İçindekiler
Yunan Adaları deyince akla gelen ilklerden; Midilli. Girit ve Eğriboz adalarından sonra gelen en büyük üçüncü Yunan adası kendisi. Üstelik Midilli ile ilişkimiz; her perşembe Ayvalık’a yapılan düzenli feribot seferleri ile de iyice pekişmiş durumda. Peki bu seferler ne için yapılıyor biliyor musunuz? Ayvalık’ın meşhur perşembe pazarı için. Midilli halkı pazar alışverişi için Ayvalık pazarını tercih ediyorlar.
Odiseas Elitis’in (Nobel Ödüllü, Midillili şair ) Midilli Adası için söylediği çok güzel bir söz var; ‘Dünyanın hiçbir yerinde Güneş ve Ay o kadar ahenk içinde batmaz, başka hiçbir yerde güçlerini o kadar eşit paylaşmazlar.’ Midilli Adası’nın ne kadar büyüleyici olduğunu buradan bile anlamak mümkün. Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho’da Midillili’dir. Ayrıca Barbaros Hayreddin Paşa da 1467 yılında Midilli’de doğmuş.
Bir rivayete göre Midilli, bugünkü adıyla Lesvos Adası’nın ismi Teselyalı kahraman Lapithos’un oğlu Lesvos’tan alıyor. Osmanlı hakimiyetine girdiği dönemde Türkler bu adaya Midilli ismini veriyorlar. Midilli diğer Ege adalarından farklı olarak çok daha yeşil bir görüntüye sahip. Sık ormanlarla kaplı bir yapısı var, yemyeşil. Bu yüzden buraya Zümrüt Ada benzetmesi yapıldığını da duyabilirsiniz sık sık. Adanın yüzölçümü 1.633 km². Bu alanın ⅕’ini ormanlar, ¼’ünü ise zetin ağaçları kaplıyor. Bitki örtüsü sayesinde oldukça fazla kuş türünü barındırıyor. Bu da Midilli’yi kuş gözlemcilerinin vazgeçilmez noktalarından biri haline getiriyor aslında. Olymbos, Lepetimnos ve Psilokoudouno dağları adanın en yüksek dağları. 370 km’lik bir sahil şeridine sahip.
Yunan mitolojisinde anlatılanlara göre Midilli’nin ilk sakinleri Pelasgoslar. Tarih sahnesine baktığımızda ise, adada yüzyıllar boyunca Antik Yunan, Pers, Roma, Bizans, Ceneviz, Osmanlı devletlerinin ve en sonunda Yunanistan’ın hüküm sürdüğünü görüyoruz.
Midilli Adası 3-4 Günlük Turu
Midilli Adası’nı tam anlamıyla keşfetmek için genellikle 3-4 gün yeterli olacak. İşte Midilli’de geçireceğiniz günler için detaylı bir tur planı:
- Gün – İlk gününüze Midilli şehir merkezi ve çevresini keşfederek başlayabilirsiniz. Sabah Midilli Kalesi’ni (Kastro) ziyaret ederek tarihi ve manzarası ile büyülenebilirsiniz. Ardından, 1820’li yıllarda inşa edilmiş olan Yeni Cami’yi ve çevresindeki yapıları keşfedin. Öğleden sonra Helenistik dönemden kalma Midilli Antik Tiyatrosu’nu ziyaret edin ve çam ağaçlarıyla kaplı Aya Kiriaki Tepesi’nde yürüyüş yapın. Akşamüstü, şehir merkezinde yer alan gotik tarzda yapılmış Agios Athanasios, Agioi Theodoroi ve Agios Therapon kiliselerini gezerek günü tamamlayabilirsiniz. Akşam, Midilli şehir merkezindeki bir taverna’da geleneksel Yunan yemeklerinin tadını çıkarın ve yerel müzikler eşliğinde keyifli bir akşam geçirin.
