İçindekiler
Longoz ormanları, İğneada Trakya bölgesinin Karadeniz sahiline bakan en şirin beldelerinden biri. Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bu güzel belde İstanbul’a 250 km., Kırklareli Merkez’e 97 km. ve Edirne’ye 165 km. mesafede.
Gezi yazısını okumadan önce 1 dakikada İğneada turu atmak ister misiniz ?
Bir haftasonu canınız sıkıldığında, özellikle İstanbul’daysanız ideal kaçamak noktalarından biri burası. Sizi maviye, yeşile, temiz havaya kısacası doğaya doyuracak iki gün geçirmek istiyorsanız, mutlaka rotanıza İğneada’yı ekleyin. İğneada’da sizi incecik kumuyla uzun bir sahil şeridi ve ucu bucağı görünmeyen Longoz ormanları karşılayacak. Bunun yanında akan dereleri, gölleri de unutmamak gerek elbette.
İğneada’ya ulaşmak için birden fazla yol alternatifi mevcut. Bilhassa Ankara ya da Bursa tarafından geliyorsanız; Tem otoyolunu takip edip Lüleburgaz gişelerinden geçtikten sonra Pınarhisar, Demirköy, İğneada rotasını takip edebilirsiniz. Bu sizi İğneada’ya ulaştıracak en kısa yoldur.
Eğer İstanbul üzerinden geliyorsanız ilk durağınız Çerkezköy. Daha sonra sırasıyla Vize, Poyralı ve Demirköy ve sonrasında da İğneada’ya ulaşabilirsiniz.Özel aracınız yoksa otobüs alternatifini kullanabilirsiniz. İğneada’ya sık sık otobüs seferleri de düzenleniyor.
İğneada’da konaklayabileceğiniz otel ve pansiyonlar mevcut ama bunun yanında kamp yapmak için de ideal noktalardan biri. Eğer gerçekten doğayla başbaşa kalmak niyetindeyseniz, çadırınızı ve uyku tulumunuzu kapıp İğneada’ya doğru yola çıkabilirsiniz. Kamp açısından cennet burası 🙂
Longoz Ormanları Milli Parkı
Tam 3155 hektarlık muhteşem bir milli park burası. Longoz ormanları Istranca Dağları’ndan Karadeniz’e akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesiyle oluşmuş. Bu tarz ekosistemlere Longoz yani subasar deniyormuş. Üstelik burası hem Avrupa hem de Türkiye’de en iyi korunmuş longoz ormanlarından biri. Biyolojik çeşitliliğiyle eşsiz bir alan, mutlaka ziyaret etmeli ve uzun uzun vakit geçirmelisiniz.
İğneada’da 9 tane ücretli kamp alanı bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanlardan biri Longoz Ormanları milli parkı kamp alanı. Tam bir doğa harikası ve konaklayanlara trekking ve kano gibi imkânlar da sunuyor. Longoz ormanları 1000’den fazla canlıya ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla her an tatlı bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Hem çadır hem de karavan için uygun bir alan burası. Burada Wc, duş, elektrik gibi imkânlar mevcut. Yeme-içme ihtiyaçları kısmını kamp alanına gelmeden önce halletmeniz gerekiyor. Göl, dere, deniz, orman… Hepsi bir arada olsun derseniz tam size göre.
5 göl, 544 çeşit bitki, 46 tür canlı, 25 cins sürüngen, 50 tür memeli, 30 çeşit tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı ve 219 çeşit kuş barındıran longoz ormanları ile doğa severlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir yer.
Detaylar için; http://igneada.tabiat.gov.tr
Mert Gölü
Bir diğer tercih edilen kamp alanı da Mert Gölü kıyısında bulunan ücretli kamp alanı. Burası da doğa ile başbaşa kalacağınız, gölde kano keyfi yapabileceğiniz bir alan. WC, duş, elektrik gibi imkânlar yok. Kamp alanının girişinde küçük bir çeşme ve tuvalet var yalnızca. Dolayısıyla her anlamda hazırlıklı olmanız gerekiyor.
Ayrıca Mert gölünden kanolar ile Longoz ormanlarının içine kadar gidebilirsiniz. Hakkı ile Longoz ormanlarının içine gidip gelmek kano ile 1,5- 2 saat sürüyor. Göl maksimum 2 metre olduğu için tehlikeli bir durum yok. Fakat giderken bir heyecan kürek çekmek kolay oluyor fakat dönüş biraz yorucu olabiliyor. 🙂 Kürek çekerken dizler biraz ıslanıyor. Hava sıcak ise yanınıza su almak iyi olabilir.
