“Tutankamon’un mezarının ortaya çıkarılması” dünya tarihinin en büyük arkeolojik keşfi denilebilir. Oysa ki Tutankamon, Mısır tarihinin çok önemli firavunlarından biri değildir. Onu bu denli önemli kılan mezarının hiç soyulmadan günümüze ulaşmasıdır.
YouTube Kanalımıza Abone OlunM.Ö. 14 yy yaşamış, 10 yıl gibi kısa süre Mısır’ı yönetmiş 20’li yaşlarını görmeden ölmüş genç bir firavun Tutankamun. Tektanrılı Aton dinini kuran, firavunun oğludur. Babası ölünce, başka bir anneden olan yarı kız kardeşi ile evlenerek tahta çıkıyor. Saltanatının ilk çağlarında, Mısır’ın eski çoktanrılı dinine dönüş yaşanıyor.
Bilim adamları, Tutankamon’un birçok kişinin düşündüğü gibi öldürülmediğini, av sırasında savaş arabasından düşerek öldüğünü belirtiyor.Mezar 1922 yılında bulunuyor.Sanal otopsi sonucunda, genç bir kadınınki kadar geniş kalçaları olduğu,bacağındaki bir yamukluk nedeniyle bir ayağının tam yere basamadığı tespit ediliyor. Mezardan çıkan 130 bastonda bu bilgiyi doğruluyor.
Mumyası iç içe geçmiş üç tabutun içine yerleştirilmişti. Dıştaki iki tabut altın tahtadan, en içteki tabut ise som altındandı. Tabutlar daha sonra taştan bir lahde konmuştu. Mumyanın başı kralın yüzüne benzeyen, altın bir maskeyle örtülüydü.Mezarda, lahdin bulunduğu odadan başka üç oda daha bulunuyor. Bu odalarda ölümden sonraki yaşamda da gerekli olacağına inanılan çeşitli eşyalar, gereçler, şarap ve yiyecekler vardı.
Ne var ki, Eski Mısır’daki öteki kral mezarlarıyla karşılaştırıldığında Tutanhamon’un mezarının sıradan bir kral mezarı olduğu söylenebilir.
1900’lu yılların başında mezarı bulunduğunda resmen sansasyona neden olan TUT, Mısır’ın en güzel ve zengin döneminde yaşamış, ama kısa ömrü nedeniyle ülkesini çok az yönetebilmiştir.
Tutankhamun ya da Tutankamon Mısır firavunudur, M.Ö. 1333-M.Ö. 1323 yılları arasında hüküm sürmüştür.
Mezarı
Krallar Vadisi’nde bulunan mezarı, soyguncular tarafından soyulmamış olması nedeniyle büyük önem taşır. Kralın mumyası son derece yetkin kakma işleriyle bezenmiş altın bir maske taşır. Mumya içiçe geçmiş üç lahit içinde bulunuyordu. Bunların ilk ikisi altınla kaplanmış tahtadandır. Mumyanın içinde bulunduğu son lahit som altındandır. İki tahta lahit yine altınla kaplanmış olan ve hemen hemen tüm mezar odasını dolduran dört ayrı, büyük sandık içinde bulunuyordu. Mezar odasından başka üç ayrı oda içinde savaş arabası, mobilyalar, heykeller ve krala ait çok sayıda çeşitli eşyalar ele geçti. Bu eserler günümüzde Kahire’ deki Mısır Ulusal Müzesi’nde sergilenmektedir.