çok barışçıl yollarla bu geniş sınırları korumayı strateji olarak izlemiş ve merkezden ülkeyi yönetmek yerine seyahatler yaparak sorunları bizzat yerinde görmeyi ve çözmeyi tercih etmiş.
Bu ziyaretleri öncesinde ya da sonrasında onuruna yapılan bir çok yapı ve heykel günümüze kadar ulaşmış. Bu eserler sadece Türkiye’de değil başta Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa müzesinde de sergilenmekte.
Efes’te ki Hadrian Tapınağıda imparatoru onurlandırmak için yaplmış. Korinth düzenine göre inşaa edilmiş. Hadrianus Tapınağı M.S. 4. yüzyılda kısmen yıkılmış olması nedeni ile yeniden inşa edilmiş ve o dönemin tarihlerini gösteren 4 adet kabartma eklenmiştir.
Kapı kirişi üzerinde Efes’in kuruluş efsanesini betimleyen ilgi çekici kabartmalar bulunuyor.
Tapınağın önündeki yazıtlı kaideler, zamanında Roma imparatorlarının heykellerini taşıyor olmanın verdiği güçle ayakta duruyor.
Tapınak, M.S. 4. yüzyılda kısmen yıkıldığı için restore edilmiş ve bu sırada portikonun iç duvarlarının üstünü süsleyen dört kabartma eklenmiştir. Kabartmaların asılları müzede olup, yerlerine alçı kalıpları konmuştur. Kabartmalar M.S. 4. yüzyıla tarihlendirilir.
Ephesos’un kurucusu mitolojik kral Androklos’un yaban domuzunu öldürüşü; Herakles’in Theseus ile savaşı; Amazonlar ve tanrılar toplantısı; Dionysos ve alayı, öyle ki bunların içinde bir fil üstündeki satyr çift flüt çalmaktadır. Cella içinde Hadrian’ın heykeli bulunmaktadır.
Tapınağın önünde duran ve dörtköşe sütunlara dayanan dört kaide üzerinde, Roma imparatorları Galeius, Maximianus, Diokletianus ve Constantius Chlorus’un bronz heykelleri bulunmaktaymış.