İçindekiler
Sultan Ahmet Camii Osmanlı mimarisinin ilk 6 minareli camisi. İstanbul’un tarihi yarım adada ki 7 tepe üzerine kurulduğundan ve Osmanlıların da bu tepelere cami inşa ederek taçlandırdığından bahsetmiştim.
Sultan Ahmet Camii Neden Önemli?
Caminin 1985 yılından itibaren UNESCO Dünya mirasları listesinde olduğunu belirteyim. Caminin mimarisi, minare sayısı ve süslemeleri ile diğer camilerden ayrılmakta. Ayrıca sadece cami değil, avlusunda hamam, türbe, darişşüfa olan bir külliye.Tarih boyunca; Ayasofya, Kudüs’teki Süleymaniye Mabedi ile; Süleymaniye’de Ayasofya ile rekabet etmiş.
Sultan Ahmet Camii Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi. Bu camiden önce yalnız Mekke Camii 6 minareliymiş
Sultan Ahmet Camii Kimin Eseri?
14 yaşında tahta çıkan Sultan Ahmet (Eşi Kösem Sultan), 19 yaşında kendi adına bir cami yaptırmak istemiş. Ama İstanbul’un her yerinden görünmesini, sanatınında gelişmiş olmasını istemiş.
Camii, sultan I.Ahmet tarafından 1609-1617 yılları arasında Mimar Sinan’ın öğrencicisi Arnavut asıllı Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmış. Aslında yapıldığı dönemde Osmanlı maliyesi iyi durumda değilmiş. Zaman zaman halk arasında tepkilere sebep olmuş. Çok yakınında Ayasofya Camii varken yeni cami yapılması eleştirilere sebep olmuş. Hatta söylentilere göre açılışında sultan ceplerinle taş taşıyarak çalışanlara yardım etmiş.
Sultan I.Ahmet 14 yıl saltanat sürdükten sonra 1617’de 28 yaşında vefat etmiş. Türbeside caminin külliyesinde.
İstanbul’da 6 Minareli Cami Hangisi? Sultan Ahmet Cami Neden 6 Minareli?
Sultan Ahmet Camii Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi. Bu camiden önce yalnız Mekke Camii 6 minareliymiş. Sultan Ahmet Camii 6 minareli yapılınca Mekke’deki camiye yedinci minare eklenmek zorunda kalmış. Halk, sultanın Hz Muhammed’in camisi ile yarıştığını düşmüş. Sultan’da Mekke’deki camiye 1 minare daha ekletip 7 minareli yapmış. Yeni yapılan camiler içerisinde Adana’daki Sabancı Merkez Camii 6 minareli.
Efsaneye göre sultan, mimar ağaya altın minareli bir cami yapmasını buyurmuş , mimarsa altın sözcüğünü altı olarak anlamış 🙂
Ayasofya’mı Daha Büyük Sultan Ahmet mi?
Cami Ayasofya’dan yaklaşık 1.100 sene sonra yapılmış olmasına rağmen inanılmaz benzerlikler taşıyor. Ayasofya’dan daha küçük, detayları Süleymaniye’ye göre daha sıradan olmasına rağmen dışarıdan bakıldığında ikisinden de görkemli duruyor. Zaten caminin girişinde “Bu eser, her zaman övgüyle konuşulsun dillerden düşmesin diye yapılmıştır” cümleleri yazıyor.
”Sultan camileri” anlamına gelen selatin camilerinin 6′ncısı olan Sultanahmet Camii, çini ve kalem işlerinde ki mavi rengin hakimiyeti nedeni ile yabancılar tarafından “Blue Mosque” olarak adlandırılmış.
Camide 21.043 adet çini kullanılmış. 60 pencere sayesinde ferah ve aydınlık olan camide, pencerelerin yerleştiriliş şeklinden dolayı büyük kubbe sanki havada asılı gibi durmakta. Caminin mermer döşemeli iç avlusu 26 sütunun üzerine oturtulmuş 30 kubbeyle örtülmüş.
Caminin mermer döşemeli iç avlusu 26 sütunun üzerine oturtulmuş 30 kubbeyle örtülü revakla çevrili. Avlunun ortasında altı sütunlu şadırvan bulunmakta.
Caminin avlusuna giriş yapılan kapılardan birinin ortasında bir zincir bulunuyor. Camiye at sırtında sadece padişah girdiği için, girerken mutlaka başını eğmesi için zincir yapılmış.Camiye giren herkesin eşit olduğunu belirtmek yada Allah’dan büyük kimsenin olmadığını hatırlatmak için.
Cami’nin türbesinde toplam 36 tabut/mezar bulunuyor. I. Ahmet, eşi Kösem Sultan, oğulları II. Osman (Genç Osman), IV. Murat ile onun çocuklarının mezarları bulunuyor.