- Gün – İkinci gününüze Plomari ve Güney Midilli’yi keşfederek başlayabilirsiniz. Sabah, Uzo’nun anavatanı olan Plomari kasabasını ziyaret edin ve Barbayanni Uzo fabrikasını gezerek üretim sürecini öğrenin. Öğleden sonra, Plomari’de bakir plajlarda yüzerek ve güneşlenerek dinlenin. Akşamüstü, balıkçı kasabası Skala Skamnias’a uğrayarak taze deniz ürünlerinin tadını çıkarın. Akşam, Plomari’deki tavernalardan birinde lezzetli deniz ürünleri ve uzo eşliğinde keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
- Gün – Üçüncü gününüzde Molivos ve Kuzey Midilli’yi keşfetmek için yola çıkabilirsiniz. Sabah, Orta Çağ kalesi Molivos Kalesi’ni gezerek tarihi ve mimari güzelliklerini keşfedin. Kaleye çıkarken dar ve engebeli yolları aşmak biraz zor olabilir ama manzara buna değecektir. Öğleden sonra, mavi bayraklı Molivos Plajı’nda yüzerek ve su sporları yaparak vakit geçirebilirsiniz. Akşamüstü, Molivos kasabasında dolaşarak renkli sokakları, küçük dükkanları ve canlı atmosferiyle bu güzel kasabayı keşfedin. Akşam, Molivos’ta bir restoranda lezzetli deniz ürünleri ve yerel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
- Gün – Dördüncü gününüzde Mantamados ve iç kesimlere doğru yola çıkabilirsiniz. Sabah, peynirleriyle ünlü Mantamados köyünü ziyaret edin ve Ladoriti peynirini deneyin. Küçük seramik atölyelerini gezerek el yapımı ürünler satın alabilirsiniz. Öğleden sonra, Taksiarhis Manastırı’nı ziyaret edin ve hikayesini dinleyin. Bahçesindeki hacı adaylarını gözlemleyebilirsiniz. Akşamüstü, Mantamados’tan 15 km ilerideki Agia Paraskevi Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret ederek zeytinyağı üretim sürecini öğrenin. Akşam, Mantamados’ta otantik bir köy tavernasında geleneksel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
- Gün – Son gününüzde Eressos ve Batı Midilli’yi keşfetmek için yola çıkabilirsiniz. Sabah, tarihi dokusuyla ünlü Eressos kasabasını keşfedin ve sahil boyunca yürüyüş yaparak Sappho’nun heykelini görün. Öğleden sonra, Sigri’ye geçerek Sigri Kalesi’ni ziyaret edin ve deniz manzarasının tadını çıkarın. Ardından, Sigri Fosilleşmiş Ormanı’na geçerek doğal tarih müzesini gezebilirsiniz. Akşamüstü, Kalloni kasabasında sardalya yemeklerinin tadına bakın ve Skala Kolonis plajında yüzerek vakit geçirin. Akşam, Kalloni’de bir restoranda deniz ürünleri ve geleneksel Yunan yemekleri eşliğinde günü sonlandırabilirsiniz.
Midilli Adası’nda Bunları Yapmadan Dönmeyin!
- Mitos’un Tarihi Dokusunda Kaybolun. Midilli’nin kalbi Mitos’un tarihi derinliklerinde bir gezintiye çıkın. Midilli Kalesi’ni ziyaret ederek, adanın etkileyici geçmişine tanıklık edin. Yüksekten şehri izlerken, tarih kitaplarından fırlamış gibi hissedeceksiniz. Ayrıca, antik kent kalıntılarını gezerek, geçmişin izlerini adım adım takip edebilirsiniz.
- Doğanın Sakinliğini Hissedin. Kalloni Lagünü’ne gidin ve doğanın huzurunu keşfedin. Kuş gözlemciliği yaparken, doğanın sessizliğinde kaybolun ve lagünün etrafındaki yürüyüş parkurlarında ruhunuzu dinlendirin.
- Neoklasik Evlerin Cazibesine Kapılın. Molyvos’un tarihi taş evlerinde gezin, dar sokaklarında kaybolun ve adanın ruhunu yakından hissedin. Molyvos’un şirin atmosferinde dolaşırken, geçmişin ve bugünün mükemmel birleşimini yaşayacaksınız.
- Geleneksel Köylerin Sıcaklığına Uzanın. Agiasos köyüne adım atın ve geleneksel Yunan köy hayatının sıcaklığını hissedin. Taş evler arasında dolaşırken, adanın gerçek yüzünü keşfedin. Vatera plajında ise, uzun bir günün sonunda denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
- Plajlarda Rahatlayın ve Yenilenin. Skala Eressos ve Plomari plajlarının temiz denizlerinde serinleyin ve günün stresini atın. Yunan plajlarının tadını çıkarırken, kendinizi tamamen özgür ve huzurlu hissedeceksiniz.
- Yerel Lezzetlerin Tadına Varın. Adanın ünlü Ouzo’sunu deneyin ve yerel distilasyon atölyelerinde bu özel içkinin nasıl yapıldığını öğrenin. Ayrıca, adanın restoranlarında taze deniz ürünleri ve yöresel mezeler ile damağınızı şenlendirin. Midilli’nin mutfağı, adanın kültürünü tatmak için harika bir yol.
