Ülkemizde Halikarnaslı Herodot olarak tanınan Antik Yunanlı Herodotos, yaklaşık olarak M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış bir tarihçi ve yazardır. Çoğu tarihçi Herodot ‘tan “tarihin babası” olarak bahseder ve gezip gördüğü yerleri insanlara anlatması sayesinde tarih bilimine çok büyük bir katkıda bulunduğunu söyler. En büyük eseri olan ve “Herodot Tarihi” ismine sahip olan kitabında dünyanın farklı bölümlerine yaptığı seyahatler yaşadıklarını anlatmıştır.
Batı Anadolu ‘da günümüzün Bodrum ‘unda dünyaya gelen Herodot, daha sonra Tiran tarafından sürgün yemiş ve kendisine dünya çapında ün kazandıracak gezilerini de bu şekilde yapmıştır.
Ölümünün üzerinden yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen Herodot isminin günümüzde dahi hatırlanmasını sağlayan bu kitap, özellikle Pers Savaşları konusunda tarihçilerin temel kaynaklarından biri olmuştur. Persler ve Antik Yunanlılar arasında yapılan Pers Savaşları ‘nı detaylı bir şekilde anlatan Herodot, M.Ö. 492 ile 449 yılları arasında yapılan bu savaşların günümüz tarihçileri tarafından incelenebilmesini sağlamıştır.
“Herodot Tarihi” olarak bilinen eseriyle Cicero’nun deyimiyle ‘tarihin babası’dır.
Tutumu ve metoduyla bilimsel bir tarihçi olan Herodotus, ilgi çekici hikayelere de olan tutkusu yüzünden gerçek olsun olmasın yazmıştır.
Nil Nehri‘nin kuzeyine varıp yukarı Mısır‘a, hatta Babil‘in ötesini, bütün Asya‘yı, Karadeniz, Ege ve Akdeniz‘in bütün kıyılarını gezmiş.
Tarihin babası olarak anılmasını sağlayan ünlü eserini yazmak için İtalya ‘da bir nevi inzivaya çekilen Herodot, gördüğü birçok bölge ve özellikle Persler ile Yunanlılar arasındaki savaşlar hakkında yazmıştır.
Herodot Tarihi yazılışından yüzyıllar sonra, Hellenistik dönemde bir İskenderiyeli yayıncı tarafından büyük ustalıkla dokuz kitaba bölünmüştür.
İlk üç kitap Asya’da, İkinci üç kitap Avrupa, üçüncü üç kitap da Yunanistan’da geçen olayları hikâye etmekte; ilk üç kitapta Persler ağır basmakta, son üç kitapta Yunanlıların Thermopylae yenilgisinden sonra, Salamis, Plataea ve Mycale zaferleri anlatılmaktadır.