İlk insanlar 40.000 yıl önce resim yapmaya başladı desem, şaşırır mısınız? Üstelik bu resimler sıradan karalamalar değil; kötü ruhları kovmak, avlarının bereketli geçmesi için mağara duvarlarına yapılan muhteşem sanat eserleriydi! 😎✨Ünlü ressam Picasso bile bu mağara resimlerini gördüğünde, “On yedi bin yıldır yeni hiçbir şey öğrenmemişiz” demiş! 😄 Tarih öncesi döneme ait çok az insan fosili bulunmuş olsa da, o dönemin insanlarının yaşam tarzına dair en büyük ipuçlarını mağara duvarlarındaki resimler veriyor. Araştırmacılar, bu resimlerin kötü ruhları kovmak ve bereket getirmek amacıyla yapıldığı konusunda hemfikir. Ama işin içine başka teoriler de giriyor: Belki de mağarada uzun süre mahsur kalan insanlar, sıkıntıdan resim yapmaya başlamış olabilir mi? Kim bilir! 😄
🌍 Paleolitik Dönemin En Ünlü Mağara Resimleri
YouTube Kanalımıza Abone OlunLascaux Mağarası (Fransa)

Fransa’daki Lascaux Mağarası tam bir sanat galerisi gibi! 😍 Burada yaklaşık 2000 figür var ve içlerinden biri tam 5,18 metre uzunluğunda dev bir boğa figürü. Resimlerin yaşı yaklaşık 17.000 yıl ve mağaranın en ünlü bölümü “Boğaların Büyük Salonu.” Boğalar, atlar ve geyiklerin betimlendiği bu sahne, dünya tarihindeki en etkileyici sanat eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ama dikkat! Mağara şu an ziyarete kapalı, ama ziyaretçiler için bir replikası yapılmış durumda. Lascaux’un ilk keşfi ise 1940 yılında 4 çocuk tarafından tamamen tesadüfen gerçekleşmiş. Picasso da burayı gördükten sonra, “On iki bin yıldır yeni bir şey öğrenmemişiz” diyerek hayranlığını dile getirmiş. 😎
Altamira Mağarası (İspanya)
İspanya’nın kuzeyinde yer alan Altamira Mağarası’nın keşfi ise tam bir tesadüf eseri! 1863 yılında bir avcı, girişteki toprağın çökmesiyle mağarayı keşfediyor. Resimler o kadar detaylı ve iyi korunmuş ki, ilk başta “Bu resimler sahte olmalı” denmiş. Ama radyokarbon tarihlendirmesi sonucunda, resimlerin 35.000 yıl önce yapıldığı kanıtlanmış! Üstelik bu resimler tek seferde değil, 20.000 yıl boyunca eklemeler yapılarak tamamlanmış. 😳 İnsan nefesindeki karbondioksitin resimlere zarar vermemesi için mağara şu an kapalı, ama tıpatıp bir kopyası ziyaret edilebiliyor.

Bu ilk keşiften sonra sadece Avrupa’da 300’den fazla aynı tür mağara bulunmuş. İspanya’daki Cueva de El Castillo mağarasında 40.800 yıl öncesine uzandığı düşünülen basit kırmızı küreler ve el izlerinin şimdiye kadar keşfedilmiş en eski resimler olduğu düşünülüyor.

Chauvet Mağarası (Fransa)
Fransa’nın güneyinde yer alan Chauvet Mağarası, 1994 yılında Jean-Marie Chauvet tarafından keşfedildi. Mağaradaki resimlerin yaşı tam 32.000 yıl! 😳 Resimlerde aslanlar, gergedanlar, bizonlar ve ayılar betimlenmiş. Mağaranın bu kadar eski ve detaylı olması, onu tarihin en önemli sanat eserlerinden biri yapıyor. Bu yüzden mağara 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Ziyaretçiler için bir kopyası yapıldığı için gerçek mağaraya zarar gelmeden herkes bu sanat harikasını görebiliyor.

Eller mağarası (Arjantin)
Orijinal adıyla Cueva de las Manos, Arjantin’in güneyinde yer alıyor. Bu mağaradaki resimler 13.000 ila 9.000 yıl öncesine tarihleniyor. Duvarlarda bolca el izi var — ve ilginç olan şu ki, çoğu sol el! Bu da demek oluyor ki, ressamlar sağ ellerinde püskürtme boruları tutarak duvara sprey boyama yapmışlar! Adeta tarih öncesi bir grafiti sanatı! 😄

Las Gaal (Somali)
Somali’de yer alan Las Gaal Mağarası’ndaki resimler Afrika Boynuzu’ndaki en eski sanat eserleri arasında. Çizimlerde tören kıyafetleri giymiş insanlar, inekler, zürafalar ve evcilleştirilmiş köpekler tasvir edilmiş. Resimlerin çok iyi korunmuş olması, mağaranın doğal yapısının bir sonucu.

Kakadu Kaya Çizimleri (Avustralya)
Avustralya’nın kuzeyinde yer alan Kakadu Ulusal Parkı’nda 20.000 yıl öncesine tarihlenen çizimler var. Burada yaklaşık 5000’den fazla sanat alanı bulunuyor. Avustralya yerlileri olan Aborjinler, bu çizimlerle kültürlerini ve tarihlerini aktarmış.

🇹🇷 Türkiye’deki Mağara Resimleri
Türkiye’de Paleolitik döneme ait önemli mağaralar da var.