- Su Sporlarıyla Enerjinizi Atı. Molyvos Plajı’nda yüzme veya su sporları yaparak adanın güzelliklerini suyun içinden keşfedin. Hem eğlenip hem de adanın güzelliklerini keşfedeceğiniz harika bir fırsat.
- Kültürel Festivallerin Coşkusunu Yaşayın. Eğer şansınız varsa, adadaki yerel festivallere katılın. Geleneksel müzikler, danslar ve el sanatlarıyla dolu bu festivaller, Midilli’nin kültürel zenginliklerini deneyimlemek için mükemmel bir fırsat.
Detaylı Midilli Gezilecek Yerler
Midilli Merkezi ve Çevresi
- Midilli Kalesi (Kastro): Bizans dönemine ait, Osmanlı döneminde de değişikliklere uğramış büyük bir kale.
- Midilli Antik Tiyatrosu: M.Ö. 62 yılında yapılan antik tiyatro, Helenistik döneme ait bir şaheser.
- Yeni Cami: 1820’li yıllarda yapılmış, bakımsız durumda olan bir cami.
- Agios Athanasios, Agioi Theodoroi ve Agios Therapon Kiliseleri: Gotik tarzda mimarilere sahip kiliseler.
- Morya Su Kemeri: Roma dönemine ait, Midilli merkezine yakın tarihi bir su kemeri.
Midilli Kalesi (Kastro)
Midilli Kalesi, bir diğer adıyla Kastro’nun temeli Bizans dönemine 482-565 yıllarına arasına dayanıyor. Limana yakın yeşil bir tepenin üzerine inşa edilen Midilli Kalesi aradan geçen onca zamana rağmen, ihtişamını koruyor. Bu kalenin özelliği Akdeniz’in en büyük kalelerinden biri olması. Midilli Kalesi Osmanlı döneminde bazı değişikliklere uğramış, içindeki medrese de o dönemden kalma. Kalenin alt katında, o zamanlarda yaşanan savaşın izlerini görmeniz mümkün. Burası savaş zamanında çocukların ve kadınların sığınması için kullanılan bir barınakmış. İnsan, bunu bilerek gezdiğinde her adımı farklı bir duygu uyandırıyor gerçekten.
Midilli Antik Tiyatrosu
Bu tiyatronun en ilginç özelliği, M.Ö 62 yılında Midilli’ye gelen Komutan Pompeus’un, antik tiyatronun aynısını Roma’da yaptırmış olmasıdır. Geçmişi Helenistik döneme kadar uzanan bir şaheser. Adanın kuzeybatısında, Aya Kiriaki Tepesi nden bulunuyor. Bu tepe çam ağaçlarıyla kaplı, yemyeşil bir tepe. Antik tiyatroya giriş ücretsiz ve bir saat sınırlaması bulunmuyor.
Agios Athanasios, Agioi Theodoroi ve Agios Therapon kiliseleri
Midilli’nin merkezinde yer alan, gotik tarzda mükemmel bir mimariye sahip olan Agios Athanasios 18. yüzyılda yapılmış. Çan kulesi en fazla öne çıkan özelliklerinden biri.
Midilli adasındaki en değerli tapınaklardan biri olan Agioi Theodoroi üzerinde eski ve yeni ahitten sahneler barındırıyor. Agios Therapon Kilisesi’de Midilli’nin en ünlü yapılarından biri. 1935 yılında inşa edilmiş ve dış cephe süslemeleri ve kubbesiyle, gördüğünüz andan itibaren dikkatinizi çekecek.
Morya Su Kemeri
Morya Midilli merkezine yaklaşık 6 km mesafede bulunuyor. Bu su kemeri Roma dönemine ait, benzersiz bir eser. Ayasos’taki su kaynaklarından gelen suyu Midilli merkeze taşıyormuş.
Yakındakibir ocaktan çıkarılmış ve gri renkli mermerden oyulmuş 12 sütundan oluşuyor. Buralara kadar gelmişken, görülmesi gereken yerler arasından gerçekten. Giriş ücretsiz ve ziyaret saati sınırlaması bulunmuyor ancak elbette gündüz ziyaret etmek için daha uygun.
