İçindekiler
Büyüleyeci atmosferi ile Şerefiye Sarnıcı. Öncelikle Yerebatan sarnıcı ile Şerefiye sarnıcının aynı yer olmadığını söylemeliyim. Şerefiye sarnıcı, yerebatan sarnıcı kadar büyük değil. Daha az sütunu var ve daha ufak ama 1600 yaşındaki Şerefiye Sarnıcı’da ilgiyi hakediyor. Ne zaman buralara yolum düşse hep uğrarım ya güzel bir sergi olur yada bir görsel show. En son gittiğimde (Ocak 2023) sanat ve teknolojinin buluştuğu bir show vardı. Birazdan bahsedeceğim. Önce biraz sarnıcın tarihine bakalım. 1 Dakikada Şerefiye Sarnıcı turu
Şerefiye Sarnıcı Tarihi
Bu sarnıcı Bizans imparator II. Theodosius yaptırmış. (408 – 450) Bozdoğan Kemeri ile Belgrad ormanında getirilen su ile dolduruluyormuş. Yanılmıyorsam Yerebatan Sarnıcı’ndan ( 527-565) daha eski Şerefiye sarnıcı. Artan İstanbul nüfusu nedeni her zaman su depolarına ihtiyaç duyulmuş İstanbul’da. İstanbul’da Bizans döneminden kalma 70 su sarnıcı varmış. Yerebatan ve Şerefiye sarnıcları daha çok saray ve çevresinin su ihtiyaçını karşılarmış.
24 x 40 metre bir alan üzerine inşa edilen Şerefiye Sarnıcı’da 45 adet yelken tonoz ve 32 adet sütun bulunuyor. Yapının iç duvarları su geçirmez sıva ile kaplanmış ve köşeleri su basıncına dayanması için kavisli yapılmış.
Şerefiye Sarnıcı’nın üzerinde önce den Arif Paşa Konağı (1910) olduğunu söylesem benim gibi şaşırırmısınız. 1950 yılında da konak yıkılmış yerine belediye binası yapılmış. 2010 yılında belediye binası yıkılınca yakın zamana kadar pek bilinmeyen sarnıc ortaya çıkarılmış. Şerefiye Sarnıcı tarihte Constantinus ve Theodosius olarak geçiyormuş.
Biraz önce de aktardığım gibi sarnıcda genelde bir etkinlik oluyor. 1600 yıllık yapı sanat ve teknolojinin yardımı ile büyüleyci bir atmosfere dönüşüyor. Gösteriler için saat başı giriş yapılıyor. 10’ar dakikalık iki gösteri oluyor. İkincisine yarım saat sonra girebiliyorsunuz.
Belli periyodlarla müzik dinletileride oluyor. Ben hiç yakalayamadım. Eminim çok keyifli oluyordur. Ortam muhteşem.
Şerefiye Sarnıcı Giriş & Gösteri Ücretleri
İki gösteri ücreti: 75TL
Öğrenci-öğretmen: 30 TL
Tek gösterim ücreti
Yerli Ziyaretçi: 50 TL
Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri
- Haftanın her günü 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık.
- Müze kart geçmiyor. Online yada kapıdan bilet alabilirsiniz. Yerebatan Sarnıcı kadar kalabalık olmuyor.
- Sarnıc biletlerini buradan satın alabilirsiniz.
- 65 yaş üstü yerli ziyaretçilere girişler ücretsiz.