Piramitler Eski Mısırlılar tarafından kraliyet mezarları olarak inşa edilen kare tabanlı, üçgen kenar yüzleri olan mimari yapıdır. Dışarıdan görüldüğü gibi basit bir yapı olmayıp, iç bölmeleri oldukça detaylıdır. Eski Mısırlıların inançlarına göre ölümden sonraki hayatın ihtiyaçlarını görecek şekilde planlanmıştır. Piramidlerin yapımını National Geographic belgesinden izleyebilirsiniz.
YouTube Kanalımıza Abone OlunPiramitler, Nil Nehrinin batı kıyısında çöl zemin üzerine kurulmuştur. Nil nehri piramitlerin inşası sırasında inşaat malzemesi taşınmasında büyük rol oynamıştır.
3 bin yıllık günlüklere göre, tam 2 buçuk tonluk dev kireç taşı ve granit bloklar, Nil Nehri üzerinden tahta sandallarla piramidin yapıldığı bölgeye taşınırmış. Taşların piramide getirilirken kaldırılması için rampa sistemi kullanılırmış.
Piramitler, firavunun mumyası ile onun değerli hazinelerini ve dönemin eşsiz sanat eserlerini saklamak amacıyla yapılırmış.
Piramit yapımı Yeni Krallık döneminde (M.Ö. 1570) terk edilmiş. Mezar hırsızları tarafından soyuldukları için mezarları piramit yerine yer altında gizli bölmelere yine aynı şekilde yapmaya devam etmişler.
Piramitin ortasında bulunan mezar odasına ulaşılması oldukça zordur. Piramite giriş, piramit dışında zemindendir. Girişi meyilli bir koridor takip eder. Mezar odasına ulaşmayı zorlaştırmak için karmaşık yapı usullerine başvurulmuş. Piramit içerisinde planları birbirine benzemeyen birçok oda mevcuttur. Mezar odasına giriş kısmı, duvar yapısının devamı gibidir. Dışardan bakan bir kimsenin normal olarak bu girişi fark etmesi çok güçtür. İki ayrı odaya uzanan karmaşık koridorlar vardır. Bu yollardan biri boş odaya, diğeriyse mezarların bulunduğu odaya ulaşır.
Gize’deki üç piramidin hepsi için 10.000’den fazla insanın çalıştığı tahmin edilmektedir. Dünyanın ilk inşa edilen piramidi Sakkara’da olup yapımı M.Ö 2620 yılında tamamlanmıştır.
Dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen piramitlerden Gize’deki büyük piramit, Napoleon’un emriyle 1798-1799 senesinde açıldı. On dokuzuncu yüzyıl sonuna kadar bütün piramitlere girilerek inceleme yapıldı. Piramit mezar odalarından krala ait altın, gümüş ve taşlardan yapılmış çok kıymetli eşyalar alınarak müzelere götürüldü.
1954 senesinde Giza’daki Khufu piramidi güneyinde keşfedilen tekne ilgi çekicidir. Tekne, genişliği 213 cm uzunluğu 31 metre olan ve üzeri her biri 17 ton ağırlığındaki 42 adet taş bloklarla örtülmüş kanal içinde bulunmuştur. Teknenin başı, dümen yelpazesinin bulunduğu kısım ayrı olarak yere konmuştur. Üst güverte ise monte edilmek üzere tekne içine yerleştirilmiştir. Piramitler civarında buna benzer daha pek çok kanalın mevcut olduğu sanılmaktadır.
Dünyadaki Önemli Piramitler:
Keops Piramidi (145,75 metre)
Mikerinos Piramidi(66,5 metre)
Kefren Piramidi (143,56 metre)
Sakkara Piramidi (63,17 metre)
Maldum Snefru Piramidi (93,26 m)
Dahahur Bent Piramidi (104,85 m)
Dahahur Snefru P. (103,95 metre)
Sakkara Pepi II P. (52,555 metre)
Uxmal Tapınağı (Meksika)
Teotehuacan (Meksika)
Tiahuanaco (Bolivya)
Dohan Tapınağı (Çin Halk Cumhuriyeti)