Yeni Cami
İsmini bakıp yeni, ibadete açık ve bakımlı bir cami görmeyi umuyor olabilirsiniz ancak yalnızca ismi Yeni. 1820’li yıllarda Kulaksızzadelerden Mustafa Ağa tarafından yaptırılmış. Kendisi o dönemin saygın isimlerinden biriymiş. Cami ve külliyenin beraberinde, yan sokakta bir de hamam bulunuyor. Caminin restore edileceği dair söylentiler var ancak henüz bir gelişme yok tabi. İnsan ister istemez, bu halde olmasına üzülüyor.
Kuzey Midilli
- Molivos: Adanın en canlı kasabalarından biri, Molivos Kalesi ve Molivos plajıyla ünlü.
- Molivos Kalesi: Ortaçağ kalesi, adanın kuzey tarafına hakim bir tepe üzerinde.
- Plomari: Uzo fabrikalarının bulunduğu, ‘Eski Şehir’ olarak bilinen sakin bir kasaba.
- Skala Skamnias: Küçük bir balıkçı kasabası, taze deniz ürünleri sunan yerler.
Molivos
Burası adanın en canlı kasabalarından biri. Sezonda oldukça canlı ve en çok turist ağırlayan lokasyonlardan. Bu kasabanın bir diğer ismi de Mithymna. Molivos Kalesi bu kasabanın simgesi. Kasabadaki kültürel etkinlikler de bu kalede gerçekleşiyor. Ada ile aynı isimdeki Molivos plajı da kum ve çakıl taşlarından oluşan, adanın gözdelerinden bir plaj. Molivos plajı mavi bayraklı bir plaj ve çevresinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz alternatifler bolca var. Burada şezlong ve şemsiye kiralayabilir, su sporları seviyorsanız keyifli vakit geçirebilirsiniz. Molivos genel olarak renkli ve ışıklı sokakları, ufak sokak dükkanları ile oldukça canlı ve hareketli bir kasaba. Gece hayatını en yoğun yaşayacağınız yerlerden biri de Molivos. İyi müzik, leziz kokteyller ve eğlence için en sık tercih edilen kasaba.
Molivos Kalesi
Molivos Midilli merkeze ortalama 1 saat uzaklıkta bir mesafede yer alıyor. Molivos Kalesi’ne ulaşmak için oldukça zor ve engebeli bir yolculuk sizi bekliyor. Yol oldukça dar, tabir-i caizse delik deşik.
Molivos Kalesi’ne ulaşmak Molivos’a ulaşmak kadar zor olmasa da dik bir yamacı çıkmanız gerekiyor. Kaleden aşağı doğru bir sürü ev sıralanıyor. Bu kale de yöreye özgü kırmızı ve kahverengi taşlardan yapılmış. Oldukça farklı bir mimarisi var. Kaleyi gezdikten sonra Molivos kasabasınız da gezmelisiniz. Buradaki restoranlardaçok leziz deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Molivos Kalesi Mithymna’nın ortaçağ kalesi olarak da biliniyor. Midilli’nin ikinci büyük kalesi ve yine Midilli Kalesi gibi adanın kuzey tarafına hakim, yeşillikler içinde bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Bizans döneminde, antik Mithymna kalesinden elde edilen kalıntılar ile inşa edilmiş, Osmanlı döneminde de birçok değişikliğe uğramış. Bu kale aynı zamanda Doğu Akdeniz’in en önemli kalelerinden biri ve bugüne dek oldukça iyi korunduğu için, kalede birçok etkinlik de yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor.
Plomari
Molivos’a göre oldukça sakin ve bakir bir kasaba Plomari. Adanın en büyük ikinci kasabası olma özelliğini taşıyor. Küçük, tarihi evleri, ufak tavernaları ve bakir plajlarıyla oldukça sakin ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz burada. Bu yapısından dolayı ‘Eski Şehir’ olarak da anlıyor. Adanın bir diğer özelliği ise Uzo fabrikalarının olduğu bölgede olması. Üstelik Yunanistan’da ilk Uzo Plomari’de üretilmiş. Türklerin en çok tercih ettiği Uzo Barbayanni marka olan. Barbayanni’nin 150 yıllık fabrikasını gezebilir ve Uzo ile ilgili tüm üretim aşamalarını öğrenebilirsiniz. Plomari’nin uzo fabrikalarına ev sahibi yapmasının sebebi bölgenin suyu. Kaliteli su kaynaklarına sahip olduğu için aynı şekilde kaliteli anason üretiliyor burada.
