Paleolitik dönem venüsleri Avrupa’da oldukça yaygın olarak bulunan kadın figürleridir. Şu ana kadar bulunanların sayısı 200’den fazla olan bu sanat eserleri genellikle fildişinden, kemikten veya taştan yapılırlar. Binlerce yıl önce yapılmış bu kadın figürlerinin bereketin ve doğurganlığın bir simgesi olduklarına inanılmakta.
Venüs, Roma mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçasıdır, ve daha önce gelen Yunan mitolojisinde Afrodit olarak bilinir. 19. ve 20. yüzyıllarda Avrupa’da yapılan arkeolojik çalışmalarda bulunan, cinsel organları abartılı şekilde betimlenmiş çıplak kadın figürinlerinin bir bereket sembolü, ya da belki de bir ana tanrıça kültünü temsil ettiği düşüncesi, bu figürinlerin de “Venüs figürini” olarak anılmasına neden olmuştur. Fakat bu Venüs atfı mecazi bir atıftır, çünkü bu tarihöncesi döneme ait figürinler, mitolojik Venüs tanrıçası figüründen binlerce yıl öncesine aittir.
Willendorf Venüsü günümüzden 28,000 ila 25,000 yıl önce, Paleolitik dönemde yapılmış bir Venüs figürinidir. 11 cm boyundaki figürin 1908 yılında Avusturya’daki Willendorf yakınlarında bulunmuştur. Figürin yerel olarak bölgede bulunmayan oolitli kireçtaşından oyulmuştır ve kırmızı aşı boyasıyla hafifçe renklendirilmiştir. Muhtemelen başka bir yerde yapılıp Willendorf’a getirilmiştir Figürin Viyana’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.