Longoz ormanlarında kano yapmak için sadece Mert gölünün oradan kiralanan kanolara binmeniz gerekiyor. Kişi başlı 50TL. Detaylı anlatıyorlar. Daha önce binmeseniz bile kullanabilirsiniz. Uzun tur yapmayım derseniz Mert gölünde kısa bir tur yapmakta mümkün. Farklı göllerde de kano yapılıyor fakat Longoz ormanlarının içine giden sadece Mert gölünden kalkanlar.
Göller açısından zengin bir bölge olunca, göl kenarında kamp alternatifi de çok oluyor tabi. Bir diğer ücretli kamp alanı Pedina Gölü kenarı. Yalnız göl deyince derin bir su birikintisi düşünmeyin çünkü henüz kurumasa da suyu çok azalmış durumda. Bunun sebebi de bentlerinin yıkılması, haliyle de su biriktirememesi. Burada herhangi bir tesis, Wc, duş ve elektrik bulunmuyor. O yüzden yine hazırlıklı gitmekte fayda var.
Dupnisa Mağarası (Sulu Mağara)
İğneada’da gezebileceğiz yerlerin başında Dupnisa Mağarası geliyor. Burası dört milyon yıldan beri oluşmakta. Toplam uzunluğu 2700 mt civarında. Üst katında Kız mağarası ve Kuru mağara yer alıyor. Alt katında ise (yaklaşık 50-60 mt aşağıda) Sulu mağara yani Dupnisa mağarası yer alıyor. Bu mağarayı gezmek istiyorsanız üzerinize kalın bir şeyler almayı ihmal etmeyin çünkü Dupnisa’nın sıcaklığı ortalama 10 derece. Doğanın imzasını burada da göremk mümkün. Temiz güzel aydınlatılmıi bir mağara.
Longosphere Glambing
Doğa ile bir olmayı seviyor ama konforunuzdan vazgeçmek istemiyorsanız tam size göre br önerim var. Biz bu tesise bayıldık hem doğa içindesiniz hemde lüks ağaç ve çadır evlerde konforunuzu koruyorsunuz. Çok şirin çadır evleri var. Tesisde herşey var. Havuz, kafeler, çoçuklar için macera parkları, rehber eşliğinde trekking aktiviteleri. Hatta Istıranca dağlarına safari turları bile yapıyorlar. Fakat bu turun rotasını önceden konuşmakta fayda var. Kalabalık olunca turu biraz kısa tutabiliyorlar.
Sisli Vadi Kamp Alanı
Burası harika ötesi bir kamp alanı, ortasında küçük bir göl etrafında ahşap çiftlik evleri var. Kamp için gerekli olan her türlü ekipman desteği sağlıyorlar. Biz karavan ile kaldık. Sabah az 500 kazın gölde yaptıkları karegroafi ile güne başlıyorsunuz. Muhteşem doğa, harika tesis. İsterseniz ahşap çiftlik evlerinde de kalabilirsiniz. Zor bulduk ama en beğendiğimiz kamp alanı oldu.
İğneada Feneri
Bu fener Limanköy Feneri olarak da biliniyor. İğneada fenerinin en önemli özelliklerinden biri Karadeniz’in en batısında bulunan fener olması ve sınır&rota feneri olarak iki görevi de üstlenmesi. Liman fenerini 1866 yılında Fransızlar yapmış, bu yüzden halk arasında Fransız feneri olarak da anılıyor.
İğneada Off Road Safari
İğneada’da yapılacak aktivitelerden biri de buggy safari-off road. İki kişilik araçlar ile orman için heyecanlı bir tur yapıyorsunuz. Atv benzeri araçlar. Hiç kullanmadım diye endişe etmeyin. Çok rahat kullanması. Tur, rehber araç eşliğinde konvoylar halinde ilerliyor. Trafiğe kapalı, orman içinde çukurlardan engellerden geçerek tam off road demesekte benzeri bir deneyimi yaşıyorsunuz. Kirlenmekten keyif almanız gerektiğini özellikle hatırlatmam lazım. Çünkü çukur tepe derken bazı yerlerde çamurla fazlaca samimi oluyorsunuz. Onun için tur başında plastik elbise, galos ve gözlük satıyorlar. Biraz pahalı düşünüyorsanız giderken yanınıza alın. Tur başlamadan zamanı ve parkuru mutlaka netleştirin. Bazen gruplar çoğaldıkça turları kısa tutuyorlar.