Skala Skamnias
Adaların olmazsa olmazlarında biri de balıkçı kasabaları biliyorsunuz. İşte Midilli’nin de balıkçı kasabası Skala Skamnias. Adını kasabada bulunan dut ağaçlarından alıyor, Skamnias Yunanca’da dut anlamına geliyormuş. Küçücük bir limanı ve bir kaç tane ufak işletmesi var kafe ve restoran olarak. Çok zamanınızı alacak bir yer değil ama tazecik deniz ürünleri yemek isterseniz eğer, uğramanızı öneririm.
Batı Midilli
- Eressos: Tarihi dokusu, plajları ve rüzgar sörfü için uygun bölgesiyle bilinen kasaba. Sappho’nun doğduğu yer olarak ünlü.
- Sigri: Osmanlı döneminden kalma Sigri Kalesi ve fosilleşmiş ormanıyla bilinen sessiz bir kasaba.
- Sigri Kalesi: Kırmızı ve beyaz taşlardan yapılmış, mükemmel bir manzaraya sahip kale.
- Sigri Fosilleşmiş Ormanı: 20 milyon yıl önce oluşmuş, volkanik patlamalar sonucu fosilleşmiş bitkilerle dolu orman.
Güney Midilli
Kalloni
Deniz ürünleri sevenlerin tercih ettiği kasabalardan biri de Kalloni. Burası sardalyası ile de meşhur. Adanın ikinci merkezi gibi düşünebilirsiniz burayı. Kuş gözlemcilerinin de en sevdiği noktalardan biri. Kumsalındaki pelikanlarla oldukça egzotik bir görüntüye sahip Skala Kolonis plajı oldukça büyük ve keyifli bir plaj. Çeşitli işletmeler mevcut ve yine bir ada klasiği olan su sporlarını deneme imkanınız da var burada. Moni Limonos Manastırı da burada bulunuyor.
Eressos
Bu kasaba tarihi dokusu ile sizi sarıp sarmalayacak. Deniz kenarındaki restoranları, plajları, antik çağdan kalma yerleşim yerleriyle oldukça keyifli bir yer. Merkeze biraz uzak olsa da görülmeye değer gerçekten. Burası bilhassa rüzgar sörfü yapanlar tarafından çok fazla tercih ediliyor zira adadaki en uygun rüzgara sahip bölge. Bunun dışında eşcinseller tarafından da çok sık tercih ediliyor ve bunun önemli bir nedeni var. Sappho ( Ünlü Yunan Şair ) burada doğmuş. Sappho eşcinsel şairlerden ve kadınlara yazdığı şiirler ile lezbiyenlik kavramının temellerinin Eressos’ta atıldığına inanılıyor. Bu sebeple her yıl bir Lezbiyen Festivali düzenleniyor ve Sappho anılıyor. Eressos sahilinde Sappho’nun heykelini de görebilirsiniz. Sappho’yu anmışken şuraya ona ait dizelerden bir örnek bırakmamak da olmaz sanırım;
“Ne garip! En iyi davrandıklarım bugün en çok incitenler beni.”
Mantamados
Midilli Adası şehir merkezine 37 kilometre uzaklıkta olan Mandamados Kasabası, adanın kuzeybatısında yer alıyor. Midilli de olsa mandırası, ineği, sütü bol köyleri görmek isteyenler olabilir, otantik sevenler. İşte Mantamados tam size göre. Midilli’nin en ünlü ve otantik köyü burası. Oldukça kaliteli ve leziz peynirleri tadabileceğiniz bir yer. Ladoriti peynirleri de çok meşhur, kaşar peynirine benziyor ama kızartılarak tüketiliyor. Gitmişken mutlaka bir denemenizi öneririm. Peynir sevenler için bir cennet burası. Küçük küçük seramik atölyelerinden de hem dekoratif eşyalar alabilir hem de seramiğin yapılışını izleyebilirsiniz. Ayrıca Midilli’nin en önemli tarihi detaylarından biri olan Taksiarhis Manastırı da bu köyde bulunuyor. Buraya kadar gelmişken bir 15 km daha ilerleyip, Agia Paraskevi zeytinyağı müzesini de görebilirsiniz.
Mandamados Taksiarhis Manastırı
Manastır Yunanistan’ın en önemli haç merkezlerinden biri. Bizans döneminde yapılmış ve muhtemelen 1462’de Osmanlı Devleti’nin Midilli’yi işgal etmesi ile birlikte boşaltılmış. 1879 yılına gelindiğinde tekrar inşa edilmiş.
