İlk Çağda Güneydoğu Anadolu’dan Basra Körfezi’ne kadar uzanan ve Fırat-Dicle ırmakları arasında kalan bölgeye “Mezopotamya” adı verilmiştir.Yunancada “iki ırmak arası anlamına gelen bu bölge çok verimli topraklara sahip olduğundan, tarih boyunca çeşitli toplulukların istilasına uğramıştır. Bölge Fırat ve Dicle nehirleri dışında tabii engel olmaması nedeniyle dışarıdan gelen istilalara açıktı.
Dünyanın en önemli Sümerologlarından Muazzez İlmiye Çığ’dan Sumerler
YouTube Kanalımıza Abone Olun- Mezopotamya’nın siyasi tarihi M.Ö. IV. bin yıllarında Sümerler ile başlamaktadır. Asya kökenli olup nereden ve hangi yolla Mezopotamya’ya geldikleri kesin olarak belli değildir. Sümerler Aşağı Mezopotamya köy kültürünü, kent kültürü haline getirerek Ur, Uruk, Lagaş, Kiş ve Urnamu gibi kent devletleri kurdular. Her kent ayrı bir devlet idi. İlk defa Uruk Kralı Lugalzagizi Aşağı Mezopotamya’daki kent devletlerini bir yönetim altında toplamıştır (M.Ö. 2750).
- Günümüz Uygarlığının temeli olan yazıyı (Çivi yazısı) ilk kez Sümerler bulmuştur.(MÖ. 3500)
- Kralı URUKAGİNE tarafından oluşturulan ilk yazılı kanunlar “fidye ve bedel” sistemine dayanıyordu.Tarihte İlk yazılı hukuk kuralları. Bu özellikleri ile Sümerlere dünyadaki ilk Hukuk devleti diyebiliriz. Lagaş
- Dünyada ilk kez Ay yılı hesabına dayanan takvimi Sümerler bulmuşlardır.
- Sümerler Matematik ve Geometrinin temellerini atnışlardır. (Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır.)
- Sümerler astronomide de gelişmişlerdir. (Burçları bulmuşlar, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır.
- Sümerlerin en önemli edebiyat eserleri; Gılgamış Destanı, Yaradılış Destanı ve Tufan Hikayesi’dir.
- Çok tanrılı inanca sahip Sümerlerin tapınaklarına Zigurat denirdi.
- Ensi veya Patesi denilen Rahip-krallar tarafından yönetiliyordu.
- Mezopotamya’da evler ve tapınaklar taş az olduğundan kerpiç ve tuğladan yapılmıştır.
- Elamlar tarafından yıkılmışlardır.