Beğendik Kamp Alanı
Ücretsiz kamp alanlarından ilki Beğendik kamp alanı. İğneada’ya vardığınızda kuzeye doğru 14 km’lik küçük bir yolculuktan sonra Beğendik kamp alanına ulaşacaksınız. Burası hem çadır hem de karavana uygun bir kamp alanı. Köy merkezinde ihtiyaçlarınızı satın alabileceğiniz yerler de mevcut. Yakınlarında köy halkının işlettiği küçük ve salaş mekânlarda yemek ihtiyacınızı giderebilir, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Sakin ve huzurlu vakit geçirmek istiyorsanız eğer, burası tam size göre. Orman havasını içinize çekin, denizin keyfini çıkarın, hatta balık tutun. Burayı tercih edecekseniz Beğendik köyünü gezmeyi de ihmal etmeyin. Şanslıysanız sabahlara kadar süren düğünlerden birine denk gelebilirsiniz. Beğendik köyü Bulgaristan sınır kapısına oldukça yakın. İsmi de Mustafa Kemal Atatürk’ten geliyor. Atatürk’ün köy ziyareti sırasında ona ‘Köyü beğendiniz mi paşam?’ diye soruyorlar, ‘Beğendik’ cevabını aldıklarında da köyün ismi koyuluyor. En azından rivayet bu yönde. Beğendik köyü domuz, karaca,çakal, tilki ve ceylanlar için de doğal bir yaşam alanı. Bu yaşam alanlarının olduğu bölgelerde kamp yapma izni yok.
Limanköy Bakırdere
Bir diğer ücretsiz kamp Limanköy Bakırdere kanyonundaki kamp alanı. Burası da tam bir doğa harikası ama eğer yükseklere tırmanacak bir aracınız yoksa, yürümek için yaklaşık 3 km’lik bir yol sizi bekliyor. Macera severlerin çok seveceği bir alan burası. Karavan için de uygun. Herhangi bir tesis ve WC yok. Dolayısıyla giderken tüm ihtiyaçlarını hazırlayıp gitmeniz gerek.
Aşıklar Plajı
Ve İğneada’daki ücretsiz son kamp alanı; Âşıklar Plajı. Berrak suyu, kum plajı ve kolay ulaşımı ile tercih edilen alanlardan biri. Burada da herhangi bir tesis yok, o yüzden yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı buraya gelmeden karşılamalı ve hazırlıklı olmalısınız.
Derviş Ali Baba Türbesi
İğneada’ya komşu Avcılar köyünde bulunuyor Derviş Ali Baba Türbesi. Derviş Ali Baba’nın İstanbul’da bulunan Telli Baba ve İğneada limanında bulunan Liman Baba’nın kardeşi olduğu rivayet ediliyor. Yaklaşık 300 yıldır var olan bu türbe hem yerli halk hem de turistler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
Pınarhisar Kalesi
Bu kaleye ait herhangi bir kitabe yok ancak mimarisi üzerine yapılan incelemelere göre Bizans döneminde yapıldığı söyleniyor. Kuvvetli işçiliği sayesinde o günlerden günümüze kadar sağlam gelmeyi başarmış. Aslında bu bile hayran olunacak bir sır. Tarihi kalıntıları gezmeyi seviyorsanız bu kaleyi ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Zindan Dere Şelaleleri
Demirköy ilçesinin Avcılar köyüne geldiğinizde, 7 mt yüksekliğindeki Zindan Dere şelalesini göreceksiniz. Bu şelale Trakya bölgesindeki en güzel şelale olarak da bilinir. Eğer yürüyüş yapmayı seviyorsanız Demirköy’den 12 km’lik bir yürüyüşle buraya ulaşabilir ve yürüyüşünüz boyunca doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Mono Petro Kayalıkları
Demirköy merkezden sonra şahane bir yürüyüş rotası ile, bir sürü şelalenin yanından geçtikten sonra Monopetro kayalıklarına ulaşabilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa bir geceyi de mutlaka şelalenin yanında kamp kurarak geçirmelisiniz. Monopetro kayalıklarına giderken göreceğiniz şelalelerden bazıları Bıçkıdere ve Cehennem şelaleleri.
İğneada Trakya mutfağının birbirinden güzel lezzetlerini tadabileceğiniz yerlerden biri. Hem deniz ürünlerini, hem etleri hem de zeytinyağlıları bir arada bulabileceğiniz eşsiz bir mutfak. Oğlak kebabı, Hıdrellez pilavı, bıldırcın, çılbır, patates çorbası, sacda cizleme, Pomak böreği, Boşnak böreği, Boşnak mantısı, plaska, soka ve kaçamak mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.
Comments (2)
zindan dere şelalesi demirköy mesafesi yanlış
Yapıcı düzeltmeniz için teşekkür ederim. Kontrol ediyorum.