Bir efsaneye göre, 10. yüzyılda manastırın olduğu yerde 40 rahip yaşıyormuş. Günlerden bir gün, korsanlar bu bölgeye saldırmış ve rahiplerden 39’unu kılıçtan geçirip katletmişler. O sırada baş melek Mihail, çatıda uyuyan rahip Gabriel’i korur ve Gabriel mucizevi bir şekilde katledilmekten kurtarır. Bu katliamdan kurtulan Gabriel, katledilen 39 arkadaşının kanıyla sulanmış, kıpkırmızı toprağı kullanarak Baş melek Mihail’in ikonasını yapar. Kanlı topraktan yapıldığı anlatılan bu ikona, kilisede sergileniyor. Elbette geçen zaman içerisinde, ışığın ve mumların etkisiyle Mihail’in yüzü kararmış ancak inanca göre, ikonaya baktığınızda onun güzel olduğunu düşünürseniz, sizin iyi bir insan olduğunuz anlamına geliyormuş. Eğer kötü şeyler düşünüp, çirkin olduğuna karar veriyorsanız, bu da içinizdeki kötülüğün yansıması olarak kabul ediliyormuş.
Manastır bahçesinde, dizleri üzerinde yerde sürünen yaşlı insanları gördüğümde çok dikkatimi çekmişti. Onlar, bu şekilde yaparak hacı olacaklarına inanıyorlarmış. Bu oldukça yaygın bir gelenekmiş.
Paskalya’dan iki hafta sonra Manastır’da Taksiarhis Festivali kutlanıyor. Bir gün öncesinde, yüzlerce insan adanın farklı yerlerinden yürüyerek manastıra geliyormuş. Mihail’e olan saygılarını, sevgilerini göstermek ve dileklerin dilemek için bu uzun yürüyüşyen sonra boğa kurban ediliyormuş. Sonrasında da bizim kültürümüzde de alışkın olduğumuz Kistek 8 keşkek ) yemeği hazırlanarak manastırdaki ziyaretçilere dağıtılıyormuş.
Sigri
Adanın en sessiz sakin kasabalarından biri Sigri. Osmanlı döneminden kalma Sigri Kalesi’ne çıkarak bu sakin kasabanın güzel manzarasını seyre dalabilirsiniz. Küçük bir plajı da mevcut, kale manzaralı ancak bir tesis yok. Havlunuzu serip bir ağaç gölgesinde denize girebilirsiniz ancak sıcakta oldukça zor olacaktır, bu yüzden çok tavsiye etmiyorum. Deniz keyfi için çok daha güzel plajlar mevcut. Midilli Taşlaşmış Ormanı Doğal Tarih Müzesi de Sigri de yer alıyor.
Sigri Kalesi
Sigri Kalesi Midilli’nin en büyük üçüncü kalesi. Konumu itibariyle muhteşem bir manzaraya sahip olduğu için, turistlerinde de oldukça fazla ilgisini görüyor.
Manzara seyretmeyi seviyorsanız, bir de o anı güzel fotoğraflarla geleceğe saklamak istiyorsanız Sigri Kalesi’ni mutlaka görmenizi öneririm. Sigri Kalesi Osmanlılar tarafından yapılmış bir kale. Kırmızı ve beyaz taşlar kullanılarak inşa edilmiş, zamanla yaşanan depremlerde hasar alsa da, ihtişamından pek bir şey kaybetmemiş.
Sigri Fosilleşmiş Ormanı
Bu orman Midilli’nin batı tarafındaki Sigri & Eresos arasındaki bölgede bulunuyor. Doğa ananın eşsiz bir esere desek yanlış olmaz sanırım. Jeoloji, paleontoloji ve çevre bakımından da oldukça kıymetli bir oluşum. Ege’nin kuzeydoğu bölgesinde, bundan yaklaşık 20 milyon yıl önce oluşan volkanik patlamalar sonucunda, ormanı kaplayan volkanik maddeler bitkilerin etrafını kaplamış ve tüm floranın mükemmel bir dokunuşla fosilleşmesine sebep olmuş. Sigri ormanı 1985 yılında korumaya alınmış.
İç Bölge – Agiasos
Burası Olimpos dağının yamacına kurulmuş, öyle güzel bir köy ki. Ayasos köyü yemyeşil doğası ve geleneksel mimarisi ile özellikle yürüyüş ve fotoğraf çekimi için oldukça keyifli bir köy. Arnavut kaldırımları, renkli Yunan evleri ile dokusu bozulmadan günümüze kadar gelmiş, iyi korunmuş. Panaghia Kilise de Ayasos köyünde bulunuyor. Sevdiklerinize küçük Midilli hatıraları almak istiyorsanız eğer Agiasos doğru yer. El sanatlarına dair bir çok dükkan bulabilirsiniz burada. Midilli’nin her Kasım’da düzenlenen meşhur kestane festivali de burada yapılıyor. Köyde bol miktarda kestane ağacı var. Kasım ayında gelirseniz, kestane bahçelerini gezerken, gönlünüzde kestane de toplayabilirsiniz.
