Peki, Şanlıurfa’ya geldiniz, sokaklarında kaybolup tarihi dokusunu soludunuz… Sıra geldi işin en keyifli kısmına: Yemek! Son yıllarda gurme turlarının gözdesi haline gelen Şanlıurfa’da, damak çatlatan lezzetlerin peşine düşmeye hazır olun. İşte Urfa’da yemeden dönmemeniz gereken, adeta şehrin ruhunu sofraya taşıyan lezzetler:

🏆 Ciğer Kebabı
Şanlıurfa’da ciğer, sadece bir kebap değil, bir kültür! Hatta sabah ciğer yemek burada gayet normal bir şey. Peki ciğerin hasını nerede yiyeceksiniz?
👉 Ciğerci Aziz Usta – Balıklıgöl’e çıkan yolda, çarşı içindeki bu küçük ve salaş mekânın müdavimi çok. “Urfa’da ciğerin kralı” dediklerinde akla ilk burası geliyor.
👉 Sevgi Ciğer Salonu – Eğer biraz daha modern bir ortam arıyorsanız, Sevgi Ciğer Salonu’nu tercih edebilirsiniz.
🔥 Ciğer kebabını közde pişmiş taze lavaşla yemeyi unutmayın!
🍢 Haşhaş Kebabı
Adında haşhaş var ama içinde haşhaş yok! Zırhla çekilen kıyma, baharatlar ve sebzelerle hazırlanan bu kebap şişlere takılıp közde pişiriliyor. Özellikle Birecik bölgesinde çok popüler.
👉 Cevdet Usta’nın Yeri – Birecik merkezde yer alan bu mekân, haşhaş kebabının en meşhur adreslerinden biri. Lezzetiyle nam salmış!
🍆 Patlıcan Kebabı (Balcanlı Kebap)
Patlıcan ve etin muhteşem uyumu! Özellikle Birecik’te yiyebileceğiniz bu kebapta, patlıcan ve etin közde pişerken birleşen aroması efsane bir tat bırakıyor.
🍆 Yanında közlenmiş biber ve domatesle sunulursa tadına doyum olmaz!
🥙 Lahmacun
Her yerde yediğiniz lahmacunu unutun! Urfa lahmacunu incecik hamuru, bol kıyması ve taze sebzeleriyle çok farklı. Üzerine bir tutam maydanoz, bir damla limon ve hop mideye!
👉 Bağdat Lahmacun Salonu – Urfa’da lahmacunun en iyi adreslerinden biri.
🌶️ Çiğ Köfte

Etsiz ama lezzeti tam! Sıra gecelerinin baş tacı çiğ köfteyi Urfa’da mutlaka deneyin. Hangi mekânda yerseniz yiyin, o yoğun isot ve baharat tadı sizi mest edecek.
👉 Sıra gecesine katılma fırsatınız olursa çiğ köftenin en lezzetlisini orada tadarsınız.
🥩 Urfa Kebabı
Adana kebabından farkı nedir? Adana bol acılı, Urfa daha hafif ama lezzeti bir başka! Zırhta çekilen kıymanın o yoğun aroması, köz ateşinde pişerken burnunuza gelince sabretmek zor.
👉 Gülhan Restoran – Urfa kebabı için en iyi adreslerden biri.
🐟 Şabut Balığı
Şabut balığı, Fırat ve Dicle Nehirleri’ne özgü yağlı ve lezzetli bir tatlı su balığı. Şanlıurfa dışında bulmanız neredeyse imkânsız.
👉 Fırat Balıkçısı – Şabut balığının en güzel yapıldığı adreslerden biri. Yanında közlenmiş sebzelerle servis ediliyor.
🍗 Terbiyesiz Tavuk
Adına aldanmayın, terbiyesiz tavuk aslında harika bir ızgara lezzeti! Tavuk etinin közde aldığı o koku, Urfa usulü baharatlarla birleşince tam bir ziyafete dönüşüyor.
👉 Tavacı Recep Usta – Bu lezzeti en iyi yapan yerlerden biri.
🥣 Kelle – Paça & Sakatat
Eğer sakatat seviyorsanız, Urfa’da kelle paça, tirit ve mumbar dolması kaçırılmamalı. Ağır yemekleri seviyorsanız, bol baharatlı bu lezzetlere bayılacaksınız.
👉 Kelleci Mahmut – Kelle paça sevenlerin favori adresi.
🍯 Şıllık Tatlısı

İşte Urfa’nın en meşhur tatlısı! Bol şerbetli, ceviz dolgulu bu ince krep tatlısının adı Kürtçe’de “ıslak” anlamına gelen şileki kelimesinden geliyor.
👉 Tatlıcı Hacı Baba – Şıllık tatlısının en lezzetli yapıldığı adreslerden biri.
🍮 Billuriye
Tel kadayıf ve Antep fıstığının muhteşem birleşimi… Şıllık tatlısının tahtına ortak olacak kadar lezzetli. Sıcak servis edileni tercih edin, o eriyen fıstık ve şerbetin uyumu efsane!
👉 Kadayıfçı Halil Usta – Billuriye için Urfa’daki en iyi adreslerden biri.
☕ Menengiç Kahvesi ve Mırra
Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi, Güneydoğu Anadolu’nun eşsiz lezzetlerinden biri. Menengiç, aslında yabani fıstık ağacının (Pistacia terebinthus) meyvesi. Bu meyveler kavrulup öğütülerek kahve formuna getirilir ve genellikle sütle pişirilerek servis edilir. Kahvenin içimi oldukça yumuşaktır ve hafif fındık, fıstık ve çam aromasına sahip. Kafeinsiz olduğu için kahve içmek isteyip kafeinden kaçınanlar için harika bir alternatif.
👉 Menengiç kahvesi nerede içilir?
- Gümrük Han – Tarihi dokusu ve otantik atmosferi ile menengiç kahvesinin en güzel yapıldığı adreslerden biri. Yanında lokumla sunulan menengiç kahvesi, Urfa’daki kahve keyfinizi tamamlar.
Mırra
Mırra ise Arap kültüründen Urfa mutfağına geçmiş, sert ve yoğun aromalı bir kahve türü. Mırra kelimesi, Arapça’da “acı” anlamına gelir. Kahvenin hazırlanışı oldukça zahmetliymiş: Kahve çekirdekleri kavrulup, ardından birkaç kez demlenip ve yoğunlaştırılırmış. Sonuç olarak ortaya kıvamlı ve oldukça sert bir kahve çıkıyor. Mırra, küçük kulpsuz fincanlarda sunuluyor ve yudum yudum içiliyor. Oldukça sert olduğunu tekrar hatırlatayım:)
Mırranın içiminde dikkat edilmesi gerekenler:
- Mırrayı fincanı sağ elle tutarak içmek gelenekmiş.
- Fincanı geri verirken sağ el ile uzatılmalı ve fincan dik tutulmalıymış.
- Mırrayı içtikten sonra fincanı dik şekilde uzatırsanız, kahve ikram eden kişi bunu bir fincan daha istediğiniz şeklinde yorumlayabilirmiş.
👉 Mırra nerede içilir?
- Gümrük Han – Tarihi atmosferi ile mırra içmek için en iyi adreslerden biri. Burada hem kahvenin hazırlanışını izleyebilir hem de bu geleneksel lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Menengiç kahvesi yumuşak içimiyle, mırra ise sert aromasıyla kahve tutkunlarına iki farklı deneyim sunuyor. Urfa’ya gelip ikisini de denemeden dönmek olmaz! ☕🔥