Midilli Festivalleri
Midilli’de her yıl 3 büyük festival düzenleniyor.
Uzo Festivali
Her yıl Temmuz ayında Mytilene ve Plomari’de düzenleniyor. Plomari zaten bir çok uzo üreticisinin bulunduğu bir kasaba ve burada yetişen anasonların daha özel bir lezzeti olduğu söyleniyor. Bu festivalde onlarca uzo markasının çeşitli etkinlikleri oluyor.
International Eressos Women’s Festival – Sappho Festival (Lezbiyenler Festivali )
Sonbaharın gelişi ile birlikte, her yıl Eylül ayında düzenleniyor, Sappho’nun doğum yeri olan Skala Eressos’ta.
Kestane Festivali
Sonbaharı uğurlayıp yavaş yavaş kışı karşılarken, kestane mevsimi geliyor. Her yıl Kasım ayında Agiasos köyünde düzenleniyor. Çeşitli etkinlikler beraberinde bol oksijenle kestane ormanlarına dalıp, kestane toplamak isterseniz, değerlendirebilirsiniz.
Midilli Mutfağı
Geleneksel Yunan lezzetleri deneyimlemek için en doğru yerlerden biri de Midilli. Yunan mutfağı, mezeler, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar açısından oldukça zengin bir mutfak. Tazecik deniz ürünleri, leziz mezeler ve uzo ile kurulmuş sofralarda Yunan tavernalarının keyfini çıkarmayı unutmayın. Midilli’de asla yemeden dönmeyin diyeceğim lezzetlerden biri; tuzlanmış balık. Bunu gerçekten çok çok iyi yapıyorlar. Burada reçel kültürü de oldukça yaygın, dükkanlarda kavanozlanmış halde bir çok reçel çeşidinin satıldığını görebilirsiniz. Şarap kültürü de çok yaygın, bilhassa Lesvos şarabını denemelisiniz.
Midilli Adası’nda Bütçenize Uygun Restoran Önerileri
Ekonomik Seçenekler
- Ouzeri
- Adres: 26, Vassilissis Olgas Street, Mytilene
- Özellikler: Yunan mezeleri ve deniz ürünleri sunuyor. Taze ve lezzetli yemekleri ile uygun fiyatlı bir deneyim sunuyor.
- Taverna Plomari
- Adres: Plomari Village, Plomari
- Özellikler: Geleneksel Yunan yemekleri ve özellikle meşhur Plomari rakısı (Ouzo) sunuyor. Samimi bir atmosferde, bütçenizi zorlamadan harika yemekler yiyebilirsiniz.
- Kipos Restaurant
- Adres: 2, E. Venizelou Street, Mytilene
- Özellikler: Yunan mutfağından çeşitli mezeler ve ana yemekler sunuyor. Uygun fiyatları ve dostane hizmeti ile yerel halkın favorilerinden biri.
Orta Seviye
- Avlaki
- Adres: Avlaki Beach, Mytilene
- Özellikler: Deniz kenarında, güzel bir manzara eşliğinde yemek yeme fırsatı sunuyor. Taze deniz ürünleri ve geleneksel Yunan yemekleri sunuyor.
- Taverna To Koutouki
- Adres: 5, Ermou Street, Mytilene
- Özellikler: Geleneksel Yunan yemekleri ve mezeleriyle ünlü. Konforlu bir atmosferde, lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
- Yannis
- Adres: 15, Protopapadaki Street, Mytilene
- Özellikler: Hem Yunan mutfağının hem de uluslararası yemeklerin servis edildiği bir restoran. Fiyatları uygun ve yemekleri lezzetli.
Lüks ve Orta Üstü
- Bellos
- Adres: 10, E. Venizelou Street, Mytilene
- Özellikler: Yunan ve Akdeniz mutfağından seçkin yemekler sunuyor. Lüks bir atmosferde, lezzetli yemekler ve harika bir servis deneyimleyebilirsiniz.
- Margarita
- Adres: 3, Plomari Village, Plomari
- Özellikler: Şık bir ortamda, geleneksel ve modern Yunan yemekleri sunuyor. Fiyatlar biraz daha yüksek olsa da, deneyim buna değer.
Midilli Adası’nda Bütçenize Uygun Otel Önerileri
Ekonomik Seçenekler
- Hotel Molyvos I
- Adres: Molyvos, Mytilene
- Özellikler: Temiz ve rahat odalar sunuyor. Şirin bir atmosfere sahip olup, Molyvos’un tarihi merkezine yakın bir konumda yer alııyor. Uygun fiyatlı bir konaklama imkanı sağlıyor.
- Hotel Drousia
- Adres: 4, Mytilene
- Özellikler: Merkezi konumda, uygun fiyatlı ve temel konfor sunan bir otel. Temiz odaları ve samimi hizmeti ile tercih edilebilir.
- Pyrgos Hotel
- Adres: 21, Mytilene
- Özellikler: Yunan tarzı konfor sunar ve şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Uygun fiyatlı odaları ve misafirperver hizmeti ile biliniyor.
Orta Seviye
- Hotel Kyparissi
- Adres: 3, Kalloni, Mytilene
- Özellikler: Rahat ve modern odalar sunuyor. Güzel bir bahçe ve açık yüzme havuzu ile sakin bir konaklama deneyimi sağlıyor. Hem konforlu hem de bütçe dostu.
- Blue Sea Hotel
- Adres: 10, Plomari
- Özellikler: Temiz ve konforlu odalar, deniz manzarası ve güzel bir açık yüzme havuzu sunuyor. Plomari’nin merkezine yakın bir konumda, iyi bir fiyat/performans oranına sahip.
- Aegean Hotel
- Adres: 15, Mytilene
- Özellikler: Modern olanaklara sahip, temiz ve konforlu odalar sunuyor. Şehir merkezine ve plajlara yakın konumu ile rahat bir konaklama sağlıyor.
Lüks ve Orta Üstü
- Hotel Lesvos
- Adres: 8, Mytilene
- Özellikler: Daha lüks bir deneyim sunar, şık odalar ve kaliteli hizmet ile biliniyor. Konforlu bir konaklama arayanlar için ideal bir tercih.
- Elysion Hotel
- Adres: 2, Kalloni
- Özellikler: Şık ve modern bir tasarıma sahip odalar, geniş bir bahçe ve yüzme havuzu ile yüksek konfor sunuyor. Biraz daha yüksek bir bütçe gerektirebilir.
Bu oteller, Midilli Adası’nda bütçenize uygun ve konforlu bir konaklama seçeneği sunuyor.Bütçenize göre booking yada Airbnb’den de bakabilirsiniz.
Midilli’ye Nasıl Gidilir?
Midilli’ye hem feribot hem de hava yolu ile ulaşım var ama genellikle feribot tercih ediliyor. Çünkü Türkiye’den direkt Midilli’ye sefer bulunmuyor. Önce uçakla Atina’ya gelmeniz gerekiyor. Ondan sonra Midilli’ye geçiş yapıyorsunuz. Bu da hem yorucu hem de daha maliyetli oluyor. Feribot için en rahat ulaşım noktanız; Ayvalık. Ortalama 1.5 saatlik keyifli bir deniz yolculuğundan sonra adaya varıyorsunuz. Biletleri online olarak almanız hem daha rahat hem de daha ekonomik olacaktır, ufak da olsa bir indirim oluyor online biletlerde. Ayrıca diğer Yunan adalarından da Midilli’ye feribotla ulaşım imkânı var. Midilli içi ulaşımda ise otobüs, özel araç ve taksi kullanılıyor. Adanın büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda, en konforlu ve rahat yöntemin araç kiralamak olduğunu söyleyebilirim. Böylece, az zamanda çok daha fazla yeri gezme şansını yakalayabilir ve zaman planlamanızı kendi istekleriniz doğrultusunda yapabilirsiniz.
Midilli’ye Ne Zaman Gidilir?
Bu kadar güzel koya sahip bir adaya gitmek için en doğru zaman elbette Yaz ayları. Bilhassa deniz tatili yapmak istiyorsanız. Eğer kültürel bir gezi olmasını planlıyorsanız, bahar aylarında da tercih edebilirsiniz. Ben adanın kışını merak ediyorum diyorsanız eğer, nadiren de olsa feribot seferleri yapılıyor. Denk getirerek değişik bir tecrübe edinebilirsiniz. Her yıl Kasım ayında düzenlenen kestane festivalini de görmek isteyebilirsiniz. Konaklama seçeneği olarak da oldukça fazla alternatif mevcut, lüks konaklama seçeneklerinden daha ekonomiklerine, otellerden apartlara alternatifiniz oldukça bol.